Όταν τα ΜΜΕ παίζουν με τις ζωές και τα δικαιώματά μας

15/11/2016

Με έκπληξη διαβάσαμε χθες, 14 Νοεμβρίου 2016, το άρθρο του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Αυλωνίτη με τίτλο “Όλοι ίσοι με αυστηρές ποινές” στο Έθνος με θέμα το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή και μεταξύ άλλων επεκτείνει την νομοθεσία για την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Το άρθρο περιέχει μια σειρά ανακρίβειες και υπερβολές. Όμως η μεγαλύτερη ανακρίβεια που περιέχει το άρθρο είναι το τμήμα με τίτλο “Συμβίωση σαν… γάμος” που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται πως το σχέδιο νόμου εξισώνει το Σύμφωνο Συμβίωσης με το γάμο. Το Σύμφωνο Συμβίωσης έχει ήδη εξισωθεί με το γάμο ως προς κάθε κοινωνικοασφαλιστικό δικαίωμα, παροχή, υποχρέωση ή περιορισμό σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4387/2016. Το νέο σχέδιο νόμου, παρά τα όσα αφήνεται να υπονοηθεί στο άρθρο, δεν παρέχει καμία περαιτέρω προστασία με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό σε σχέση με την προστασία που ήδη παρείχε ο υφιστάμενος νόμος 3304/2005. Αυτό που κάνει είναι να επεκτείνει την προστασία αυτή σε άτομα με βάση την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του φύλου, το οποίο όμως δεν αναφέρεται πουθενά στο άρθρο.

Αυτό όμως που μας έκανε τρομερή εντύπωση είναι ο ρυθμός με τον οποίο το άρθρο αναπαράχθηκε άκριτα και από άλλα μεγάλα και, κατά τα άλλα, έγκριτα μέσα ενημέρωσης χωρίς κανέναν έλεγχο για τα γεγονότα. Στομφώδεις τίτλοι περί “εξίσωσης συμφώνου συμβίωσης με το γάμο” πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνική δικτύωσης από άτομα που με ενθουσιασμό μοιράζονταν τα “καλά” νέα.

Για άλλη μια φορά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας παίζουν με τις ζωές και τα δικαιώματά μας. Παίζουν με το πόνο που μας προκαλεί η διάκριση του να μην έχουμε θεσμικό δικαίωμα στην οικογένεια. Δεν αναφέρονται καθόλου στις πραγματικές καινοτομίες του σχεδίου νόμου που είναι η επέκταση της προστασίας από διακρίσεις στην εργασία και στην απασχόληση σε τρανς και ιντερσεξ άτομα. Μας αποπροσανατολίζουν.

Θέλουμε να ζητήσουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να δείξουν υπευθυνότητα και να αναδείξουν τις θέσεις και τα αιτήματα της LGBTQ κοινότητας ως προς το νέο σχέδιο νόμου. Η προστασία από διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και τα χαρακτηριστικά φύλου θα πρέπει να επεκταθεί και πέρα από τον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης.

Για άλλη μία φορά θέλουμε να δηλώσουμε: “Πριν μιλήσεις για εμάς, μίλα σε εμάς”.

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας




Δες και αυτό!