Οι πρωινές εκπομπές και η τοξικότητα του «μην ασχολείσαι»

20/10/2023
Κάθε φορά που επιλέγω να μιλήσω για τα ομοφοβικά ή τρανσφοβικά σχόλια συγκεκριμένων τηλεοπτικών εκπομπών, πάντα βρίσκονται (αρκετοί) κάποιοι που κάνουν σχόλια τύπου: «μα, γιατί ασχολείστε με τον Λιάγκα», «με το να μιλάτε για την Καινούριου, της κάνετε διαφήμιση», «μην τους δίνετε σημασία» και άλλα τέτοια.

Αν υπάρχει κάτι που έχω καταλάβει ως ανοιχτά γκέι άτομο (και μέσω των διακρίσεων που έχω υποστεί) είναι ότι ως κοινωνία έχουμε κανονικοποιήσει την κακοποίηση και τους ανθρώπους που την εκφράζουν. Και ενώ μπορεί κάποιες φορές όντως μπορεί να διαφωνούμε με αυτήν (την κακοποίηση), η παρουσία της είναι τόσο συνηθισμένη που πολύ εύκολα τη δεχόμαστε.

Αντιθέτως, αυτό που δεν έχουμε συνηθίζει είναι η αντίδραση και τα άτομα που σηκώνουν τη φωνή τους εναντίον της. Μας φαίνεται ακόμη παράξενο ένα άτομο να μιλά ανοιχτά για την ταυτότητά του κατηγορώντας ανοιχτά όλη την ομοφοβία που τρώει στα μούτρα. Αυτό αναγνωρίζουμε ως παραφωνία και γι΄αυτό όλα τα σχόλια μας προσανατολίζονται εκεί. Δεν θα πούμε «σταμάτα ομοφοβικέ Λιάγκα ή ομοφοβική Καινούριου να λες βλακείες», αλλά θα προτιμήσουμε να πούμε «σταμάτα γκέι θύμα να ασχολείσαι». Δεν θα ζητήσουμε από τις εκπομπές να σταματήσουν τη ρητορική μίσους, θα προτρέψουμε τα θύματα αυτής της ρητορικής «να αλλάξουν κανάλι»,«να σταματήσουν να είναι τόσο ευαίσθητα» και «να μην βλέπουν τηλεόραση».

Συγγνώμη καλή μου κοινωνία, αλλά δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα. Μάλλον εσύ είσαι. Γιατί αυτό που ζητάς από εμάς είναι να δεχθούμε την κακοποίηση αδιαμαρτύρητα, ενώ εσύ συνεχίζεις να είσαι ασφαλής. Και το πιο εκνευριστικό από όλα είναι ότι δεν καταλάβαινες, πως όταν το κάνεις ταυτίζεσαι με τον θύτη και όχι με το θύμα.

Σήμερα, ο Γιώργος Λιάγκας φιλοξένησε και πάλι τον Καρατζαφέρη, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα για την ισότητα στον γάμο. Να αποφασίσουν δηλαδή οι άλλοι για το αν κάποιοι από εμάς θα παραμείνουμε λιγότεροι άνθρωποι από τους υπόλοιπους. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο ομοφοβικό είναι αυτό. Τώρα, αν θεωρείς τα λόγια μου υπερβολικά και αναρωτιέσαι γιατί ασχολούμαι, επίτρεψέ με να σε αναγνωρίζω εξίσου ομοφοβικό με τον Καρατζαφέρη ή τον Λιάγκα (σε αφήνω να επιλέξεις).

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!