Ένας πολιτικός στο Ουζμπεκιστάν σε συζητήσεις σχετικά με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να «καθαρίσει» από τα ΛΟΑΤ+ άτομα και να τα απελάσει ως “λύση.”

Ο Alisher Kadyrov, αρχηγός του κόμματος Εθνικής Αναγέννησης του Ουζμπεκιστάν, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο Alter Ego, ότι η ανάκληση των δικαιωμάτων υπηκοότητας για τους κουήρ ανθρώπους θα ανάγκαζε άλλες χώρες να τους προσφέρουν καταφύγιο.

Ο πολιτικός αναγνώρισε ότι το Ουζμπεκιστάν υφίσταται μια διαδικασία κοινωνικής αλλαγής, αλλά επέμεινε ότι ο κόσμος δε θα αλλάξει γνώμη για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα «ακόμη και μετά από 1.000 χρόνια.»

Ο Kadyrov συνέχισε να προτείνει ότι η απομάκρυνση των κουήρ πολιτών και η απέλαση τους θα ήταν μια πιο συμπαθητική προσέγγιση από τη φυλάκιση.

«Όταν υπέβαλα αυτήν την πρόταση στα κοινωνικά δίκτυα, μέχρι και 100 ΛΟΑΤ+ άτομα ήρθαν σε επαφή μαζί μου και συμφώνησαν με όσα είπα», είπε ο Kadyrov, σύμφωνα με μεταφρασμένο δημοσίευμα του EurasiaNet.

«Είπαν ότι δε μπορούν να λάβουν βίζα από χώρες που καταδικάζουν το Ουζμπεκιστάν για τη στάση του απέναντι στους ΛΟΑΤ ανθρώπους.» 

Συνέχισε: «Οι ΛΟΑΤ άνθρωποι στοχοποιούνται με βία, αλλά δεν το υποστηρίζω. Πιστεύω ότι είναι προβοκάτσια.» 

«Πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και η λύση μου είναι η διεθνής πρακτική. Υπάρχουν 26 χώρες που ασκούν απέλαση. Στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, οραματίζονται τη θανατική ποινή.» 

Ο Kadyrov απέτυχε να προσφέρει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε το πρόγραμμα απέλασης – ή πώς θα μπορούσαν να εντοπιστούν και να διατάξουν να φύγουν από τη χώρα.

Η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι παράνομη στο Ουζμπεκιστάν

Το σεξ μεταξύ ανδρών εξακολουθεί να είναι παράνομο στο Ουζμπεκιστάν και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια.

Οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι στη χώρα αντιμετωπίζουν διωγμούς και συγκλονιστικά επίπεδα βίας, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε από το Human Rights Watch τον Μάρτιο.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι κουήρ άνδρες αντιμετωπίζουν αυθαίρετη κράτηση, δίωξη και φυλάκιση στο Ουζμπεκιστάν, ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν ομοφοβία, απειλές και εκβιασμούς λόγω της σεξουαλικότητάς τους.

Ενώ οι διώξεις είναι σπάνιες υπό την απαγόρευση του γκέι σεξ της χώρας, οι κουήρ άνδρες συχνά στοχοποιούνται από τις αρχές επιβολής του νόμου και μερικές φορές κατηγορούνται για άλλα εγκλήματα, όπως η πορνεία.

Η απαγόρευση του γκέι σεξ της χώρας βρίσκεται σε ισχύ από τότε που το Ουζμπεκιστάν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Παραμένει το μόνο πρώην σοβιετικό έδαφος -μαζί με το Τουρκμενιστάν- που συνεχίζει να ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών.