Οι ταινίες που θα προβληθούν τη Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στο OUTVIEW FILM FESTIVAL
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 (175 Θέσεις)
17.00: Meet Louis Gay (Karl Stavem, Norway, 11’, 2014). Η νομοθεσία που επικρατεί στη Νορβηγία για τον HIV είναι από τις αυστηρότερες στον κόσμο -και άνθρωποι που ηθελημένα ή όχι μεταδώσουν την ασθένεια ή εκθέσουν κάποιον στον κίνδυνο να την κολλήσει μπορεί να καταδικαστούν σε φυλάκιση έως και για 6 ολόκληρα χρόνια. Ο Louis Gay είναι οροθετικός, και ο μόνος Νορβηγός που έχει τολμήσει να μιλήσει δημόσια αφότου έπεσε θύμα αυτού του νόμου. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι η ιστορία του. Την ταινία θα προλογίσει ο Bard Yden, διευθυντής του Oslo LGBT Film Festival.
We Are Not Here To Sleep (Bard Foske, Norway, 10’, 2014). Ένα βράδυ σε ένα gay μπαρ συναντιούνται δύο άντρες άγνωστοι μεταξύ τους και καταλήγουν στο σπίτι του ενός. Ο άλλος είναι μόνο 20 χρονών, φαίνεται λιγότερο έμπειρος και κάπως δειλός -και η εξέλιξη της βραδιάς είναι κάτι που έπειτα θα θυμάται… Μια ταινία για την εσωτερική σύγκρουση της σεξουαλικής έκφρασης και την ανασφάλεια των one-night stands, για τις συστολές και τα όριά μας πάνω στο σεξ -ή τη βιαιότητα της πλήρους απουσίας τους. Την ταινία θα προλογίσει ο Bard Yden, διευθυντής του Oslo LGBT Film Festival.
Nordland (Ingo J. Biermann, Norway/Germany, 102’, 2014). Σε ένα road-trip που κάνουν μαζί στη Βόρεια Νορβηγία, η φίλη της Eleni ξαφνικά την εγκαταλείπει. Με την ελπίδα να ξαναβρεί τη χαμένη της αγάπη, η Eleni θα ξεκινήσει ένα μεγάλο και συναισθηματικά φορτισμένο ταξίδι που θα την οδηγήσει στις ακτές πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο. Το ταξίδι θα φέρει την Eleni αντιμέτωπη με τον εαυτό της και θα την κάνει να αμφισβητήσει τις επιθυμίες της και τις αντιλήψεις της πάνω στη ζωή και τον έρωτα. Την ταινία θα προλογίσει ο Bard Yden, διευθυντής του Oslo LGBT Film Festival.
https://www.youtube.com/watch?v=7Yaj3otJ7mA
19.15: My Reality (Carlos Ocho, Spain, 13’, 2013). Ο Xavi μόλις χώρισε από μια πενταετή σχέση. Δεν τα πάει καθόλου καλά, κι αποφασίζει έτσι να το ρίξει στα βιβλία αυτοβοήθειας –ίσως όμως αυτό να μην είναι και η καλύτερη ιδέα…
Blue and Not So Pink (Miguel Ferrari, Spain/Venezuela, 110’, 2012). Η ταινία Blue and Not So Pink μας διηγείται την ιστορία του Ντιέγο, ενός επιτυχημένου φωτογράφου που αποφασίζει να επισημοποιήσει τη σχέση του με τον Φαμπρίσιο, πηγαίνοντας να ζήσει μαζί του. Αναπάντεχα, όμως, αναγκάζεται να αναλάβει το γιο του, Αρμάντο, που ζει στην Ισπανία, και τον οποίο δεν έχει δει εδώ και πολλά χρόνια. Ο γιος του φτάνει με μια βαλίτσα γεμάτη με παράπονα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο στο Ντιέγο να αποκαταστήσει τη μεταξύ τους στοργική σχέση. Στο μεταξύ, μια ομάδα από ακραίους ομοφοβικούς επιτίθεται βίαια στον Φαμπρίσιο… Η ταινία κέρδισε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Γκόγια 2014.
https://www.youtube.com/watch?v=hdyX7VO376E
21.30: Απώθηση (Μιχαήλ Μαυρομούστακος, Ελλάδα, 5’, 2013). Η ταινία μιλά για τους ανεκπλήρωτους έρωτες και τις επιθυμίες που έχει κάθε άνθρωπος. Μέσα στην κλειστή κοινωνία όμως που ζούμε με τα ταμπού και τα “πρέπει” μένουν στο κενό και συνήθως στο υποσυνείδητο. Ο Άντρας που εμφανίζεται από το όνειρο παίζει τον ρόλο του θεού και συνεπώς την ενδόμυχη κρυφή επιθυμία του πρωταγωνιστή. Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.
Μινιατούρα (Στέφανος Κακαβούλης, Ελλάδα, 4’, 2014). Ένα έφηβο αγόρι έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας διότι δεν αντέχει άλλο να έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις με τον πατέρα του. Στην κλινική όπου αναρρώνει τον επισκέπτεται ο πατέρας του, νομίζοντας πως ο λόγος αυτής την απόπειρας ήταν το πρόσφατο διαζύγιο με την μάνα του αγοριού. Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.
