Οι γυναίκες στο Βερολίνο μπορούν πλέον να κολυμπούν τόπλες στις δημόσιες πισίνες της πόλης, αν το επιλέξουν, όπως και οι άνδρες.

Εκτός από το ότι χαιρετίστηκε ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα των φύλων στη γερμανική πρωτεύουσα, το μέτρο που εισήχθη αυτήν την εβδομάδα είναι σύμπτωμα της αγάπης της Γερμανίας για τη Freikoerperkultur — κυριολεκτικά μεταφρασμένη ως «κουλτούρα ελεύθερου σώματος» — η οποία έχει τις ρίζες της στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι αρχές του Βερολίνου ανέλαβαν δράση αφού μια κολυμβήτρια είπε ότι δεν της επέτρεψαν να παρευρεθεί σε μια από τις πισίνες της πόλης χωρίς να καλύψει το στήθος της τον Δεκέμβριο του 2022. Η γυναίκα υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του διαμεσολαβητή της πόλης στο Τμήμα Δικαιοσύνης, Διαφορετικότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων της Γερουσίας.

Οι αρχές συμφώνησαν ότι η γυναίκα είχε πέσει θύμα διακρίσεων και αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι όλοι οι επισκέπτες στις πισίνες του Βερολίνου, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και εκείνων που χαρακτηρίζονται ως non-binary, επιτρέπεται να πάνε τόπλες.

Έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό σε ένα υδάτινο πάρκο του Βερολίνου το καλοκαίρι του 2021, η Γαλλίδα Gabrielle Lebreton ζήτησε οικονομική αποζημίωση από την πόλη αφού οι φρουροί ασφαλείας τη διέταξαν να φύγει από το χώρο όταν αρνήθηκε να καλύψει το στήθος της.

Ήταν μαζί με τον πεντάχρονο γιο της όταν συνέβη το περιστατικό. Μιλώντας τότε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit σχετικά με το γιατί πίστευε ότι επρόκειτο για διακρίσεις λόγω φύλου, είπε: “Για μένα – και το διδάσκω στον γιο μου – όχι, δεν υπάρχει τέτοια διαφορά. Και για τους άνδρες και για τις γυναίκες, το στήθος είναι ένα δευτερεύον σεξουαλικό χαρακτηριστικό, αλλά οι άνδρες έχουν την ελευθερία να βγάζουν τα ρούχα τους όταν κάνει ζέστη και οι γυναίκες όχι».

Η κρατική κυβέρνηση του Βερολίνου επιβεβαίωσε την κίνηση σε δελτίο τύπου την Πέμπτη. «Ως αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης καταγγελίας για διακρίσεις, τα λουτρικά κέντρα του Βερολίνου θα εφαρμόζουν στο μέλλον τους κανονισμούς για την ισότητα των φύλων», αναφέρει η δήλωση.

Η επικεφαλής του γραφείου του Διαμεσολαβητή, Δρ. Doris Liebscher, χαιρέτισε την κίνηση ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την ισότητα των φύλων στην πόλη.

«Η Διαμεσολαβητής χαιρετίζει πολύ την απόφαση των κολυμβητικών ιδρυμάτων γιατί δημιουργεί ίσα δικαιώματα για όλους τους Βερολινέζους, άνδρες, γυναίκες ή non-binary και επειδή δημιουργεί επίσης ασφάλεια δικαίου για το προσωπικό των κολυμβητικών καταστημάτων», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.