Ουκρανία: Απορρίφθηκε το αίτημα διεξαγωγής της Πορείας Υπερηφάνειας στο μετρό του Κιέβου

05/06/2024
από
Το αίτημα να διεξαχθεί η πορεία ισότητας του Pride Κιέβου στο μετρό της πόλης απορρίφθηκε από τις αρχές για λόγους ασφάλειας.

Ο Μήνας Υπερηφάνειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά η πρωτεύουσα της Ουκρανίας δεν έχει καταφέρει να φιλοξενήσει το Pride από το 2022, όταν η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στη χώρα.

Πέρυσι, το Kyiv Pride πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου, στην πόλη που φιλοξένησε και τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Φέτος, οι διοργανωτές επιχείρησαν να ανακοινώσουν την «πορεία ισότητας» για το Kyiv Pride 2024 με έως και 500 άτομα στο δίκτυο του μετρό στις 16 Ιουνίου. Αλλά το δημαρχείο της πόλης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι δεν θα εγκρίνει την εκδήλωση στο μετρό «για λόγους ασφαλείας» και ζήτησε από τους διοργανωτές να βρουν άλλο χώρο.

Οι αρχές ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους: «Για να μην κινδυνεύσουν οι συμμετέχοντες και οι επιβάτες και για να αποφευχθούν πιθανές προκλήσεις, οι αρχές της πόλης δεν μπορούν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή της Πορείας Ισότητας στο μετρό».

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Mykola Povoroznyk, φέρεται να δήλωσε ότι εκδηλώσεις όπως το Pride είναι σημαντικές από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας, αλλά σημείωσε ότι το μετρό είναι ένα σύστημα «διπλής χρήσης». Οι σταθμοί του μετρό εκεί έχουν χρησιμοποιηθεί ως καταφύγια κατά τη διάρκεια συναγερμών αεροπορικής επιδρομής στη χώρα.

Οι διοργανωτές της πορείας εμπνεύστηκαν από μια παρόμοια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική πόλη Χάρκοβο το 2022. Πρόσθεσαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην εκδήλωση χωρίς την άδεια της πόλης, αλλά ήθελαν να κάνουν έναν «διάλογο με τις αρχές».

Η αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων έχει αυξηθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Οι έρευνες του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου της Ουκρανίας διαπίστωσαν ότι η υποστήριξη της νομικής ισότητας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αυξήθηκε από 54% το 2022 σε 72% τον Νοέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με το PinkNews, η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμη στην Ουκρανία από το 1991, αλλά η ισότητα στον γάμο ή τα σύμφωνα συμβίωσης δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί.
Δες και αυτό!