Ο Matt Cook, ο οποίος έχει γράψει για την κουήρ αστική ζωή και την κρίση του AIDS, αναλαμβάνει τη νέα θέση στο Mansfield College.

Ο διάσημος ιστορικός πολιτισμού, Matt Cook, πρόκειται να γίνει ο πρώτος πλήρως καταρτισμένος καθηγητής LGBTQ+ ιστορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια νέα θέση στο Mansfield College της Οξφόρδης.

Ο Cook, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για την κουήρ αστική ζωή, την κρίση του AIDS και την κουήρ οικογενειακή ζωή, θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος της θέσης με το όνομα Jonathan Cooper για την ιστορία των σεξουαλικοτήτων αυτή τη χρονιά.

Είναι η πρώτη πλήρως εξειδικευμένη θέση στο είδος της στο Ηνωμένο Βασίλειο, που χρηματοδοτείται από δωρεά 4,9 εκατομμυρίων λιρών από το Arcadia Fund, μια φιλανθρωπική οργάνωση που χορηγεί επιχορηγήσεις που έχει δωρίσει εκατομμύρια λίρες σε οργανισμούς που εργάζονται για την ανθρώπινη και φυσική ποικιλότητα.

Ο ίδιος δήλωσε για τον διορισμό του: «Θα εργαστώ σκληρά για να βελτιώσω την κατανόησή μας για το παρελθόν της LGBTQ ιστορίας και να δείξω πώς αυτές οι ιστορίες έχουν σημασία σήμερα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που έχω αυτήν την ευκαιρία να βοηθήσω στη διεύρυνση της φήμης της Οξφόρδης για την αιχμή της δουλειάς σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα».

Ο Cook έχει υπόβαθρο στη λογοτεχνική και πολιτιστική θεωρία και έντονο ενδιαφέρον για την κουήρ αστική, δημόσια και κοινοτική ιστορία. Εργάστηκε με το National Trust για το Prejudice and Pride το 2017 και συνέγραψε τον σχετικό LGBTQ+ οδηγό.

Έχει επίσης συμβουλέψει για έργα της κοινότητας και της προφορικής ιστορίας, αρχείων και μουσείων, όπως το Pride of Place της Heritage England και το Beyond the Binary του Μουσείου Pitt Rivers.

Ο Cook θα αναλάβει τη θέση τον Οκτώβριο μετά από 18 χρόνια στο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου ήταν καθηγητής σύγχρονης ιστορίας και ηγήθηκε του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Η νέα έδρα πήρε το όνομά της από τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Jonathan Cooper, έναν υπερασπιστή των LGBTQ+ δικαιωμάτων και συγγραφέα σε θέματα όπως τα τρανς δικαιώματα, οι πρακτικές μεταστροφής και τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με τον HIV, ο οποίος πέθανε το 2021.

Ο Cook είπε: «Ο Jonathan Cooper ήταν παθιασμένος υπέρμαχος των LGBTQ δικαιωμάτων και είναι τεράστια τιμή να αναλάβω αυτή τη νέα θέση καθηγητή στο όνομά του… Το βλέπω ως έναν τρόπο τιμής και προώθησης της εμπνευσμένης κληρονομιάς του Jonathan Cooper».

Η διευθύντρια του Mansfield College, Helen Mountfield, δήλωσε: «Ο Matt θα ταιριάζει πολύ στην περήφανα αντικομφορμιστική κοινότητα του κολεγίου μας, η οποία σέβεται, προστατεύει και προωθεί μια ποικιλία από φωνές και αφηγήσεις. Ξέρω ότι ο Jonathan θα είχε τόσο μεγάλη τιμή και χαρά να δει την κληρονομιά του να τιμάται από αυτήν την θέση».

Ο Rob Iliffe, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σχολής ιστορίας, πρόσθεσε: «Η παρουσία [του Matt] θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για φοιτητές και συναδέλφους και θα ενισχύσει τη φήμη της Οξφόρδης ως ηγέτη στον τομέα της LGBTQ  ιστορίας».