Παρουσίαση προγράμματος συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης από το ΚΜΟΠ

0
170
Φωτογραφία από την παρουσίαση του προγράμματος.
Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης μέσω δημιουργικών μεθόδων για μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάστηκε την Τρίτη 30/5, στο Impact Hub Athens, από το KMOΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου “INCLUDED”.

του Θεοδόση Γκελτή

Πιάνω στα χέρια μου και «σκανάρω» τον ψηφιακό οδηγό που παρήχθηκε. Μπορείτε να τον διαβάσετε και εσείς εδώ. Είναι πολύ σημαντικό πως ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται τη σεξουαλική εκπαίδευση ως μια μονοσήμαντη πληροφόρηση για τα βιολογικά δεδομένα της αναπαραγωγής και της σεξουαλικής υγείας. Πέρα από αυτά, υπάρχει εύληπτη πληροφόρηση για κρίσιμες έννοιες όπως  η ταυτότητα και η έκφραση φύλου, η ανθρώπινη σεξουαλικότητα και η συναίνεση.

Ο εκπαιδευτικός οδηγός έρχεται να συγκρουστεί με ισχυρά στερεότυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της τάχα «επικινδυνότητας του αυνανισμού».

Διαβάζουμε λοιπόν για τη σημασία του μην ενοχοποιούμε τον παιδικό και εφηβικό αυνανισμό πως

«Ενθαρρύνοντας τα παιδιά να εξοικειωθούν με το σώμα τους και να μάθουν τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει, θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να το επικοινωνήσουν με πιθανούς/πιθανές σεξουαλικούς συντρόφους. Η καλύτερη γνώση και επικοινωνία θα βοηθήσει και στη διαπραγμάτευση της συναίνεσης.» (σελ. 57)

Κάθε θεματική κλείνει με την πρόταση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων για τη βιωματική κατανόηση των παρουσιαζόμενων εννοιών.

Παρουσιάστηκαν, τέλος, άλλα έργα που τρέχουν ή πρόκειται να ξεκινήσουν και αφορούν στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Παραδείγματα είναι το FREE ALL που στοχεύει στην βελτίωση της αντίδρασης των υπηρεσιών ιατρικής, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης προς ΛΟΑΤΚΙΑ άτομα, επιζώντα έμφυλης βίας σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση στον εν λόγω πρόγραμμα θα δοθεί στις ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙΑ+ νέων και μεταναστών/ριών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από μορφές διακρίσεων ή/ και βίας λόγω της απομόνωσης και των περιορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μάλιστα, σε λίγες μέρες (7/6/2023)  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο του Αthens Pride σε συνδιοργάνωση της COLOUR YOUTH και του ΚΜΟΠ.

Άλλο παράδειγμα είναι το «BestCare4LGBTQI+».  Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη και ανάπτυξη μιας συμπεριληπτικής προσέγγισης προς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τρίτης ηλικίας. Τέλος, το «Reboot now» στοχεύει στην πρόληψη της έμφυλης βίας στα σχολεία μετά το lockdown.