Ομοφοβία… εν τη ρύμη του λόγου

18/04/2024
Για το πρόσφατο ομοφοβικό σχόλιο του Στέφανου Κυριαζίδη ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Να θυμίσουμε ότι ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε στο κανάλι Σταρ Βορείου Ελλάδας και αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, είπε ότι «…το είδαμε να συμβαίνει και πρόσφατα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον νεοεκλεγέντα, δεν ξέρω πώς να.. πρόεδρο ο, η, λέμε πώς έχουν τα πράγματα σήμερα». Το σχόλιό του προκάλεσε την αντίδραση της παρουσιάστριας η οποία τόνισε ότι  «ας είμαστε στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης του κάθε ανθρώπου», με τον Κυριαζίδη να συμφωνεί: «απόλυτα απόλυτα οφείλουμε να σεβαζόμαστε». Το περιστατικό δεν έμεινε ασχολίαστο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανάφερε: «Το ερώτημα προς τη ΝΔ και τον κύριο Μητσοτάκη είναι απλό: “Σεβάζονται” τις απόψεις του βουλευτή Κυριαζίδη και εξακολουθούν ακόμη να τον διατηρούν στην ΚΟ;».

Κληθείς, τώρα, να τοποθετηθεί για το περιστατικό αυτό, ο Πούλος Μαρινάκης δήλωσε: «Είναι δεδομένος ο σεβασμός της ΝΔ και συνολικά της κοινοβουλευτικής ομάδας στα δικαιώματα και τις επιλογές του οποιοδήποτε πολίτη, οποιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου. Μακριά από εμάς κάθε επίθεση. Και νομίζω και ο ίδιος ο βουλευτής το διατύπωσε ότι αυτό ήταν εν τη ρύμη του λόγου και δεν υπήρχε διάθεση προσβολής οποιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου. Και εν πάσει περιπτώσει, αυτό το αποδεικνύουμε με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε…»

Καταρχάς, να αναφέρουμε, να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε εκ νέου, όταν όταν μιλάμε για ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες δεν αναφερόμαστε σε «επιλογές», αλλά σε προσανατολισμό, ταυτότητα και σωματικότητα (κάποια στιγμή πρέπει να το μάθουμε). Το χειρότερο, ωστόσο, στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι προσπαθεί να δικαιολογήσει την ομοφοβία του γαλάζιου βουλευτή, χρησιμοποιώντας ένας ψευδές επιχείρημα. Γιατί δεν είδαμε/ακούσαμε τον Κυριαζίδη να χρησιμοποιεί ένα λάθος άρθρο … «εν τη ρύμη του λόγου» αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη (που και σε αυτή την περίπτωση προβληματικό θα ήταν), αλλά να χρησιμοποιεί δεικτικά δύο άρθρα (ο, η… πρόεδρος) για να κάνει τον ομοφοβικό υπαινιγμό του. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποιο γλωσσικό ολίσθημα που έγινε κατά λάθος. Τέλος, μιας και ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε αποδείξεις μέσω «πολιτικών που εφαρμόζουμε», να πούμε ότι η καταδίκη του ομοφοβικού λόγου (και όχι η συγκάλυψή του) αποτελεί μια πολιτική που οφείλει να εφαρμόζει ένα κόμμα που θέλει να αποδείξει για τις μη φοβικές του απόψεις.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!