Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την απέλαση των μεταναστών στη Ρουάντα, είναι παράνομη.
Το πρωί της Τετάρτης (15 Νοεμβρίου) το δικαστήριο απέρριψε τα σχέδια της κυβέρνησης των Συντηρητικών, τα οποία παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2022, για την εξαναγκαστική αποστολή των ανθρώπων που φτάνουν χωρίς χαρτιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο κράτος της Ανατολικής Αφρικής.
Το σχέδιο επικρίθηκε έντονα και προκάλεσε αντιδράσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων σχετικά με το τι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που στέλνονται στη Ρουάντα, καθώς την περιέγραψαν ως ένα «επικίνδυνο μέρος για την κοινότητα».
Η κίνηση αυτή θα αποτελέσει συντριπτικό πλήγμα για την πρώην υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman, η οποία κάποτε περιέγραψε την απέλαση προσφύγων στη Ρουάντα ως «όνειρο» και «εμμονή» της.
https://twitter.com/ukhomeoffice/status/1637547046285582336?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1637547046285582336%7Ctwgr%5Ead1dc2be32d52765257839d5aaf78bee68c83a0a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thepinknews.com%2F2023%2F03%2F21%2Fsuella-braverman-rwanda-safe-lgbtq-refugees%2F
Με την απόφαση, οι δικαστές απέρριψαν την υπουργική αυτή απόφαση και έκριναν ότι μια τέτοιου είδους πολιτικοί είναι παράνομοι.
«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίσουν πραγματικό κίνδυνο κακοποίησης», αναφέρεται.
Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι σύμφωνα με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο πρέπει να προστατεύονται από την επαναπροώθηση – ή με άλλα λόγια από τη βίαιη επιστροφή των προσφύγων ή των αιτούντων άσυλο σε χώρα όπου ενδέχεται να υποστούν διώξεις.
Στη Ρουάντα, αυτή η προστασία δεν θα ίσχυε και οι άνθρωποι θα αντιμετώπιζαν «πραγματικό κίνδυνο κακομεταχείρισης λόγω επαναπροώθησης στη χώρα προέλευσης».
Ο Λόρδος Reed δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρές και συστηματικές ατέλειες στις διαδικασίες και τα θεσμικά όργανα της Ρουάντα για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου».
Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν «ανησυχίες σχετικά με την ίδια τη διαδικασία ασύλου, όπως η έλλειψη νομικής εκπροσώπησης, ο κίνδυνος οι δικαστές και οι δικηγόροι να μην ενεργούν ανεξάρτητα από την κυβέρνηση σε πολιτικά ευαίσθητες υποθέσεις, και ένα εντελώς αδοκίμαστο δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο».
Η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε από ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες αλλά και από οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των προσφύγων.
Η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση Rainbow Migration έγραψε: «Είμαστε εκστασιασμένα που το σκληρό σχέδιο αυτής της κυβέρνησης κρίθηκε παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο. Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια».
Άτομα από το πρότζεκτ Good Law δήλωσε ότι είναι «ευτυχισμένα» που το σχέδιο κρίθηκε παράνομο, προσθέτοντας: «Το σχέδιο ήταν σκληρό, με την κυβέρνηση να απειλεί να στείλει ανθρώπους που ζητούν άσυλο σε μια χώρα όπου δεν θα ήταν ασφαλείς.
«Το σχέδιο ήταν σπάταλο – πόσα χρήματα των φορολογουμένων δαπανήθηκαν για την επινόηση, τη δημοσιοποίηση και την υπεράσπιση μιας πολιτικής που πάντα φαινόταν παράνομη και δεν θα αφορούσε ποτέ περισσότερους από μερικές εκατοντάδες ανθρώπους;
«Χαιρόμαστε που βλέπουμε άλλο ένα παράδειγμα του πώς ο νόμος, στα σωστά χέρια, μπορεί να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πιο ευάλωτων και να θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της».