Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε και επίσημα τα τρανς άτομα ως ψυχικά άρρωστα, προκαλώντας αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει στο κράτος να παρέχει δωρεάν ψυχολογική θεραπεία, αλλά οι ακτιβιστικές οργανώσεις υπογραμμίζουν την τρανσφοβία που κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση.
Ο νομοθέτης της αντιπολίτευσης Susel Paredes δήλωσε ότι αυτό ενισχύει το «στίγμα και τις διακρίσεις απέναντι στα τρανς άτομα» και δήλωσε ότι «είναι βασικό να εφαρμοστούν πολιτικές ψυχικής υγείας για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα στην υγεία, την ισότητα και την ταυτότητα». Ζήτησε επίσης επίσημα την κατάργηση του μέτρου.
Επιπλέον, η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών «Más Igualdad Perú» δημοσίευσε μια επιστολή με τις υπογραφές 414 επαγγελματιών υγείας και 176 οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση.
Το μέτρο ήρθε λίγες μόνο μέρες πριν από την επέτειο της διαγραφής της ομοφυλοφιλίας από τον διεθνή κατάλογο ασθενειών, από τη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα ορόσημο που οδήγησε στη συνέχεια στη δημιουργία της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Ιντερφοβίας.
«Ο τρανς πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα με την έκδοση ταυτότητας. Λένε ότι οι άνθρωποι είναι άρρωστοι, κάτι στο οποίο αντιδρούν και λένε “πώς θέλετε να πάω να πάρω υγειονομική περίθαλψη, αφού μου λένε ότι είμαι άρρωστη επειδή είμαι τρανς;”», δήλωσε ο Percy Mayta Tristán, διευθυντής έρευνας στο Universidad Científica del Sur, στο τοπικό μέσο Perú 21.
Από την πλευρά του, ο Jorge Apolaya, εκπρόσωπος του Pride της Λίμα, δήλωσε στο τοπικό μέσο El comercio ότι η πολιτική «αφήνει ανοιχτή την πόρτα για θεραπείες μεταστροφής, καθώς και για τη χρήση ορμονών για τη διόρθωση της ομοφυλοφιλίας, οι οποίες θεωρούνται μορφές βασανιστηρίων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Η κυβέρνηση αρνείται μέχρι στιγμής να υποχωρήσει. Παρά το γεγονός ότι δηλώνουν ότι δεν θεωρούν την ποικιλομορφία των φύλων ασθένεια, ισχυρίζονται ότι πρόθεσή τους είναι να «εγγυηθούν πλήρη κάλυψη σε θέματα ψυχικής υγείας». «Το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώνει κατηγορηματικά τον σεβασμό του στην αξιοπρέπεια ενός ατόμου και την ελευθερία της βούλησής του στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του», υποστηρίζεται σε ανακοίνωση.