Ο Tom Daley υπέφερε πριν τους Ολυμπιακούς: «Δεν μπορούσα να περπατήσω»

17/08/2021
από
Tom Daley
Tom Daley

Ο Tom Daley μίλησε για χειρουργική επέμβαση εβδομάδες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ένας τραυματισμός δεν του επέτρεπε ούτε να περπατήσει.

Ο Βρετανός πρωταθλητής καταδύσεων αγωνίζεται για ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο από την ηλικία των 14 ετών και ήξερε ότι η απόδοσή του στο Τόκιο φέτος ήταν πιθανότατα η τελευταία του ευκαιρία.

Αυτός και ο καταδυτικός του σύντροφος, Matty Lee, πέτυχαν τελικά το όνειρό τους με την εκπληκτική νίκη τους στη συγχρονισμένη κατάδυση ανδρών 10 μέτρων.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ένιωθα συναίσθημα όπως το ένιωσα. Πάντα ονειρευόμουν να τραγουδήσω τον εθνικό ύμνο μέσα από την καρδιά μου, και κυριολεκτικά δεν μπορούσα καν να μιλήσω», είπε στο BBC.

«Παρόλο που ήμουν εγώ και ο Matty στο βάθρο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πίσω από αυτό το μετάλλιο και όλα έφτασαν σε εκείνη τη στιγμή της ξεκάθαρης ευχαρίστησης, μετά από 20 χρόνια προπόνησης.»

Η νίκη του στο Τόκιο διακυβεύτηκε λίγες εβδομάδες πριν από τους αγώνες

«Το γόνατό μου άρχισε να κλειδώνει πολύ άσχημα και να μαγκώνει, αλλά δεν υπήρχε πόνος και σκέφτηκα «αυτό είναι πραγματικά περίεργο» και αυτό ήταν περίπου για έναν χρόνο», θυμάται.

«Πραγματικά έκανα διαλογισμό και όταν σηκώθηκα, το γόνατό μου έκανε ένα κλακ. Προσπάθησα να συνεχίσω την προπόνηση. Ξύπνησα την επόμενη μέρα και δεν μπορούσα να περπατήσω. Το γόνατό μου ήταν κλειδωμένο στη θέση του.»

Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο χόνδρος στο γόνατο είχε σχιστεί, είχε αναποδογυρίσει και είχε κολλήσει στην άρθρωση, μαγκώνοντάς τον στη θέση του.

Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και προειδοποιήθηκε ότι η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες. Σε αυτό το σημείο, οι Ολυμπιακοί ήταν μόλις οκτώ εβδομάδες μακριά.

«Δεν είχα επιλογή. Έπρεπε να διορθώσω το γόνατό μου, γιατί αν δεν το έκανα, δε θα μπορούσα να βουτήξω καθόλου», είπε.

Ευτυχώς, ο Daley είχε ταχεία ανάρρωση και πήρε το χρυσό

Η στιγμή ήταν ακόμη πιο συγκινητική δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Tom Daley – ο πατέρας του, Rob – δεν ήταν εκεί για να το δει, αλλά εκείνος τον είχε κάνει περήφανο.

«Ποτέ, ποτέ δε με είδε να κερδίζω κανένα από τα Ολυμπιακά μετάλλιά μου», είπ ο Daley. Πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 40 ετών, λίγες μόνο ημέρες μετά τα 17α γενέθλια του γιου του.

Μια δεκαετία έχει περάσει και ο Daley είναι πλέον ο ίδιος πατέρας, αλλά όταν το μετάλλιο ήταν κρεμασμένο στο λαιμό του, ο πατέρας του ήταν ακόμα στο μυαλό του.

«Ξέρω ότι θα είχε κάνει κάτι τρελό», είπε. «Θα είχε πέσει από την εξέδρα, πιθανότατα θα είχε πηδήξει στην πισίνα. Θα ήταν ο καλύτερος των Ολυμπιακών Αγώνων. Απλώς ξέρω ότι θα είχε κάνει κάτι ανόητο.

«Απλώς, με κάνει εξαιρετικά περήφανο να πιστεύω ότι όλη η σκληρή δουλειά και η θυσία που κατέβαλα στην καριέρα μου στις καταδύσεις, θα έλεγα ότι άξιζε τον κόπο.»
Δες και αυτό!