Πριν από 3 μήνες ανέβηκε ξανά στο YouTube μια συνέντευξη που είχα δώσει στο Vice το 2018 και προχτές έκατσα να την ξαναδώ.
Δυστυχώς ακόμα και το 2023 τα περισσότερα σχόλια από κάτω είναι από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για την HIV λοίμωξη.

του Αντώνη Παπάζογλου

Μπήκα για λίγο στον πειρασμό να απαντήσω, αλλά με τα online ντουβάρια το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάσεις πολύτιμο χρόνο και την ψυχική σου ηρεμία.

Σκέφτηκα όμως ότι θα είχε ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσω αυτά τα σχόλια για να δεις πόση έλλειψη ενημέρωσης υπάρχει ακόμα, να καταλάβεις γιατί οι οροθετικοί κρύβονται και φοβούνται και γιατί το στίγμα είναι πανίσχυρο και, σε συνδυασμό με βλακεία, ακατανίκητο.

Παραθέτω κάποια από τα σχόλια (ΤW: κακοποίηση)

«Αυτό που λέει όμως είναι λίγο εγκληματικό, ότι πλέουν μπορούν οι οροθετικοί να κάνουν παιδιά, αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο μέχρι στιγμής και αν μεταφερθεί στο παιδί ως ιός; Γιατί να το διακινδυνεύεις, δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια, όσο φάρμακα κι αν παίρνεις για να το καταπολεμήσεις πάλι πρέπει να προσέχεις, όπως μια οροθετική έτσι πίστευε λόγω των φαρμάκων ότι είναι τόσο ισχυρά και κάνει παιδί και το βρίσκουν οι γιατροί με τον ιό.. να προσέχουμε τι λέμε.»

«Είναι εγκληματικό όχι να θες να κάνεις σεξ, αλλά να το αποκρύπτεις από τη στιγμή που ακόμα παρά τις προφυλάξεις ακόμα και ένα ατύχημα μπορεί να επηρεάσει έτσι την ζωή του άλλου…»

«Διαφωνώ με την απόκρυψη. Έστω και αν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Γίνεται ερήμην του άλλου ατόμου το οποίο έχει και αυτό το δικαίωμα της επιλογής η μη μετά την γνώση της κατάστασης…»

«Κάπου στην Αφρική υπάρχει μία χώρα που ξεπέρασε το HIV με φυσικό τρόπο και πως έχουν ανοσία σε αυτήν την αρρώστια, θυμάμαι είχα ακούσει αυτή την ιστορία πριν 5 χρόνια περίπου, επίσης γνωρίζω οροθετικό άτομο και μιλάμε πολλές φορές μου λέει ευχαριστώ που τον κάνω παρέα. Σώπα του λέω δεν κάνω τίποτα φοβερό, απλώς πρέπει να προσέχουμε αν κοπείς κάπου…»

«Εγώ προσωπικά θα ήθελα να ξέρω πριν κάνω σεξ ή σχέση με κάποια αν έχει HIV. Μία στο εκατομμύριο αν κολλούσα κι εγώ μετά την επαφή τουλάχιστον θα ήταν εν γνώσει μου. Αυτά που λες τώρα εσύ φίλε μου είναι τουλάχιστον επικίνδυνα…»

«Δε συμφωνώ καθόλου. Βεβαίως και πρέπει να το λες στους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι. Και φυσικά μόνοι μας προσέχουμε τον εαυτό μας δεν περιμένουμε τον άλλον…»

«Να το λέτε παιδιά μου στη σχέση σας ή στον ερωτικό σύντροφο….πρέπει! Είναι εγωιστικό και εγκληματικό το να μην….δε νομίζετε; Έγκλημα είναι να σκοτώσεις τον άλλον έστω και αργά αργά…»

«Σε αυτό που δεν συμφωνώ σίγουρα είναι στο ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι όπως είπε να λένε ότι είμαστε οροθετικοί σε κάποιον που συναναστρεφόμαστε και ιδίως ερωτικά είναι υποχρεωμένος εκείνος να πάρει προφυλάξεις προφυλάξεις πρέπει να πάρει και αυτός που έχει τον ιό και μία προφύλαξη είναι να το πει…»

«Πλέον, αν δεν κάνω λάθος, έχουν θεραπευτεί τελείως άτομα από τον ιό, λόγω του εμβολίου που είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμη…»

