Χιλιάδες Βρετανοί απαιτούν να απορριφθεί το σχέδιο για την «παράνομη μετανάστευση»

19/07/2023
από
Περισσότεροι από 50.000 Βρετανοί ζήτησαν από τη βρετανική κυβέρνηση να απορρίψει το σχέδιό της να απελάσει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, επικαλούμενοι φόβους για την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων.

Η αίτηση, η οποία θα παραδοθεί στην Downing Street την Τρίτη (18 Ιουλίου), ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την «παράτυπη» μετανάστευση, το οποίο περνάει τώρα από τα τελικά στάδια στο κοινοβούλιο, παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ότι το σχέδιο είναι «παράνομο».

Το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2022, θα μπορούσε να δει ανθρώπους που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάρκες ή στο πίσω μέρος ενός φορτηγού να στέλνονται πίσω στη Ρουάντα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση τους.

Ενώ η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στη χώρα, οι ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει ότι η Ρουάντα δεν είναι ασφαλές μέρος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, και ακόμη και το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει στις επίσημες ταξιδιωτικές συμβουλές του για το εξωτερικό ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα «μπορεί να βιώσουν διακρίσεις και κακοποίηση» στη Ρουάντα.

«Το [νομοσχέδιο] θα αφαιρέσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από ανθρώπους που έχουν διαφύγει από απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις στις χώρες καταγωγής τους και αναζήτησαν ασφάλεια και προστασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να κερδίσουν φτηνούς πολιτικούς πόντους – θέτοντάς τους σε κίνδυνο σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης αλλά και σε περαιτέρω βλάβη, βασανιστήρια, ακόμη και θάνατο σε περίπτωση απέλασης», όπως λέγεται στην αναφορά, που απευθύνεται στην υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman.

«Αυτό περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που διαφεύγουν από χώρες που είναι γνωστό ότι δεν είναι ασφαλείς, καθώς και θύματα και επιζώντες της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων. Διπλασιάζοντας το εχθρικό περιβάλλον, το νομοσχέδιο θα αυξήσει επίσης τον κίνδυνο εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψήφισμα θα παραδοθεί στην Downing Street από εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Action Aid, Just Right Scotland, NACCOM, Praxis Community Projects, Rainbow Migration, René Cassin, Women for Refugee Women και Liberty.

Η Leila Zadeh, εκτελεστική διευθύντρια του Rainbow Migration, δήλωσε: «Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι λένε στην κυβέρνηση ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν μας αντιπροσωπεύει. Ως άνθρωποι που νοιάζονται, οι περισσότεροι από εμάς θα καλωσορίζαμε τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι ο εαυτός τους σε άλλες χώρες και ελπίζουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση τους λέει ότι θα τιμωρηθούν επειδή ήρθαν εδώ, θα τους κλείσουν μέσα και θα τους στείλουν σε μια άλλη χώρα, ίσως σε μια χώρα που δεν έχουν ακούσει ποτέ, και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Ένας ομοφυλόφιλος πρόσφυγας από τη Ρουάντα μίλησε πρόσφατα στο PinkNews για το νομοσχέδιο περί παράνομης μετανάστευσης, εξηγώντας ότι η χώρα «σίγουρα δεν είναι ασφαλές περιβάλλον» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ο Innocent, το όνομα του οποίου άλλαξε για να προστατευθεί η ταυτότητά του, δήλωσε: «[Οι ΛΟΑΤΚΙ+ μετανάστες] δεν πρόκειται να προστατευτούν και θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις.

«Ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη αντιμετωπίσει διακρίσεις σε όλη τους τη ζωή και πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζοντας ότι αυτό θα αλλάξει».

Και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε για υλικό που μπορούμε απλά να στείλουμε σε άλλο μέρος – είναι άνθρωποι. Έχουν μια ιστορία. Έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή έχουν ήδη αντιμετωπίσει διακρίσεις και αδικίες στη ζωή τους.

«Ας δημιουργήσουμε λοιπόν ένα ασφαλές περιβάλλον και ας προσπαθήσουμε να τους κατανοήσουμε».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο PinkNews: «Το νομοσχέδιό μας για την παράτυπη μετανάστευση αποτελεί βασικό μέρος του έργου μας για να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να κάνουν μικρά περάσματα με βάρκες.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περήφανο ιστορικό παροχής προστασίας σε άτομα που διαφεύγουν από διώξεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

«Εάν ένα άτομο υποβάλει αίτημα προστασίας και δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, θα το μετεγκαταστήσουμε σε μια ασφαλή τρίτη χώρα».




Δες και αυτό!