Οι ομάδες αποχής από τον αυνανισμό είναι της μόδας αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνες

14/03/2023
από
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που συμμετέχουν σε διαδικτυακές ομάδες κατά του αυνανισμού είναι πιο πιθανό να βιώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η NoFap είναι μια ομάδα που προσκαλεί τους άνδρες να γίνουν «fapstronauts», με το να απέχουν για ένα χρονικό διάστημα από το πορνό και την αυτοϊκανοποίηση. Οι fapstronauts πιστεύουν ότι η αποχή μπορεί να βοηθήσει στην «επανεκκίνηση» (reboot) της σεξουαλικής ενέργειας ενός ατόμου και στον τερματισμό του εθισμού στο πορνό, βελτιώνοντας παράλληλα τις σχέσεις του, την επιθυμία, τη σεξουαλική απόδοση, τη συγκέντρωση, την αυτοπεποίθηση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

Ωστόσο, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sexualities διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε ομάδες όπως η NoFap μπορεί πραγματικά να αυξήσει τα αρνητικά συναισθήματα ενός άντρα.

«Οι ποιοτικές μελέτες υποδεικνύουν με συνέπεια ότι οι πρακτικές αυτές προκαλούν παραδόξως περισσότερη αγωνία», έγραψαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας online διαφημίσεις, οι ερευνητές στρατολόγησαν 417 άνδρες που είχαν ακούσει για το NoFap και τις ομάδες «reboot». Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από αυτούς τους άνδρες να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση που μετρά τις συνήθειες προβολής περιεχομένου για ενήλικες, το άγχος, την πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας, τα συμπτώματα κατάθλιψης, τη στυτική λειτουργία, τον ναρκισσισμό, το περιστασιακό σεξ και τη σχέση με τη θρησκεία, αναφέρει η PsyPost.

Από τους 416 άντρες, οι 257 προσπάθησαν να απέχουν από τον αυνανισμό. Οι ερευνητές ρώτησαν αυτούς τους 257 άντρες αν είχαν «υποτροπιάσει» και συγκεκριμένα πώς αισθάνθηκαν με αυτό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνδρες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και στυτικών δυσκολιών. Οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα άγχους και στυτικές δυσκολίες ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν ότι οι κοινότητες «NoFap» τους είχαν βοηθήσει προσωπικά, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν γνωρίζουν εάν οι κοινότητες NoFap εμπνέουν αυτά τα συναισθήματα στους οπαδούς τους ή αν οι άνδρες με αυτά τα προϋπάρχοντα συναισθήματα είναι απλώς πιο πιθανό να αναζητήσουν φόρουμ NoFap. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι διεξάγουν μια μακροπρόθεσμη μελέτη που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι οι ομάδες NoFap μπορούν επιδεινώσουν τα αρνητικά συναισθήματα των ανδρών με την πάροδο του χρόνου.

«Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε ανησυχεί για την προβολή πορνογραφίας, η αποχή από αυτή δεν είναι καλή επιλογή για υποστήριξη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Nicole Prause στο PsyPost. «Μάλλον, η εστίαση στην κατάθλιψη ή το άγχος που συνήθως αποτελούν τη βάση τέτοιων ανησυχιών πιθανόν να είναι πιο χρήσιμη».

 

 
Δες και αυτό!