Το πιο διασκεδαστικό είναι αυτό που έχουμε… θεραπευτεί τελείως, με ένα εμβόλιο που όμως ακόμα είναι σε πειραματικό στάδιο, άρα δεν το έχουμε ακόμα. Φαντάζομαι ότι και ο εγκέφαλός του είναι και αυτός σε δοκιμαστική φάση. Μια όμως και δεν έχω θεραπευτεί, κάθομαι και σου γράφω Τρίτη βράδυ, αντί να βλέπω ταινία. Ας τα πούμε, λοιπόν, ακόμα μία φορά:

Οι οροθετικοί μπορούν να κάνουν παιδιά. Κανονικά, με σεξ. Ψάξε το, άσε τι νομίζεις εσύ.

Οι οροθετικοί που έχουν διαγνωστεί και παίρνουν την αγωγή τους δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ακόμα και με απροφύλακτη σεξουαλική επαφή. Ψάξε για το U=U.

Οι οροθετικοί δεν έχουν καμία υποχρέωση να σε ενημερώσουν για το status τους, ειδικά για να αποφασίσεις εσύ τι θα κάνεις στο σεξ! Ο οροθετικός δεν έχει ευθύνη για εσένα, ευθύνη έχεις εσύ για τον εαυτό σου. Αν ο οροθετικός δεν ξέρει ότι είναι οροθετικός, ποιος θα σε ενημερώσει για να αποφασίσεις αν θα προσέξεις; Ποιος έχει την ευθύνη τότε;

– Δεν υπάρχει καμία χώρα που να έχει ανοσία στον HIV. Κάποιες μικρές κοινότητες έχουν μελετηθεί ως προς την φυσική ανοσία που φαίνεται να έχουν. Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε οριστική θεραπεία για τον HIV, αλλά τα σημερινά φάρμακα καθιστούν την HIV λοίμωξη μία χρόνια νόσο, με καλή ποιότητα ζωής και προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με του υπόλοιπου πληθυσμού. Αυτό που κάνει δύσκολη τη ζωή μας είναι το στίγμα. Αν δεν υπήρχε η δική σου άγνοια και φοβική συμπεριφορά, η σελίδα αυτή θα είχε ζώδια.

– Τα σημερινά φάρμακα για τον HIV είναι τόσο αποτελεσματικά στο να καθιστούν τον ιό μη μεταδοτικό, που μπορούμε να κάνουμε παιδιά και να κάνουμε σεξ χωρίς να φοβόμαστε τη μετάδοση. Οι περισσότερες μεταδόσεις γίνονται από οροθετικούς που δεν έχουν διαγνωστεί, άρα δεν παίρνουν φάρμακα και μεταδίδουν τον ιό πολύ εύκολα. Επομένως αν εσύ φοβάσαι τη μετάδοση, να φοβάσαι αυτούς που πιστεύουν ότι ο HIV δεν τους αφορά και δεν εξετάζονται ποτέ.

– Ο HIV δεν μεταδίδεται με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, επομένως δεν έχω κανένα καθήκον να το πω σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι. Η άγνοια και η φοβική συμπεριφορά σου είναι η βασική αιτία που δεν το λέω! Το status μου είναι δικό μου και το λέω όπου θέλω εγώ, με όποιον τρόπο θέλω εγώ και σε κανέναν δε χρωστάω ιδιαίτερη ανακοίνωση. Όπως ακριβώς κάνεις και εσύ με οποιοδήποτε δικό σου θέμα υγείας.

Κανένας οροθετικός που ξέρει ότι είναι οροθετικός δεν μπορεί να σκοτώσει κανέναν με το σεξ! Αυτό που σκοτώνει είναι η δική σου άγνοια και η μη εξέταση. Αν όλοι οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι εξετάζονταν, δε θα υπήρχαν αδιάγνωστοι, μεταδοτικοί οροθετικοί και το θέμα θα τελείωνε εδώ. Αλλά αντί να εξετάζεσαι, κατηγορείς τον οροθετικό ότι είναι επικίνδυνος και επιπλέον έχει υποχρέωση να σε προσέχει.

Θέλεις να μη φοβάσαι; Πήγαινε εξετάσου! Από πότε έχεις να εξεταστείς;