Raspberry Reich GR /Η Αυτοκρατορία του Βατόμουρου (Menelas, Ελλάδα, 9’, 2014). Είναι το έτος 2014 και η Ελλάδα ζει κάτω από τη σκιά του Αντώνη Σαμαρά. Τα πράγματα δείχνουν άσχημα για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, μέχρι που ένα μικρό γκρουπ αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
En pojke (Άλκης Παπασταθόπουλος, Ελλάδα, 6’, 2013). Η ταινία En pojke (Ένα Αγόρι) έχει να κάνει με την αρρενωπότητα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή καταπιέζει τις δημιουργικές δυνατότητες ενός ανθρώπου. Υπό την καταδυνάστευση της πατριαρχίας, οποιαδήποτε άλλη φυλετική και queer συμπεριφορά ασφυκτιά. Μια αυτοβιογραφική ομολογία από έναν άντρα φεμινιστή, που θα προτιμούσε να μην υπήρχαν διαχωρισμοί με βάση το φύλο. Η προβολή θα γίνει με την παρουσία του σκηνοθέτη.
Fuck Freud (Αδάμ Καρυπίδης, Ελλάδα, 22’, 2012). Ένα gay ζευγάρι, μια γυναίκα που μπαίνει στη ζωή τους, η αποφυγή των συναισθημάτων, και η ζήλεια που θα τρυπώσει και θα φέρει αναπάντεχες ανατροπές και αλήθειες. Ποιός είναι ο θύτης και ποιό το θύμα τελικά; Η προβολή θα γίνει με παρουσία των συντελεστών της ταινίας.
Η Καθαρή Ζωή (Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Ελλάδα, 53’, 2015). Ο Τζώνυ είναι ένας 25χρονος άντρας από την Βαρκελώνη και η ταινία παρακολουθεί μία πλασματική μέρα από την ζωή του. Πρωινό ξύπνημα, τηλεόραση, φωτογραφική συνεδρία, μεσημεριανό με την μητέρα και τον αδελφό του, δουλειά, επίσκεψη σε μια εταιρία παραγωγής πορνό, συνάντηση με ένα φίλο και συνάδελφο, σκέψεις για την ζωή και τον έρωτα, τις δυσκολίες του δοσίματος και της αγάπης, δείπνο στο σπίτι φίλων ένα βράδυ με πανσέληνο. Η σχέση του με την οικογένεια, την σκυλίτσα του και τον κόσμο. Μια καθαρή ζωή, σαν το τατουάζ που παρακολουθούμε να χτυπάει στα πλευρά του σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Η προβολή θα γίνει παρουσία των συντελεστών της ταινίας.
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 (50 Θέσεις)
18.00: The Samurai (Till Kleinert, Germany, 72’, 2014). Ένας λύκος περιφέρεται στις παρυφές του δάσους που συνορεύει με ένα μικρό χωριό στην ανατολική Γερμανία. Ο Jakob, ένας νεαρός αστυνομικός, ακολουθεί τα ίχνη του, αλλά μέσα στο σκοτεινό δάσος διαισθάνεται και κάτι άλλο. Συναντά ένα νεαρό άντρα με ένα τρελαμένο και απειλητικό βλέμμα. Φοράει ένα λευκό φόρεμα και κρατάει ένα σπαθί σαμουράι. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια ομοερωτική έλξη και ένα παιχνίδι γάτας και ποντικού -και στο τέλος ίσως ο Jakob έρθει αντιμέτωπος με τον πραγματικό του εαυτό. Η ταινία The Samurai είναι ένα εφιαλτικό θρίλερ για την προσωπική ελευθερία. Ξεκινά ως μια ρεαλιστική ταινία μυστηρίου, σύντομα, όμως, αποκτά φανταστικά στοιχεία.
19.30: Regarding Susan Sontag (Nancy Kates, USA, 101’, 2014). Περισσότερο από κάθε άλλο στοχαστή της εποχής της, η Susan Sontag είχε στραμμένο πάνω της το βλέμμα του κόσμου. Την κοιτούσαν και τους κοιτούσε κι εκείνη, πολύ προσεκτικά, στη γλώσσα, τη μεταφορά, τη φωτογραφία και ό,τι εκείνη αποκαλούσε “οικολογία των εικόνων”. Το “Regarding Susan Sontag” μας δίνει καταρχάς αυτήν την ευκαιρία: να παρακολουθήσουμε τη ματιά της Sontag, ενόσω εκείνη εξετάζει τον κόσμο. Χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, περιγραφές φίλων, συγγενών, συναδέλφων και εραστών/ερωμένων, καθώς και τα ίδια τα λόγια της Sontag, διαβασμένα από την ηθοποιό Patricia Clarkson.
21.30: Of Girls and Horses (Monika Treut, Germany, 82’, 2014). Η καινούρια ταινία της Monika Treut! H Alex είναι ένα 16χρονο κορίτσι που συνέχεια μπλέκει σε μπελάδες… Η μητέρα της, για να την στρώσει, αποφασίζει να τη στείλει σε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε μια φάρμα. Εκεί η Alex θα γνωρίσει την Nina, που προσπαθεί να ξεφύγει από τα δικά της προβλήματα με την κοπέλα της. Αν και στην αρχή σιχαίνεται την φάρμα, όσο περνάει ο καιρός η Alex θα ερωτευτεί τα άλογα της και την ήσυχη ζωή της εξοχής. Ξαφνικά εμφανίζεται στη φάρμα και η Kathy που έχει έρθει για διακοπές…
[box type=”info” ]Εισιτήρια: Προβολή: 5 ευρώ, Ημερήσιο: 8 ευρώ / Φοιτητικό: 6 ευρώ, Διαρκείας: 50 ευρώ. Στους ανέργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους. Δεν θα υπάρχει προπώληση, η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας την περίοδο του φεστιβάλ.[/box]