Οι ταινίες που θα προβληθούν τη δεύτερη μέρα των Queer Movie Nights

17/05/2024
από
Οι queer κινηματογραφικές βραδιές από το περιοδικό ΑΝΤΙVIRUS συνεχίζονται σήμερα στον κινηματογράφο Τριανόν.

Μια γιορτή του queer σινεμά με διεθνείς παραγωγές, πρεμιέρες, ελληνικές ταινίες και ειδικούς καλεσμένους στην καρδιά της Αθήνας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας, Αμφιφοβίας & Ιντερφοβίας*. Συνολικά, 28 ταινίες θα παρουσιαστούν φέτος, πολλές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της queer σκηνής.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα ποιες από αυτές θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε σήμερα.

Παρασκευή 17 Μαΐου

18:00

The Wake (διεθνές διαγωνιστικό)


(Peter Ahlén, Δανία, 2023, 30′)
Η Γκέρντα μόλις έχασε τον άντρα της. Ο τέλειος γάμος που πίστευε ότι είχε θα αλλάξει όταν ανακαλύψει κάποια γράμματα από έναν άντρα εραστή του εκλιπόντος συζύγου της. Αποφασίζει να αναζητήσει τον μυστηριώδη άντρα από τα γράμματα.

Sis (διεθνές διαγωνιστικό)

(Miranda Haymon, ΗΠΑ, 2023, 13′)
Η περιέργεια μιας γυναίκας για τη νέα κοπέλα μιας φίλης της, με την οποία ήταν παλιά τσιμπημένη, περιπλέκεται μετά την τυχαία συνάντησή τους σε ένα πάρτι στο Μπρούκλιν.

Masisi Wouj (διεθνές διαγωνιστικό)


(Zé Kielwagen – Marcos Serafim – Stevens Simeon, Αϊτή, 2021, 22′)
Στην Αϊτή, οι άνδρες που αντιλαμβάνονται ως θηλυκά είναι γνωστοί ως masisi. Η λέξη χρησιμοποιείται συχνά ως προσβολή για τους ομοφυλόφιλους άνδρες, τους τρανς και τα non-binary άτομα. Ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής από την Αϊτή Σάνμπα Γιόνελ κάνει ένα queer φόρο τιμής στους Lwa, θεοί και θεές της Βοντού που κάποτε ενέπνευσαν μια επανάσταση.

As Leaves In The Wind(διεθνές διαγωνιστικό)


(Sofia Luz, Ισπανία, 2023, 11′)
Δύο τρανς γυναίκες που μεταναστεύουν από τις χώρες καταγωγής τους αναζητώντας άσυλο και μια ευκαιρία σε μια νέα ζωή σε μια νέα ήπειρο.

The White Crows (διεθνές διαγωνιστικό)

(Denis Liakhov, Γαλλία, 2023, 17′)
Ο Βλαντ, ένας νεαρός Ρώσος ομοφυλόφιλος που είναι στην ντουλάπα, επιστρέφει από τη Μόσχα στη μικρή του πόλη. Ο αδερφός του, Λιόκα, τού έχει κανονίσει μια έκπληξη: μια νύχτα στη σάουνα με μια σεξεργάτρια.

20:00

My Policeman

(Michael Grandage, ΗΠΑ, 2022, 113′)
Ο Τομ, ένας αστυνομικός στη Βρετανία τη δεκαετία του 1950, ερωτεύεται μια δασκάλα στην ακτή του Μπράιτον. Ωστόσο, σύντομα θα ξεκινήσει μια παθιασμένη σχέση με έναν επιμελητή μουσείου, σε μια εποχή που η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη.

22:20

Sisi & I

(Frauke Finsterwalder, Γερμανία, 2023, 132′)
Η κόμισσα Ίρμα βρίσκει την αυτοκράτειρα Σίσι στην Ελλάδα, μακριά από την εθιμοτυπία της αυλής. Ζουν ελεύθερες, αλλά όσο κι αν αντιστέκονται η Ίρμα και η Σίσι, στο τέλος τους μένει μόνο ένα μοιραίο μονοπάτι που θα τις ενώσει για πάντα.

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων στον κινηματογράφο Τριανόν 16 – 19 Μαΐου:

5 ευρώ ανά ημέρα (περιλαμβάνει όλες τις προβολές της ημέρας)

Κινηματογράφος Τριανόν: Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα

Link εισιτηρίων:https://www.more.com/cinema/queer-movie-nights-2024/

Τα Queer Movie Nights πραγματοποιούνται από το περιοδικό ANTIVIRUS, στο πλαίσιο του Τhis is Athens – City Festival του Δήμου Αθηναίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα, εδώ

*Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή για τα LGBTQI+ δικαιώματα. Σήμερα, η μέρα αυτή έχει αναδειχθεί σε ένα σύμβολο queer ορατότητας, ενώ γιορτάζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.
Δες και αυτό!