Πέθανε η αγαπημένη ΛΟΑΤ+ ηγέτιδα και ακτιβίστρια του HIV/AIDS McBride

07/12/2020
από
McBride

Δυστυχώς, η Laurie McBride απεβίωσε σε ηλικία των 71 ετών, από καρδιακή προσβολή την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο από τον Οκτώβριο. Έζησε μέχρι το τέλος με τη σύζυγό της Donna Yutzy, για 35 ολόκληρα χρόνια.

Η ακτιβίστρια θα μείνει στις μνήμες όλων μέσω της δουλειάς της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών στον ιό του HIV ατόμων, ως συμπρόεδρος του lobby group της Καλιφόρνιας για την Κινητοποίηση κατά του AIDS.

Laurie McBride και σύζυγός της Donna Yutzy (Φωτογραφία Julia Mullen Facebook)

Το 1986 και το 1987 ηγήθηκε των επιτυχημένων εκστρατειών βάσης «No on 69» και «No on 64», που θα μπορούσαν να περιθωριοποιήσουν ακόμη περισσότερο τα οροθετικά στον ιό του HIV άτομα, στον τομέα της απασχόλησης.

Μαζί με τον φοιτητή νομικής John Duran – ο οποίος αργότερα έγινε δήμαρχος του Δυτικού Χόλιγουντ – συνέταξε το πρωτοποριακό νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, το AB 101, το οποίο απαγόρευε στους εργοδότες των ιδιωτικών εταιριών να κάνουν διακρίσεις εναντίον των εργαζομένων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Η Laurie McBride και ο John Duran στο πάρτι του Συμβουλίου Δράσης για το AIDS το 1993 κατά το Εγκαίνια του Κλίντον (Φωτογραφία από τη συλλογή αρχείων Karen Ocamb)

«Η Laurie ήταν μία λεσβία πολεμίστρια» , είπε ο Duran στη Los Angeles Blade, θυμάται πώς οδήγησαν σε όλη την Καλιφόρνια συγκεντρώνοντας την ΛΟΑΤ+ κοινότητα για τον σκοπό τους.

“Πολέμησε για τα αδέρφια της με AIDS. Τόσοι πολλοί ομοφυλόφιλοι που ζουν σήμερα είναι βαθιά χρεωμένοι στη Laurie, που τους έσωσε τη ζωή.” 

«Η καρδιά μου ξεριζώνεται για τη σύζυγό της Donna» , πρόσθεσε. «Ήταν μοναδική, απαλή και άγρια ταυτόχρονα.»

Η Donna Yutzy επιβεβαίωσε τα θλιβερά νέα στο Facebook, λέγοντας ότι η Laurie την είχε αφήσει «για μια νέα περιπέτεια πέρα από τα αστέρια.»

«Ήταν τόσο περήφανη για τα επιτεύγματα που αλλάζουν τον πολιτισμό, που όλα δουλέψατε μαζί και ξέρω ότι αγάπησε τη φιλία της με το καθένα από εσάς ξεχωριστά» , είπε.

Η Laurie McBride και ο Bob Craig, εκδότης του περιοδικού Frontiers News Magazine (Φωτογραφία από τη συλλογή αρχείων Karen Ocamb)

Όσα επιθυμούν να κάνουν μια δωρεά προς τιμήν της ας κατευθύνονται στο πρόγραμμα υποτροφιών που δημιουργήθηκε στο όνομα της McBride στο Πανεπιστήμιο του Σακραμέντο.

«Αυτή η υποτροφία έχει πληρώσει για τα δίδακτρα ορισμένων νέων για να τα βοηθήσει στο δρόμο για να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος» , δήλωσε η Yutzy.

«Ήταν το φως της ζωής μου για 35 χρόνια και θα κρατήσω κάθε λεπτό αυτών των αναμνήσεων στην καρδιά μου για πάντα. Θα κάνουμε μια μεγάλη γιορτή της ζωής της Laurie στο Σακραμέντο μετά την COVID. Ήμουν περήφανη που ήμουν η σύζυγος της Laurie McBride.”
Δες και αυτό!