Τριάντα χρόνια μετά τις πρώτες ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών στη Δανία, οι γκέι γάμοι είναι νόμιμοι πια σε 28 χώρες, με την ομοφυλοφιλία ωστόσο να απαγορεύεται ακόμη σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Με αφορμή τη νομοθεσία για τους γκέι γάμους που τίθεται σε ισχύ σήμερα στη Β. Ιρλανδία, είπαμε να θυμηθούμε τι συμβαίνει στον κόσμο.
Ευρώπη
Την 1η Οκτωβρίου του 1989, για πρώτη φορά στον κόσμο, αρκετά γκέι ζευγάρια στη Δανία υπέγραψαν τα πρώτα σύμφωνα συμβίωσης. Έπρεπε όμως να περιμένουν μέχρι το 2012 για να μπορέσουν να παντρευτούν σε εκκλησία.
Η δυνατότητα του γάμου δόθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία το 2001.
Στη συνέχεια ακολούθησαν 13 χώρες – Βέλγιο, Βρετανίας, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία.
Η Αυστρία τους αναγνώρισε το 2019.
Κάποιες χώρες επιτρέπουν μόνο τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης. Αυτές είναι η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ελβετία και φυσικά η Ελλάδα.
Το 2014 η Εσθονία έγινε η πρώτη μετά- σοβιετική χώρα που αναγνώρισε τα σύμφωνα συμβίωσης.
Στη Ρουμανία, το δημοψήφισμα του 2018, που αποσκοπούσε στην κατοχύρωση της απαγόρευσης των γκέι γάμων απέτυχε το 2018 λόγω χαμηλής προσέλευσης.
Αμερική
Ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα της Αμερικής που νομιμοποίησε τους γκέι γάμους το 2005.
Το 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε τους γκέι γάμους σε όλη τη χώρα. Ο πρώτος όμως γάμος έγινε το 1971, όταν ένα γκέι ζευγάρι στη Μινεσότα κατάφερε να πάρει πιστοποιητικό γάμου, εκμεταλλευόμενο ένα νομικό παραθυράκι. Ο γάμος τους αναγνωρίστηκε επίσημα τον Μάρτιο του 2019.
Στη Λατινική Αμερική, 5 χώρες αναγνωρίζουν τους γκέι γάμους: Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη και Εκουαδόρ.
Η Χιλή νομιμοποίησε τις ομόφυλες ενώσεις το 2015.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Κόστα Ρίκα αποφάσισε το 2018 ότι η απαγόρευση των γκέι γάμων είναι παράνομη και έδωσε στη βουλή 18 μήνες για να αλλάξει τον νόμο.
Η Κούβα έχασε τον περασμένο Φεβρουάριο την ευκαιρία να ενσωματώσει τις αλλαγές που θα οδηγούσαν στη νομιμοποίηση των γκέι γάμων. Ο ορισμός του γάμου θα πρέπει να περιμένει το νέο Οικογενειακό Κώδικα και ένα δημοψήφισμα για να αλλάξει.
Ασία, Αφρική και ο υπόλοιπος κόσμος
Η Ταϊβάν έγινε τον Μάιο η πρώτη χώρα στην περιοχή που αναγνώρισε τους γκέι γάμους.
Στη Μέση Ανατολή, όπου η ομοφυλοφιλία διώκεται, το Ισραήλ κρατά τις πρωτιές στην αναγνώριση των γκέι δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας τους γκέι γάμους που πραγματοποιούνται οπουδήποτε, αλλά όχι μέσα στη χώρα.
Η Αυστραλία (2017) και η Νέα Ζηλανδία (2013) είναι τα μόνα μέρη στην ευρύτερη περιοχή (Ασίας-Ειρηνικού) που έχουν περάσει τους νόμους για τους γκέι γάμους.
Η Νότια Αφρική είναι το μοναδικό έθνος στην αφρικανική ήπειρο που επιτρέπει τους γκέι γάμους. Περίπου 30 αφρικανικές χώρες απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία, ενώ η Μαυριτανία, η Σομαλία και το Σουδάν τιμωρούν με θανατική ποινή για τις ομόφυλες σχέσεις.