Όταν η Εύα Κοτανίδη συνάντησε… τη Dalida

28/03/2022
Από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη (31/3) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η Εύα Κοτανίδη μεταμορφώνεται σε Dalida, στη σπουδαία Γαλλίδα τραγουδίστρια που έμελλε να γίνει από τα μεγαλύτερα gay icons της Γαλλίας (και όχι μόνο). 
Μιλήστε μας λίγο για τη μεταμόρφωσή σας σε Dalida.

Έχω χρόνια μεγάλη αγάπη και θαυμασμό απέναντι στη Dalida μιας και είμαι μισή Γαλλίδα και την ακούω από παιδί. Τραγουδάω χρόνια κάποια από τα τραγούδια της όπως το Parole, το Histoire d’un amour, το Il venait d’avoir 18 ans ή το Je suis malade… Είναι μια καλλιτέχνης που έχει αγαπηθεί πολύ και από το ελληνικό κοινό μιας και έχει τραγουδήσει και Θεοδωράκη και Χατζηδάκι, τα τραγούδια της ακουγόντουσαν πολύ και στην Ελλάδα και ακούγονται ακόμα όμως δεν είχε γίνει ως σήμερα κάποιο (θεατρικό) αφιέρωμα σε εκείνη. Με αφορμή λοιπόν τα τριανταπέντε χρόνια από το θάνατο της αποφάσισα να μιλήσω για εκείνη και για την ιστορία της, να θυμίσω στο κοινό τα τραγούδια της (που είναι και υπερτιτλισμένα στα ελληνικά στην παράσταση) αλλά και να τη συστήσω σε όσους δεν τη γνωρίζουν.

Είναι η Dalida μια τραγική φιγούρα της σύγχρονης εποχής; 

Η Dalida ήταν μια γυναίκα που προσπαθούσε να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι όλη της τη ζωή. Με τα τραύματα που κουβαλούσε αλλά και με τις τραγικές απώλειες που βίωσε στη ζωή της οδηγήθηκε τελικά πιο πολύ, πιο βαθιά προς το σκοτάδι. Βυθίστηκε σε αυτό για πάντα. Δυστυχώς. Από εκεί πηγάζει και η τραγικότητα της. Η παράσταση προσπαθεί να αποτυπώσει όλη της τη διαδρομή, από τα πρώτα της βήματα ως το τραγικό της φινάλε αλλά, κυρίως, αυτόν τον άγριο χορό ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι που τη βασάνισε αλλά και την απογείωσε καλλιτεχνικά.

Η Dalida ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα gay icons της Γαλλίας. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Νομίζω ότι είναι ευρύτερα gay icon, όχι μόνο στη Γαλλία κι αυτό οφείλεται στο ότι ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που υποστήριξαν ανοιχτά τους ομοφυλόφιλους και τραγούδησε για αυτούς. Τους στήριξε σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν το απόλυτο ταμπού. Τη λάτρεψαν λοιπόν και τη στήριξαν κι εκείνοι με τη σειρά τους, σε όλο τον κόσμο. Έγινε η θεά τους.

To Il Venait D’Avoir 18 Ans είναι ένα τραγούδι, ιδιαίτερα αγαπητό για αρκετά γκέι άτομα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να το απολαύσουμε στην παράσταση;

Φυσικά! Δε γινόταν η παράσταση χωρίς αυτό! Όπως και το Pour ne pas vivre seul στο οποίο αναφέρεται στο γκέι γάμο. Και αναφέρεται και στο κείμενο η στήριξη της και η αγάπη της προς τους ομοφυλόφιλους: «Η θέση απέναντι στους ομοφυλόφιλους είναι: έρωτας, αγάπη και ελευθερία. Τους αγαπώ όπως αγαπώ όλους τους ανθρώπους. Μη σου πω και περισσότερο. Καταλάβαιναν πάντα καλύτερα τα δράματα μου όπως και εγώ τα δικά τους. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον έρωτα και άρρωστος δεν είναι κανείς που επιθυμεί να αγαπά και να αγαπιέται. Άλλωστε ποια είμαι εγώ που θα τον κρίνω;»

Ποια είναι η δική σας σχέση με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα;

Τα παραπάνω λόγια τα λέει η Dalida στην παράσταση αλλά, εφόσον εγώ υπογράφω το κείμενο, είναι λόγια δικά μου. Τα λέω λοιπόν κι εγώ μέσα από τη Dalida. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον έρωτα και τη ζωή και είμαστε όλοι ελεύθεροι να ορίζουμε τον εαυτό μας όπως νιώθουμε, όπως θέλουμε, όπως μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Γιατί αυτό είναι το σημαντικό. Να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας.

Τι μπορεί να διδάξει η ιστορία της Dalida σε μια κοινωνία με έντονα θέματα σεξισμού;

Η Dalida μπορεί να ήταν μια πολύ όμορφη γυναίκα αλλά κατάφερε να επιβάλλει τον εαυτό της μέσα από το ταλέντο της, την προσωπικότητα της και την πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Δούλευε σαν σκυλί. Βέβαια ήταν και εποχές που η επιτυχία πολύ περισσότερο στηριζόταν σε αυτά παρά στο πόσο πολύ πουλούσε κανείς το sex appeal του. Είτε ήταν άντρας είτε γυναίκα, ειδικά στη Γαλλία. Δεν έκαναν καριέρα ο Brel, ο Aznavour ή η Piaf επειδή ήταν όμορφοι ή sexy. Από εκεί και πέρα, η διδαχή από τη ζωή της άπτεται στην υποκειμενική αντίληψη του κάθε θεατή,

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για εσάς;

Ότι έχω τελειώσει τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ότι έχω κάνει και μεταπτυχιακά στο Παρίσι, ότι έχω δουλέψει χρόνια στο θέατρο και στην τηλεόραση αλλά και στο σινεμά, ότι δουλεύω χρόνια με τη φωνή μου στη διαφήμιση, ότι έχω ασχοληθεί με την παραγωγή στο θέατρο, ότι μεταφράζω θεατρικά έργα κι ότι τραγουδάω εδώ και αρκετά χρόνια και με δικά μου σχήματα! Ανυπομονώ να σας δω στη Μουσική βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών!

https://avmag.gr/322803/dalida-tragoydontas-mechri-to-telos-sto-megaro-moysikis-athinon-2/

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!