Outview 2015: Οι ταινίες τη Πέμπτη 14/05/15

14/05/2015

Οι ταινίες που θα προβληθούν τη Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 στο OUTVIEW FILM FESTIVAL

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 (175 Θέσεις)

17.30: Chance (Jake Graff, UK, 16’, 2015). Από τότε που πέθανε η γυναίκα του Trevor υπάρχει στη ζωή του ένα κενό. Οι μέρες κυλάνε αργά και ο Trevor νιώθει ολοένα και πιο μοναχικός και απομονωμένος. Μια τυχαία συνάντηση στο πάρκο με έναν μυστηριώδη ξένο, ο οποίος περνάει τα δικά του ζόρια, θα αναζωογονήσει τις ζωές και των δύο. Μετά την πρεμιέρα του στο BFI Flare, το «Chance» έρχεται στο Outview!

lies-parents-egg-gay-outview1-740x35720 Lies, 4 Parents and a Little Egg (Hanro Smitsman, Netherlands, 81’, 2013). H Emma και η Ilse έχουν έναν έφηβο γιο, τον Dylan, που περνάει την επανάσταση του. Όταν όμως η Emma θα αναγκαστεί να πάει στο νοσοκομείο, ένας παλιός της φίλος ο Sjors θα προσφερθεί να φιλοξενήσει τον Dylan. Η ήσυχη ζωή που έχει χτίσει ο Sjors με τον σύντροφο του, Bert, θα αναστατωθεί, και τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα όταν η Ilse και ο Bert μάθουν ότι ο Sjors είναι ο πατέρας του Dylan. Και πώς θα αντιδράσει ο Dylan τώρα που έχει 4 γονείς; Μια βραβευμένη γλυκόπικρη κωμωδία που θα σας συγκινήσει.

19.30: Lesbos Goes Happy (Bettina Freyland, Switzerland, 5’, 2014). Η ταινία μικρού μήκους “Lesbos goes HAPPY” είναι μια διακήρυξη αγάπης της σκηνοθέτριας για την Σκάλα Ερεσού στη Λέσβο. Η Σκάλα Ερεσού είναι η γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς, της πρώτης που εξύμνησε την λεσβιακή αγάπη. Στην προβολή θα βρίσκονται οι συντελεστές της ταινίας.

Reaching For The Moon (Bruno Barreto, Brazil, 118’, 2013). Βασισμένο στην πραγματική ιστορία αγάπης της Elizabeth Bishop και της Lota de Macedo Soares. 1951, ένα καράβι φτάνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο από τη Νέα Υόρκη. Η ELIZABETH, μια γυναίκα 40 χρόνων αποβιβάζεται και σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική. Τηλεφωνεί στη φίλη της, MARY, που μένει στο Ρίο. Η MARY πείθει την ELIZABETH να μείνει μαζί της μέχρι να φύγει και την παραλαμβάνει από το λιμάνι. Η MARY φτάνει στο λιμάνι με την LOTA, την σύντροφο της για πάνω από 12 χρόνια. Η ELIZABETH θα γνωρίσει εκεί την LOTA για πρώτη φορά -και ο έρωτας θα ανθίσει. Η  LOTA θα θελήσει να μείνει η ELIZABETH στη Βραζιλία -ενώ η MARY θα κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει την, ξαφνικά ανεπιθύμητη, καλεσμένη της. Θα προλογίσουν οι συντελεστές της ταινίας Lesbos Goes Happy. Η προβολή είναι αφιερωμένη στην Βραζιλιάνα queer ακτιβίστρια Suzy Capo, και μετά την προβολή θα ακολουθήσει μπουφέ με άρωμα Βραζιλίας.

land-storms-Csaszi-outview-gay-tainia-740x35721.30: Land Of Storms (Adam Csaszi, Hungary/Germany, 105’, 2014). Ο Σάμπολτς και ο Μπέρναρντ παίζουν σε μια γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι συγκάτοικοι, κολλητοί, αχώριστοι. Ένα χαμένο ματς αναγκάζει τον Σάμπολτς να αναθεωρήσει τη ζωή του, κι έτσι επιστρέφει στην Ουγγαρία αναζητώντας την απλότητα. Η απομόνωσή του όμως δεν θα κρατήσει πολύ. Λίγο μετά την άφιξή του γνωρίζει τον Άρον –ανάμεσά τους θα αναπτυχθεί μια αμοιβαία έλξη, όταν ξαφνικά ο Σάμπολτς δέχεται ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα…Την ταινία θα προλογίσει ο Ζακ Κωστόπουλος.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 (50 Θέσεις)

