Οι αρχές στην Ουγκάντα ανακοίνωσαν ότι θααπομακρύνουν έναν πύργο, που είναι βαμμένος στα χρώματα ουράνιου τόξου, από ένα παιδικό πάρκο, επειδή οι γονείς ισχυρίστηκαν ότι ήταν «σατανικός» και προωθεί την ομοφυλοφιλία.

Ο πύργος του πάρκου στην πόλη Entebbe είχε βαφτεί με χρώματα του ουράνιου τόξου από μια τοπική οργάνωση σε μια προσπάθεια ανακαίνισης του χώρου.

Αλλά, ο Emmanuel Mugabe, από την Εθνική Ένωση Γονέων της Ουγκάντα, δήλωσε στο τοπικό Monitor, ότι τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι «σατανικά» και σηματοδοτούσαν μια «εισβολή στην ομοφυλοφιλία μέσω χειραγώγησης του μυαλού των παιδιών».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι που θα απομακρυνθεί ο πύργος με το ουράνιο τόξο πριν τον γκρεμίσουμε εμείς οι ίδιοι».

Η Ουγκάντα έχει αυστηρούς νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας, με τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων να τιμωρούνται με ποινές, έως και με ισόβια κάθειρξη, και με το νομοσχέδιο της χώρας του 2014 κατά της ομοφυλοφιλίας, που απαγορεύει ακόμη και την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας θεωρώντας την έγκλημα.

Όσα είπε ο Δήμαρχος

Ο δήμαρχος του Entebbe, Fabrice Brad Rulinda, μίλησε για την απομάκρυνση την Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου).

Το Monitor ανέφερε ότι είπε: «Για χρόνια, τα παιδιά της Ουγκάντα αντιλαμβάνονταν το ουράνιο τόξο, μόνο ως μια όμορφη αψίδα χρωμάτων, και βιβλικά αντανακλά την ομορφιά και το μεγαλείο του Θεού. Είναι ατυχές που ορισμένα κινήματα αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ουράνιο τόξο, για να εκπροσωπήσουν και να αντικατοπτρίσουν ορισμένες πράξεις, που αντιβαίνουν στους κανόνες του λαού της Ουγκάντα».

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου συνδέονται συχνά με τη σημαία Pride, που σημαίνει ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητα…

Ο Ρουλίντα συνέχισε:

«Πρέπει να περιορίσουμε κάθε κακία, που θα διέφθειρε το μυαλό των παιδιών μας, και σε αυτό το πλαίσιο ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες του κοινού, και η ζωγραφική με το ουράνιο τόξο αφαιρέθηκε από το παιδικό πάρκο».

Ο αγώνας της Ουγκάντα για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ συνεχίζεται

Σε μια προοδευτική κίνηση, οι τοπικές αρχές στην περιοχή Kasese της Ουγκάντα προσπάθησαν πέρυσι να εγκρίνουν νομοθεσία για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των λεσβιών, των αμφιφυλόφιλων και των τρανς ατόμων.

Όμως, μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου), η υφυπουργός τοπικής αυτοδιοίκησης της Ουγκάντα, Victoria Busingye, απέρριψε την πρόταση. Συμβούλεψε τις αρχές «να αποσύρουν την πρόταση, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους της Ουγκάντα και την κοινωνική, πολιτιστική ευημερία του λαού του Kasese, και της Ουγκάντα γενικότερα».

Η κυβέρνηση της Ουγκάντα δημιούργησε, επίσης, μια επιτροπή τον περασμένο μήνα για να διερευνήσει την «προώθηση» των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στα σχολεία.

Πέρυσι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκλεισαν την κορυφαία ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων Sexual Minorities Uganda (SMUG), ισχυριζόμενοι ότι λειτουργούσε παράνομα.

Η ομάδα είχε υποστηρίξει τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Ουγκάντα από το 2004 μέχρι και το 2010. Ωστόσο, παρά την εχθρότητα προς την κουήρ κοινότητα, μια έκθεση που δημοσιεύτηκε πέρυσι έδειξε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα αποτελούν αυξανόμενη προτεραιότητα για τα νεαρά άτομα από την Αφρική.