Ποια είναι η σωστή ηλικία για να ξεκινήσει το κουτάβι σας τις επισκέψεις στο κομμωτήριο; Καθημερινά, όλοι εμείς (οι groomers) βλέπουμε σκυλιά που τρομάζουν με το νερό, τους ήχους των κουρευτικών μηχανών και που δε περνούν καλά όταν τ’ αγγίζουν σ’ ορισμένα σημεία του σώματος τους…. και γενικά όταν τ’ αγγίζουν!

Σε γενικές γραμμές, όλα τα κουτάβια είναι έτοιμα για κούρεμα και μπάνιο μόλις ολοκληρώσουν τον δεύτερο κύκλο τον εμβολίων τους, όχι νωρίτερα δηλαδή από τις 16 εβδομάδες. Η προετοιμασία για την καινούργια αυτή εμπειρία μπορεί να ξεκινήσει απ’ το σπίτι, για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί πιο εύκολα και να γίνει μία ευχάριστη εμπειρία για την υπόλοιπη του ζωή.

Μπορείτε να βοηθήσετε το κουτάβι σας να συνηθίσει κάποιους από τους θορύβους και τις δραστηριότητες, όπως να το βουρτσίζετε απαλά με μία βούρτσα και χτένα, παίζοντας μαζί του και αγγίζοντας το σ’ όλο του το σώμα, κάνοντας απαλό μασάζ στα πόδια και στο πρόσωπο. Καλό είναι να κρατάτε κοντά του ένα πιστολάκι (προσοχή όχι πολύ καυτό αέρα) όπως και να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό κουτάλι ή τον νυχοκόπτη του και να ακουμπάτε απαλά τα νύχια του. Έτσι, θα βοηθήσετε τον μικρό σας φίλο να συνηθίσει σε όλες αυτές τις ενέργειες που θα συναντήσει αργότερα στο κομμωτήριο και θα του επιτρέψετε να προσαρμοστεί πιο εύκολα και να αφεθεί στα χέρια του κομμωτή.

Τα πάντα είναι θέμα εκπαίδευσης

Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι καθ’ολη την διάρκεια και να μην αγχώνεστε. Τα σκυλιά καταλαβαίνουν όλα μας τα συναισθήματα και αντιδρούν αναλόγως.

Μην επιτρέψετε στο κουτάβι να σας δαγκώσει, καθώς εισάγετε αυτές τις καινούριες συνήθειες. Απαλά και σταθερά αποτρέψετε τον μέχρι να ηρεμήσει και μετά επαναλάβετε και πάλι την διαδικασία, επιβραβεύοντας το που μένει ήρεμο και χαλαρό. Πάντα, πάντα, πάντα να επιβραβεύετε το κουτάβι σας με λιχουδιές αλλά και λεκτικά, όταν κάνει κάτι καλό. Να είστε σίγουροι ότι θα πιάσει το νόημα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζετε. Ένας εκπαιδευτής σκύλων μπορεί να σας βοηθήσει με ό,τι χρειάζεστε για την βασική του εκπαίδευση.

Τα περισσότερα κουτάβια, που είναι καλά προετοιμασμένα κι εκπαιδευμένα, απολαμβάνουν την εμπειρία του κομμωτηρίου, καθώς δένονται συναισθηματικά με τον κομμωτή και γνωρίζοντας ότι αυτή είναι μία ειδική περιποίηση γι’ αυτά.

Καλά μπανάκια και κουρέματα!!!

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Μετά από χρόνια στα θρανία και στα πανεπιστήμια συνειδητοποίησα πως κάτι μου έλειπε και δεν ένιωθα γεμάτος! Οταν ήρθε στην ζωή μου η τετράποδη κόρη μου (Κύρα) συνειδητοποίησα τις ανάγκες περιποίησης που έχουν τα σκυλιά και έτσι πήρα την καλύτερη απόφαση της ζωής μου μέχρι στιγμής, να ασχοληθώ με την κομμωτική σκύλων! Στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, μια αγκαλιά και ένα φιλί (γεμάτο σαλάκια εννοείται) είναι η καλύτερη επιβράβευση!