Παρέμβαση στην πόλη της Κομοτηνής πραγματοποίησε ο Αναρχικός Τομέας Κομοτηνής με αφορμή τη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Μέλη της συλλογικότητας πέταξαν τρικάκια στα δικαστήρια και σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής, ενώ ανάρτησαν και πανό. Το βράδυ της Τρίτης, αναγράφηκαν επίσης με σπρέι συνθήματα στην πόλη.

Η ανακοίνωση του Αναρχικού Τομέα Κομοτηνής

«Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην πλατεία Ομονοίας , δολοφονείται ο Ζακ Κωστόπουλος / η Zackie Oh,ο οποίος ήταν ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ομοφυλόφιλος, drag queen και αντιφασίστας. Υπαίτιοι της δολοφονίας ήταν ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης που διατηρούσε γραφείο στην περιοχή. Το τελειωτικό χτύπημα το έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, που αντί να βοηθήσει τον αναίσθητο και πληγωμένο Ζακ, επέλεξε να διασφαλίσει την ιδιοκτησία του κοσμηματοπώλη χτυπώντας τον μέχρι θανάτου. Συνένοχοι σε όλο αυτό ήταν οι περαστικοί και οι παρατηρητές που δεν αντέδρασαν σε αυτήν την πράξη ωμής βίας.

Η Zackie με τις πολλαπλές της ιδιότητες, ενσάρκωνε όλα, όσα μία διαταξική κοινωνία μισεί, καθώς παρεκκλίνουν από τα στενά πλαίσια κανονικότητας που προσπαθεί να επιβάλλει. Αυτός ο οχετός αντί να καταδειχθεί ως η βαθύτερη αιτία της βιαιοπραγίας, χρησιμοποιήθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ , για να υποτιμηθεί η αξία του θύματος και η ιδιότητα του ως αυτού. Η παραπάνω στάση των καθεστωτικών , κατηύθυνε την κοινή γνώμη, παρουσιάζοντας τον Ζακ/ την Zackie ως ένα «πρεζάκι» , «πούστη» και «ληστή» με απώτερο σκοπό την απενοχοποίηση των δολοφόνων του/της. Αυτό είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο όμως αντικατοπτρίζει την βία που δεχόμαστε καθημερινά από τις σεξιστικές και πατριαρχικές καταβολές του καπιταλιστικού συστήματος.

Η προσπάθεια υποτίμησης της δολοφονίας του Ζακ συνεχίζεται και με την απονομή δικαιοσύνης του αστικού κράτους . Προσπάθεια που μεθοδεύτηκε από την εισαγγελική πρόταση της ελαφρότερης ποινής της σωματικής βλάβης αντί αυτής της ανθρωποκτονίας , την συγκάλυψη ευθυνών των παρόντων αστυνομικών, την καθυστέρηση του πορίσματος της ΕΔΕ και τελικώς την επ’ αορίστου αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης με πρόσχημα τον Covid. Ωστόσο, η στάθμιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με κριτήρια κατασκευασμένα από μία παθογενή κοινωνία, καταλαμβάνει θεσμικά όλους τους κρατικούς μηχανισμούς συνεπώς και την αστική δικαιοσύνη. Θεωρούμε, ότι ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία συνδέεται άρρηκτα με τον αντικαπιταλιστικό-αντικρατικό αγώνα που γεννιέται μέσα από την ατομική συνείδηση και πραγματώνεται μέσω της κοινωνικής, ταξικής και συλλογικής δράσης.

Με αφορμή τη συνέχιση της δίκης που είχε οριστεί για την 6η Νοέμβρη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε παρέμβαση στα δικαστήρια και σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής με τρικάκια και την ανάρτηση πανό. Το βράδυ της ίδιας ημέρας αναγράφηκαν με σπρέι συνθήματα στην πόλη.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΣΙΩΠΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ- ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ»

Σκίτσα για την έναρξη της δίκης σχετικά με τη δολοφονία του Ζακ