Οι αρχές κατηγόρησαν ΛΟΑΤ+ ακτιβιστή ότι “προκάλεσε τον ξυλοδαρμό του”

07/05/2021
από
Ουζμπεκιστάν
Οι αρχές κατηγόρησαν ΛΟΑΤ+ ακτιβιστή ότι "προκάλεσε τον ξυλοδαρμό του"

Ένας ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής που δέχθηκε επίθεση με ρόπαλο του μπέιζμπολ πήρε μεν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ωστόσο, τέθηκε άμεσα σε κατ’ οίκον περιορισμό με κατηγορίες σε βάρος του.

Ουζμπεκιστάν

Ο 29χρονος Miraziz Bazarov, στο Τραγκεντολογικό Νοσοκομείο της Τασκένδης την Κυριακή (28 Μαρτίου), όταν κακοποιοί με κουκούλες του έστησαν ενέδρα έξω από το σπίτι του, αφήνοντάς τον με πολλαπλούς τραυματισμούς στα εσωτερικά όργανα και τα πόδια του, συμπεριλαμβανομένου ενός ανοιχτού κατάγματος του αριστερού μηριαίου και με σοβαρή διάσειση.

Την επόμενη μέρα οι γιατροί είπαν στην RFE/RL ότι η κατάστασή του είναι τόσο σοβαρή που τώρα μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, όπου ίσως χρειαστεί να υποβληθεί σε εγκεφαλική χειρουργική επέμβαση.

Μάρτυρας της επίθεσης ήταν ένας από τους γείτονες του Bazarov, ο οποίος είπε ότι ο ξυλοδαρμός κράτησε μόνο περίπου τρία λεπτά.

«Καθώς ο [Miraziz Bazarov] έμπαινε στην είσοδο του σπιτιού όπου έμενε, ένα αυτοκίνητο σταμάτησε και τρεις κουκουλοφόροι έπεσαν πάνω του», είπε στους δημοσιογράφους. «Ένας από αυτούς είχε στο χέρι του ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ. Βγήκαν από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τον χτυπούν.»

Βγήκε από το νοσοκομείο στις 29 Απριλίου, και μεταφέρθηκε αμέσως στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της Τασκένδης όπου ανακρίθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Sergei Mayorov.

Όμως, παρόλο που υπήρξε θύμα στοχευμένης επίθεσης σε βάρος του, με την αστυνομία να τον κατηγορεί για πρόκληση του ξυλοδαρμού του, σύμφωνα με την Eurasianet, κατηγορήθηκε κι από πάνω για δυσφήμιση και δημόσια προσβολή πριν αποσταλεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και του απαγορευτεί να μην επικοινωνήσει με κανέναν.

Ο ακτιβιστής έχει ένα blog στο Telegram που ονομάζεται Kanal Bazarova, όπου υποστηρίζει την αποποινικοποίηση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων και έχει επανειλημμένα ζητήσει την απομάκρυνση του «χουλιγκανισμού» από τον Ποινικό Κώδικα του Ουζμπεκιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε λάβει αρκετές απειλές τις τελευταίες δύο εβδομάδες και είχε ειδοποιήσει την αστυνομία τουλάχιστον δέκα φορές, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια.

Ο Mayorov αναφέρει ότι οι κυρώσεις δε σχετίζονται με την υποστήριξη του Bazarov για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα – τουλάχιστον όχι επίσημα.

Η υπόθεση αφορά ένα βίντεο του TikTok που δημοσίευσε πέρυσι σχετικά με το σχολείο Tashkent No. 110, στο οποίο φοίτησε ως παιδί.

Ο Bazarov προέτρεψε γονείς να μη στείλουν τα παιδιά τους εκεί, λέγοντας ότι είναι «ένα μέρος όπου οι ηλικιωμένες γυναίκες σκλάβες και αποτυχημένοι άνθρωποι διδάσκουν τα παιδιά να είναι σκλάβοι και χαμένοι».

Το βίντεο δεν αναφέρει κανένα όνομα καθηγητή και είναι σαφώς μια έκφραση της προσωπικής άποψης του Bazarov, σημειώνει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων IPHR.

Οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις αρχές, είναι ότι το βίντεο του Bazarov «υποτιμά την τιμή και την αξιοπρέπεια» των δασκάλων και των γονέων, «προσβάλλει τους πολίτες και τις οικογένειές τους, τους κατηγορεί ότι βοηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις, βλάπτει την αυτοεκτίμηση των γυναικών με τις συκοφαντικές δηλώσεις του, γελοιοποιώντας τις εθνικές παραδόσεις, και σπέρνει επίσης εθνοτικές διαμάχες.»

Το σχολείο έγινε πρώτη είδηση τον περασμένο μήνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι εκπαιδευτικοί μετρούν και φωτογραφίζουν το μήκος των καλτσών των μαθητών ως «αντίσταση εναντίον των ΛΟΑΤ ανθρώπων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ουζμπεκιστάν Ozodlik, η ιδέα για το μέτρημα στις κάλτσες των μαθητριών/τών προήλθε από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα του Ουζμπεκιστάν που υποδηλώνει ότι οι κοντές κάλτσες και τα σκισμένα παντελόνια ήταν το πώς οι γκέι στην Ευρώπη «σηματοδοτούνται».

Το περιστατικό, όσο παράλογο κι αν ήταν, κατέδειξε το επίπεδο υστερίας που περιβάλλει τα ΛΟΑΤ+ θέματα στο Ουζμπεκιστάν.

Παρόλο που το βίντεο του Bazarov δε σχολίασε το σκάνδαλο με την κάλτσα, ο μπλόγκερ είναι επικριτικός κριτής του Προέδρου Mirziyoyev και πρόσφατα έκανε έκκληση σε ΛΟΑΤ+ συγκεντρώσεις σε ιερούς χώρους για να διαμαρτυρηθούν για την ποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων στη χώρα του.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η IPHR και η Human Rights Watch, κάλεσαν τις αρχές του Ουζμπεκιστάν να προστατεύσουν το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης του Bazarov και να σταματήσουν τις προσπάθειες δίωξής του.

Αντιμετωπίζει ποινή «περιορισμένης ελευθερίας» έως και τριών ετών, εάν καταδικαστεί.

Το περασμένο καλοκαίρι ανακρίθηκε από τους ερευνητές της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας αφού προέτρεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης να μη χορηγήσει δάνεια στο Ουζμπεκιστάν χωρίς αυστηρό έλεγχο του τρόπου χρήσης των πόρων.

Ο διευθυντής του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στη Human Rights Watch καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «εντελώς απαίσια».

«Το Ουζμπεκιστάν έχει δεσμευτεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα -θεωρητικά- να τηρήσει τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να το κάνει! Τερματίστε τις επιθέσεις εναντίον των ΛΟΑΤ+ ατόμων», έγραψε στο Twitter.

 

 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!