Η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης έρχεται να μας θυμίσει πόσα λίγα έχουμε κάνει για μια κοινωνική ομάδα που εξακολουθεί να πλήττεται. Πόσα λίγα έχουμε κάνει για μια κοινότητα που βλέπει κάθε χρόνο τα μέλη της να περιθωριοποιούνται, να κακοποιούνται και να δολοφονούνται.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα Trans Murder Monitoring (TMM), συνολικά 331 δολοφονίες τρανς και gender – diverse ατόμων έχουν καταγραφεί παγκοσμίως την περίοδο Οκτώβριος 2018 – Σεπτέμβριος 2019, ενώ σύμφωνα με τις εκθέσεις όλων των διεθνών οργανισμών και θεσμών, οι τρανς άνθρωποι είναι μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες στη μισαλλοδοξία και τη βία.
Οι επιθέσεις με θύματα τρανς άτομα δυστυχώς δεν είναι άγνωστες και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταπολέμησης της Ρατσιστικής Βίας, το 2018 καταγράφηκαν στη χώρα μας 9 περιστατικά λόγω ταυτότητας φύλου – 6 περιστατικά κατά γυναικών ηλικίας 20-44 ετών και 3 περιστατικά κατά ανδρών 16-36 ετών.
Φυσικά τα περιστατικά αφορούν στις περιπτώσεις που έγινε καταγγελία στο Δίκτυο και δεν είναι ενδεικτικά του προβλήματος, καθώς αρκετά από τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται, λόγω φόβου.
Σε ένα απ΄αυτά τα περιστατικά, το θύμα ήταν μια Σύρια αιτούσα άσυλο, η οποία δέχτηκε επίθεση από ομάδα ανδρών, που την ακολούθησε σε τουαλέτα καταστήματος και αφού την χαστούκισαν επανειλημμένα, την χτύπησαν με σίδερο στο κεφάλι, ενώ την εξύβριζαν με τρανσφοβικούς χαρακτηρισμούς και απειλούσαν ότι θα την σκοτώσουν.
«Ήρθε η αστυνομία, τους εξήγησα ότι δέχομαι επίθεση, επειδή είμαι τρανς. Οι αστυνομικοί δεν με προστάτεψαν, παρόλο που ήμουν πεσμένη με αίματα. Πήραν το μέρος των δραστών επειδή ο ένας ήταν ανήλικος.»
Η αστυνομία ειδοποίησε το ΕΚΑΒ και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου της έκαναν ράμματα στο κεφάλι. Το θύμα δήλωσε ότι σε όλο το σώμα είχε πόνους.
Σε ένα άλλο περιστατικό, η τρανς γυναίκα προσπάθησε να αποφύγει ομάδα που καθόταν σε ταχυφαγείο και να μην απαντήσει αρχικά σε προκλητικές εξυβρίσεις. Εν τέλει, απάντησε σε χυδαίες απειλές, προειδοποιώντας τους δράστες ότι είχε γνώσεις αυτοάμυνας. Η ομάδα της επιτέθηκε και έριξε το θύμα στο έδαφος. Το θύμα κατάφερε να προφυλάξει σε ένα βαθμό το κεφάλι, το διάφραγμα και τα πλευρά της, αλλά την χτύπησαν με μανία. Το θύμα δήλωσε στο Δίκτυο ότι έκτοτε αποφεύγει να περπατά μόνη της ακόμη και την ημέρα.
Εκτός από συμπεριφορές που παρενοχλούν τρανς άτομα κατά την επαφή τους με δημόσιους λειτουργούς, το Δίκτυο στέκεται και στις λεκτικές επιθέσεις που δέχονται κατ’επανάληψη τα τρανς άτομα κατά τη φυλομετάβασή τους.
Από τις καταγραφές αυτές, γίνεται αντιληπτό ότι τα τρανς άτομα υφίστανται σχεδόν καθημερινά λεκτική βία η οποία εντατικοποιείται όσο προχωρά η φυλομετάβαση και γίνεται πιο ορατή. Θύμα τέτοιων επιθέσεων δήλωσε:
«Κάνω αυτή την καταγγελία προκειμένου να υπάρχει κάπου εγγράφως, σε περίπτωση που συμβεί ένα ακόμα σοβαρότερο περιστατικό, π.χ. σωματικής βίας, ώστε να μπορώ να την αναφέρω και να είναι γνωστή η χρόνια τραυματική και καθημερινή φύση του εκφοβισμού, γελοιοποίησης, απειλής βίας που λαμβάνω όταν απλά κυκλοφορώ στη γειτονιά μου».
Πρόσφατα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) ξεκίνησε την καμπάνια «Have To Be Heard – Transphobia Kills» .
https://avmag.gr/114584/transphobiakills-mia-kampania-gia-ta-pollapla-provlimata-poy-antimetopizoyn-ta-trans-atoma/
Η καμπάνια αυτή αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι τρανς άνθρωποι και συγκεκριμένα την καταπολέμηση της τρανσφοβίας, των αποκλεισμών, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης που βιώνουν οι τρανς, φυλοδιαφορετικοί και ίντερσεξ άνθρωποι σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής αλλά και κοινωνικής τους ζωής.
Ακριβώς γι΄αυτό, χρειάζεται να κάνουμε πολλά περισσότερα!