regarding-susan-sontag-kates-lesbian-outview-740x35717.15: Regarding Susan Sontag (Nancy Kates, USA, 101’, 2014). Περισσότερο από κάθε άλλο στοχαστή της εποχής της, η Susan Sontag είχε στραμμένο πάνω της το βλέμμα του κόσμου. Την κοιτούσαν και τους κοιτούσε κι εκείνη, πολύ προσεκτικά, στη γλώσσα, τη μεταφορά, τη φωτογραφία και ό,τι εκείνη αποκαλούσε “οικολογία των εικόνων”.  Το “Regarding Susan Sontag” μας δίνει καταρχάς αυτήν την ευκαιρία: να παρακολουθήσουμε τη ματιά της Sontag, ενόσω εκείνη εξετάζει τον κόσμο. Χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, περιγραφές φίλων, συγγενών, συναδέλφων και εραστών/ερωμένων, καθώς και τα ίδια τα λόγια της Sontag, διαβασμένα από την ηθοποιό Patricia Clarkson.

fassbinder-love-demands-thomsen-outview-gay-740x35719.30: Fassbinder: To Love Without Demands (Christian Braad Thomsen, Denmark, 110’, 2015). Ο Δανός σκηνοθέτης Christian Braad Thomsen ήταν ένας στενός φίλος του Rainer Werner Fassbinder. Γνωρίστηκαν όταν ο Fassbinder πρόβαλε την πρώτη του ταινία “Love is colder than death” στην Berlinale το 1969. Ειδώθηκαν για την τελευταία φορά μόλις τρεις εβδομάδες πριν το θάνατό του. Το ντοκιμαντέρ περιέχει συνεντεύξεις που γύρισε ο Braad Thomsen μαζί με τον Fassbinder τη δεκαετία του ’70, που δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ μέχρι σήμερα. Θα δούμε ακόμη συνεντεύξεις από τη μητέρα του Lilo Pempeit, που θυμάται την παράξενη παιδική του ηλικία στα χαλάσματα της τότε Γερμανίας, την ηθοποιό Irm Hermann, τη μόνη που πίστευε τα τρελά όνειρα του, και πολλούς ακόμη. Ο Fassbinder υπήρξε ίσως ο πιο παραγωγικός σκηνοθέτης στην ιστορία του κινηματογράφου: μέσα σε 14 χρόνια έγραψε και σκηνοθέτησε 60 ταινίες για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ξεκίνησε ως avant garde σκηνοθέτης, και μέχρι το τέλος της ζωής του απέκτησε ένα παγκόσμιο κοινό, χωρίς να έχει συμβιβαστεί ποτέ. Είναι ο σκηνοθέτης που κατάφερε να απεικονίσει όλη την ιστορία της Γερμανίας του 20ου αιώνα, από την πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μέχρι και την τρομοκρατία της δεκαετίας του ’70.  Σε αυτό το κινηματογραφικό πορτρέτο, ο Fassbinder προσπαθεί να καταλάβει την δημιουργικότητα του μέσα από τις εμπειρίες της παιδικής του ηλικίας. Επίσημη συμμετοχή στη Berlinale 2015.

21.30: Pepper (Patrick Aubert,Canada, 8’, 2014). Μετά από ένα βράδυ γεμάτο ερωτικές φαντασιώσεις, δύο γυναίκες ξυπνάνε μαζί το επόμενο πρωί και τα πράγματα δεν είναι όπως περίμεναν…

Tru Love (Shauna MacDonald, Kate Johnston, Canada, 94’, 2013). Βραβευμένο με 14 διεθνή κινηματογραφικά βραβεία, το Tru Love είναι μια ταινία για την αναπλήρωση του χαμένου χρόνου, και την ομορφιά του να ζεις τη στιγμή. Η Tru (Shauna MacDonald) είναι μια γυναίκα γύρω στα 30, της οποίας οι ασταμάτητες “περιπέτειες” με γυναίκες σταματούν απότομα όταν γνωρίζει την Alice (Kate Trotter): μια γυναίκα 60 χρονών, πρόσφατα χήρα, που προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της της. Οι δυο τους δημιουργούν έναν απρόσμενο δεσμό, αλλά η Suzanne (Christine Horne), κόρη της Alice και one-night stand της Tru, θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την εξέλιξη της σχέσης τους.

Εισιτήρια: Προβολή: 5 ευρώ, Ημερήσιο: 8 ευρώ / Φοιτητικό: 6 ευρώ, Διαρκείας: 50 ευρώ. Στους ανέργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους. Δεν θα υπάρχει προπώληση, η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας την περίοδο του φεστιβάλ.

banner_728x90-outview-festival-2015-cabine




Δες και αυτό!