Μια 21χρονη γυναίκα στην Οκλαχόμα κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία πρώτου βαθμού, μετά την αποβολή που υπέστη πέρυσι.

Στις 5 Οκτωβρίου, η Brittney Poolaw καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με τον τοπικό σταθμό KSWO. Η νεκροψία στο έμβρυο αποκάλυψε ότι η κύηση διεκόπη στις 15 με 17 εβδομάδες.

Οι εισαγγελείς της υπόθεσης επέρριψαν την ευθύνη για την αποβολή της Poolaw στη χρήση ναρκωτικών. Ωστόσο, ορισμένοι συνήγοροι της μητέρας, όπως η National Advocates for Pregnant Women, υποστήριξαν ότι η καταδίκη της δεν είναι σύμφωνη με το νόμο.
“Οι νόμοι της Οκλαχόμα περί ανθρωποκτονίας δεν ισχύουν για τις αποβολές, οι οποίες είναι απώλειες εγκυμοσύνης, που συμβαίνουν πριν από τις 20 εβδομάδες, ένα σημείο της εγκυμοσύνης πριν το έμβρυο είναι βιώσιμο (ικανό να επιβιώσει εκτός της μήτρας)”, ανέφερε η NAPW, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση υπεράσπισης, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με το νόμο, μια μητέρα δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά για την πρόκληση του θανάτου του “αγέννητου παιδιού” της “εκτός εάν η μητέρα διέπραξε έγκλημα” που προκάλεσε το θάνατό του.

Τον Οκτώβριο του 2020, η εφημερίδα Lawton Constitution ανέφερε πως η Poolaw κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τη θνησιγένεια του παιδιού της στις 4 Ιανουαρίου 2020, λόγω της ενδοφλέβιας χρήσης μεθαμφεταμίνης.

Μια ένορκη βεβαίωση αναφέρει ότι η γυναίκα, η οποία ήταν 19 ετών εκείνη την εποχή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Comanche County Memorial Hospital, αφού φέρεται να γέννησε στο σπίτι, σύμφωνα με την έκθεση. Αργότερα, η Poolaw παραδέχτηκε στο ιατρικό προσωπικό ότι είχε καταναλώσει μεθαμφεταμίνη και μαριχουάνα και το τεστ ήταν θετικό και στα δύο.

Η έκθεση του ιατροδικαστή έκανε λόγο για ενδομήτριο εμβρυϊκό θάνατο, λόγω χρήσης μεθαμφεταμίνης από τη μητέρα, σύμφωνα με τη Lawton Constitution. Η τοξικολογική έκθεση για το έμβρυο έδειξε ότι ο εγκέφαλος και το συκώτι ήταν θετικά για μεθαμφεταμίνη και αμφεταμίνη.

Στη δίκη, ωστόσο, ένας γυναικολόγος που κατέθεσε υπέρ της πολιτείας δήλωσε ότι οι ελεγχόμενες ουσίες μπορεί να μην προκάλεσαν άμεσα τον θάνατο του εμβρύου.

Η NAPW υποστήριξε, επίσης, ότι η απόδοση της ευθύνης για την αποβολή της Poolaw στη χρήση ελεγχόμενων ουσιών είναι “αντίθετη προς την ιατρική επιστήμη εν γένει.”

“Ούτε καν η έκθεση του ιατροδικαστή δε χαρακτηρίζει τη χρήση ελεγχόμενων ουσιών ως αιτία της αποβολής”, αναφέρει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της. “Ακόμη και με αυτή την έλλειψη στοιχείων, ο εισαγγελέας προχώρησε στην απαγγελία της κατηγορίας.”

Ορίστηκε εγγύηση 20.000 δολαρίων για την Poolaw, η οποία βρίσκεται στη φυλακή από τότε που συνελήφθη, σύμφωνα με το NAPW, το οποίο χαρακτηρίζει την υπόθεσή της “τραγωδία”.

«Αυτή η χρήση της εισαγγελικής διακριτικής ευχέρειας έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τις συστάσεις κάθε σημαντικού ιατρικού οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι οποίες γνωρίζουν ότι τέτοιες διώξεις αυξάνουν στην πραγματικότητα τους κινδύνους βλάβης για την υγεία της μητέρας και του παιδιού» δήλωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση.