Outview 2015: Οι ταινίες τη Παρασκευή 15/05/15

15/05/2015

Οι ταινίες που θα προβληθούν τη Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 στο OUTVIEW FILM FESTIVAL

ΑΙΘΟΥΣΑ 1 (175 Θέσεις)

ksilino-kouti-box-wood-gay-film-outview-740x35717.00: Το ξύλινο κουτί (Παναγιώτης Κουντουράς, Ελλάδα, 20’, 2014). Ο Κωνσταντίνος ζει ελεύθερος σε ένα σώμα που επέλεξε. Ο Βασίλης επιστρέφει στο πατρικό του για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ένα ξύλινο κουτί φυλάει το παρελθόν των δύο αδερφών που η μητέρα χώρισε. Η είδηση ενός ατυχήματος ανατρέπει τις ισορροπίες. Το κουτί ανοίγει. Ο Βασίλης αντιστέκεται στις εμμονές της μητέρας. Θέλει να γνωρίσει τον αδερφό του για δεύτερη φορά. Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.

nana-lara-christen-trans-film-outview-740x357Νανά (Λάρα Κρίστεν, Ελλάδα, 40’, 2015). Το ντοκιμαντέρ Νανά είναι το πορτρέτο μιας εβδομηντάχρονης τρανς γυναίκας που ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο συνδυασμός αφήγησης, παρατήρησης και προσωπικού της αρχειακού υλικού δίνει μια εικόνα του πολυτάραχου παρελθόντος της, αλλά και της δύσκολης καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα στην ελληνική πραγματικότητα. Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.

Drag Becomes Him (Alex Berry, USA, 90’, 2015). Το ντοκιμαντέρ “Drag Becomes Him” προσφέρει ένα τρυφερό πορτρέτο της παγκοσμίου γνωστής drag performer Jinkx Monsoon, που κέρδισε στον 5ο κύκλο του Drag Race του RuPaul. Αυτό το ρεαλιστικό και συνάμα στοργικό ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αγοριού της εργατικής τάξης που μετατράπηκε σε έναν ένδοξο, παγκοσμίου επιπέδου performer.

19.30: Dancers (Antonio Da Silva, Portugal, 11’, 2014). Τριάντα πέντε Πορτογάλοι χορευτές γδύνονται μπροστά στην κάμερα και μετατρέπονται σε αντικείμενα πόθου με την αισθησιακή τους performance. Οι αυστηρές πειθαρχίες που απαιτούνται για τον χορό ωθούν την ταινία να εξερευνήσει μια νέα, επιδειξιομανική πλευρά του αντρικού γυμνού κορμιού.

johan-740x356Johan (Philippe Vallois, France, 85’, 1976). Τη δεκαετία του ’70, προτού το Aids κάνει την εμφάνισή του, αναδύεται στο Παρίσι μια προκλητική πορνογραφική κουλτούρα που συνδέεται στενά με την gay σεξουαλικότητα. Στο “Johan” παρακολουθούμε την ιστορία ενός σκηνοθέτη (ο ίδιος ο Vallois υποδύεται τον εαυτό του), που θέλει να φτιάξει μια ταινία με  πρωταγωνιστή τον εραστή του, Johan. Ο Johan όμως βρίσκεται φυλακισμένος για διάφορους λόγους, και είναι αδύνατον να παίξει στην ταινία.  Έτσι, ο Vallois ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης του ιδανικού (αντικαταστάτη του) Johan, μέσα από τις οντισιόν ανδρών και μιας γυναίκας -οντισιόν που γίνονται με performances χορού και σεξ. Το έργο θα προλογίσει ο ίδιος ο Philippe Vallois τον οποίο θα παρουσιάσει ο Πάνος Χ. Κούτρας.

21.30: ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ

Zenne Dancer (M. Caner Alper, Mehmet Binay, Turkey, 107’, 2012). Το διάσημο τουρκικό φιλμ, εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία του ακτιβιστή Αχμέτ Γιλντίζ, που δολοφονήθηκε το 2008 στα 26 του χρόνια από τον ίδιο του τον πατέρα επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Ντάνιελ είναι ένας Γερμανός φωτορεπόρτερ που πρόσφατα μετακόμισε στην Ινστανμπούλ. Θέλει να φωτογραφήσει τον Καν, έναν χορευτή. Μέσω του Καν θα γνωρίσει τον Αχμέτ με τον οποίον θα ξεκινήσουν μια σχέση. Δυστυχώς όμως, ο Αχμέτ κατάγεται από μια συντηρητική οικογένεια -και όταν μάθουν την αλήθεια, αυτό θα έχει άσχημες συνέπειες για τον ίδιο. Η ταινία έχει λάβει πάνω από 10 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ.

