Πάπας Φραγκίσκος: Υποκριτικές οι αντιδράσεις για την ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών

08/02/2024
από
Σε συνέντευξή του, ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε ξανά στην απόφασή του να ευλογούν οι καθολικοί ιερείς τα ομόφυλα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ιταλικό καθολικό περιοδικό «Credere», δήλωσε: «Κανείς δεν αντιδρά αν ευλογήσω, ας πούμε, έναν επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται τον κόσμο, αλλά αντιδρούν αν ευλογήσω έναν ομοφυλόφιλο. Αυτό είναι υποκρισία. Το κεντρικό σημείο της απόφασής μου αυτής, είναι το αίσθημα υποδοχής».

Συμπληρώνοντας, ο πάπας είπε ότι «δεν πρέπει να αρνείται κανείς την ευλογία σε κανέναν», ενώ εξήγησε ότι η ευλογία δίδεται σε δυο ανθρώπους που αγαπιούνται και όχι σε έναν ομόφυλο γάμο.

«Ο κόσμος υποφέρει, εμείς οι ιερείς, κάποιες φορές, ζούμε με ανέσεις. Πρέπει να νιώσουμε την κούραση, το πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι», είπε επίσης ο Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με την απόφαση του πάπα, προβλέπεται ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να ευλογούνται από ιερείς, αν και οι ευλογίες αυτές δεν νομιμοποιούν τη σχέση, όπως κάνει ένας θρησκευτικός γάμος, κατά την άποψη πάντα της εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιτρέπει την ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών

Στη σχετική δήλωση, το Βατικανό εξηγεί ότι οι ιερείς «δεν πρέπει να εμποδίζουν ή να απαγορεύουν την οικειότητα της εκκλησίας με τους ανθρώπους, σε κάθε κατάσταση στην οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού μέσω μιας απλής ευλογίας».

Προσθέτει επίσης όμως, ότι οι ιερείς θα πρέπει να αποφασίζουν για τις ευλογίες κατά περίπτωση και για να «αποφεύγεται κάθε μορφή σύγχυσης ή σκανδάλου» οι ευλογίες «δεν θα πρέπει ποτέ να παρέχονται ταυτόχρονα με τις τελετές μιας πολιτικής ένωσης, ούτε καν σε συνδυασμό με αυτές».
Δες και αυτό!