Ομοφοβικά πυρά από Μητροπολίτες με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο

12/12/2023
Ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να τοποθετηθεί γύρω από τις προθέσεις της, σχετικά με το νομοσχέδιο που θα αναγνωρίσει το δικαίωμα γάμου (και τεκνοθεσίας) στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι Μητροπολίτες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει ιερό -ομοφοβικό- πόλεμο.

Το πρώτο εκτενές δημοσίευμα για το νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση, μετά και από τη σχετική ανακοίνωση και του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ανήκει στην Καθημερινή. Σε αυτό, λοιπόν, ενημερωθήκαμε και για τις επαφές της υπουργού Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, με υψηλόβαθμα στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας μας, προκειμένου να περιοριστούν οι αντιδράσεις.

Στη συνέχεια διάφορα εκκλησιαστικά site έκαναν λόγω για «έντονες επικοινωνίες» μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου αλλά και για «μυστικές συμφωνίες», ώστε να καθυστερήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου που θα αναγνωρίσει κάποια βασικά δικαιώματα στους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες αυτής της χώρας. Ανάφεραν, επίσης, ότι η επίσημη τοποθέτηση του Ιερώνυμου θα έρθει μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, αφού ο Αρχιεπίσκοπος «έχει έναν θεσµικό ρόλο και ως η κεφαλή της Εκκλησίας οφείλει να διατυπώνει ενωτικά µηνύµατα και όχι να σχολιάζει δηµοσιεύµατα και φηµολογίες».

Βέβαια, το πόσο ενωτικό θα είναι το μήνυμά του μένει να το δούμε αφού δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο υποχώρησης της Εκκλησίας. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις πρόσφατες τοποθετήσεις – δηλώσεις πολλών μητροπολιτών.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστοµος, στη γιορτή της Πάτρας για τον πολιούχο της, αναφέρθηκε «σε λανθασµένα πρότυπα που προβάλλονται ως µορφές οικογένειας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ίσως ακόµα να µην έχουµε αντιληφθεί ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της προβολής του νέου προτύπου και µοντέλου ζωής τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας όσο και στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων, όµως όταν αντιληφθούµε τις αρνητικές συνέπειες, που είναι συνέπειες εκπτωτικές, αλλοτριωµένες, αλλοτριωτικές απέναντι σε αυτό που τελικά θα καθορίζεται ως άνθρωπος, τότε ίσως να µην είναι αναστρέψιµη αυτή η πτωτική πορεία και να µην υπάρχει καµία άλλη δυνατότητα αλλαγής και θεραπείας».

Ο Μητροπολίτης ∆ηµητριάδος, Ιγνάτιος, σε συνέντευξή του στο «Βήµα της Κυριακής» αναφέρθηκε και στο θέµα της τεκνοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι «η ορθόδοξη ανθρωπολογία έχει ως βασικό θεµέλιό της την απόλυτη ισοτιµία µεταξύ άντρα και γυναίκας. Από τη στιγµή που τίθεται θέµα υιοθεσίας εκ µέρους οµόφυλου ζευγαριού, η Εκκλησία είναι υποχρεωµένη να επισηµάνει τη σκανδαλώδη υποτίµηση της γυναίκας ως ενός απλού εργαλείου τεκνοποιίας, στερηµένης του µεγαλειώδους µητρικού της ρόλου και της συµµετοχής της σε µία ολοκληρωµένη οικογένεια».

Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, µιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», εξέφρασε την εκτίµηση ότι το νομοσχέδιο «θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» και πως «η τεκνοθεσία εκ µέρους αυτών των προσώπων αποτελεί µία βόµβα στα θεµέλια της ίδιας της οικογένειας».

Σε ομοφοβικό και τρανσφοβικό παραλήρημα και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος, ο οποίος με άρθρο του («Τα δύο φύλα και οι “σεξουαλικοί προσανατολισµοί”»), στα Νέα επεσήµανε πως «όταν αναφερόµαστε στον άνθρωπο µε τη δηµιουργία του υπάρχουν δύο φύλα, άρσεν και θήλυ. Και είναι πολυσύνθετο, γιατί υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι ‘‘σεξουαλικοί προσανατολισµοί’’, λόγω των παθών και της διαφοροποίησης των κινήσεων των ψυχικών και σωµατικών ενεργειών». Κατέληγε δε υποστηρίζοντας ότι «οι νόµοι που θεσπίζονται δεν πρέπει απλώς να ικανοποιούν τις αυθαίρετες επιλογές του καθενός, αλλά να συντελούν παιδαγωγικά στην ανάπτυξη και αναβάθµιση τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και του κάθε ανθρώπου».


Σχόλιο: Οι εκπρόσωποι της εκκλησίας στη χώρα μας έχουν αποκτήσει τη συνήθεια να σχολιάζουν πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής – ακόμη κι αν ή όταν οι πτυχές αυτές δεν τους αφορούν. Αδυνατούν, ωστόσο, να καταλάβουν ότι η συνήθειά τους αυτή δεν «δικαιολογεί» τη ρητορική μίσους εναντίον μας. Όπως και την παρέμβασή τους σε θέματα πολιτείας.

Και για να το πούμε πιο απλά. Κανείς μας δεν «ψήφισε» μητροπολίτη για να αποφασίζει για τους νόμους που πρέπει να θεσπίσει η πολιτεία μας.

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!