ΑΙΘΟΥΣΑ 2 (50 Θέσεις)

eat-with-me-david-au-outview-740x35718.00: Eat With Me (David Au, USA, 95’, 2014). Πολυβραβευμένη κωμωδία, η ταινία Eat With Me μας διηγείται την ιστορία της Emma που έχει εγκαταλείψει το σύζυγο της για να μείνει με τον gay γιο της, Elliot. Η άρνηση της Emma για την ταυτότητα του γιου της, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Elliot με την οικειότητα, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση τους. Οι δυο τους, τελικά θα βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας, και θα μάθουν ότι μπορούν να πουν και να μοιραστούν μεταξύ τους πολλά παραπάνω με τη μαγειρική παρά με τα λόγια. Στην ταινία βλέπουμε και τον George Takei (Star Trek) σε ρόλο έκπληξη.

19.30: Lesbos Goes Happy (Bettina Freyland, Switzerland, 5’, 2014). Η ταινία μικρού μήκους “Lesbos goes HAPPY” είναι μια διακήρυξη αγάπης της σκηνοθέτριας για την Σκάλα Ερεσού στη Λέσβο. Η Σκάλα Ερεσού είναι η γενέτειρα της αρχαίας ποιήτριας Σαπφούς, της πρώτης που εξύμνησε την λεσβιακή αγάπη. Στην προβολή θα βρίσκονται οι συντελεστές της ταινίας.

Olnek-Foxy-Merkins-lesbian-outview-740x357The Foxy Merkins (Madeleine Olnek, USA, 90’, 2013). Το «The Foxy Merkins» θυμίζει τα σέξι αλλά δραματικά «Midnight Cowboy/ Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου» και «My Own Private Idaho/ Το δικό μου Αϊντάχο» –ταινίες που έχουν καθορίσει το κινηματογραφικό είδος των (ανδρών) κομπιναδόρων… Μόνο που εδώ δεν υπάρχουν άντρες! Ούτε και κανένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό ταλέντο στις κομπίνες! Στην πράξη, η ταινία περιγράφει μια εναλλακτική πραγματικότητα: πώς θα ‘ταν αν οι λεσβίες της καθημερινής ζωής έβγαιναν έξω, στους μοχθηρούς δρόμους της Νέας Υόρκης, με μόνα εφόδια για τα κρύα βράδια τα πτυχία τους γυναικείων σπουδών; * Σημείωση: Στην αμερικανική λεσβιακή και γκέι αργκό, ο merkin είναι ο «straight» άντρας που συνοδεύει μια λεσβία στις δημόσιες εμφανίσεις της, ως καμουφλάζ  της μυστικής λεσβιακής ζωής της. Με την κυριολεκτική του σημασία όμως, το «merkin» είναι η περούκα ήβης (!)

21.30: End of Season Sale (Eli Glazer, Israel, 35’, 2014). Αργά το βράδυ δύο ηλικιωμένοι άντρες γυρνάνε την πόλη για να αγοράσουν Viagra και δεν βρίσκουν πουθενά. Η έλλειψη του περιβόητου μπλε χαπιού όμως θα αποδειχτεί κρυφή ευλογία, γιατί τότε είναι που οι δυο τους θα ανταλλάξουν την απόλαυση του κορμιού με τις εξομολογήσεις της καρδιάς.

hands-untied-les-mains-deliees-yannick-delhaye-outplayfilms_03-740x357Hands Untied (Yannick Delhaye, France, 63’, 2013). Το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως μια χώρα παραδόξου. Μια χώρα με φιλόξενο και ανοιχτόμυαλο πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα και με αυστηρές παραδόσεις που δύσκολα θα δεχτεί ο μοντέρνος πληθυσμός. Παρά την αφθονία των κινηματογραφιστών στο Ισραήλ, κανείς δεν περίμενε πως μια μέρα θα μπορούσε να γίνει μια χώρα γνωστή για την παραγωγή του LGBT κινηματογράφου. Αυτό το “νέο” σινεμά προκαλεί, αμφισβητεί και αναζωογονεί. Οι σκηνοθέτες που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ έχουν φιλοξενηθεί τα τελευταία χρόνια από το Outview Film Festival.

Εισιτήρια: Προβολή: 5 ευρώ, Ημερήσιο: 8 ευρώ / Φοιτητικό: 6 ευρώ, Διαρκείας: 50 ευρώ. Στους ανέργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους. Δεν θα υπάρχει προπώληση, η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας την περίοδο του φεστιβάλ.

banner_728x90-outview-festival-2015-cabine




Δες και αυτό!