Η Ελβετία έχει ένα σοβαρό πρόβλημα συστημικού ρατσισμού κατά ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, παραθέτοντας ένα ευρύ φάσμα παραδειγμάτων από την αστυνομική βία μέχρι ένα παιδικό παιχνίδι.
Η ομάδα εργασίας που διορίστηκε από τον ΟΗΕ υπογράμμισε τα θετικά μέτρα που έχει λάβει η Ελβετία, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για την επικράτηση φυλετικών διακρίσεων, αναφέροντας πολλά περιστατικά μετά από μια επίσκεψη στη χώρα φέτος.
«Η πανταχού παρουσία και η ατιμωρησία αυτής της ανάρμοστης συμπεριφοράς δείχνει ότι υπάρχει ένα σοβαρό συστημικό πρόβλημα», υπογραμμίζει η έκθεση.
Ο πρεσβευτής της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη αποδέχτηκε σε γενικές γραμμές τα ευρήματα σε τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, αν και αμφισβήτησε τη χρήση από τους ειδικούς περιορισμένου αριθμού παραδειγμάτων για την εξαγωγή ευρύτερων συμπερασμάτων.
Η περίκλειστη Ελβετία δεν ήταν ποτέ αποικιοκρατική δύναμη, αλλά τράπεζες, έμποροι και δήμοι της επένδυσαν πολλά και επωφελήθηκαν από το διατλαντικό τριγωνικό εμπόριο, αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση σημειώνει τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με πτυχές της ελβετικής ιστορίας, όπως ένα αίτημα και μια συζήτηση σχετικά με την απομάκρυνση του αγάλματος ενός τραπεζίτη του οποίου η περιουσία βασίστηκε στην εκμετάλλευση σκλάβων Αφρικανών, στο καντόνι Νεσατέλ.
Ωστόσο, άλλοι συνεχίζουν να χαίρουν σεβασμού και τιμής όπως ο Λουί Αγκασίζ, ένας υπέρμαχος του επιστημονικού ρατσισμού, με μια κορυφή των Άλπεων να φέρει το όνομά του.
Ελβετικά παιχνίδια σε παιδικές χαρές εξακολουθούν να υπάρχουν όπως το “Ποιος φοβάται τον Μαύρο άνδρα;”, τα οποία έχουν αντίκτυπο σε φυλετικές διακρίσεις, ανέφεραν ειδικοί.
Η έκθεση σημείωσε επίσης τη «σοκαριστική» αστυνομική βαρβαρότητα, σημειώνοντας τους θανάτους αρκετών μαύρων ανδρών στο καντόνι Βω.
«Η Ελβετία συμφωνεί με τις παρατηρήσεις σας ότι ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις -συμπεριλαμβανομένων των ατόμων αφρικανικής καταγωγής- είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως», είπε ο Ζουρζ Λομπέρ, ο Ελβετός πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Γενεύη.
Τόνισε ότι έχουν εφαρμοστεί νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων διαβούλευσης για θύματα φυλετικών διακρίσεων από αρχές σε καντόνια και επισήμανε τις βελτιώσεις στα προγράμματα εκπαίδευσης της αστυνομίας.