Ο Tom Daley απαντά σε ομοφοβική επίθεση της ρωσικής τηλεόρασης

09/08/2021
από
Tom Daley
Tom Daley

Ο Ολυμπιονίκης Tom Daley μίλησε για τη σημασία του να είσαι ένας ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στον αθλητισμό, όταν στοχοποιήθηε από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επέκρινε πρόσφατα τα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας για την ποταπή ομοφοβική και τρανσφοβική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ένα κρατικό κανάλι, το Rossiya 1, στοχοποίησε ιδιαίτερα τον Daley, καθώς και την τρανς αρσιβαρίστρια, Laurel Hubbard, σύμφωνα με το BBC.

Ένας από τους ομιλητές, μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι “αηδιάζει” από γκέι και τρανς ανθρώπους. Φώναξε ότι «εμείς» αντιστεκόμαστε σθεναρά σε «όλη αυτή τη βρωμιά και τη διαστροφή» και περιέγραψε τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους ως «βδελυρούς» ανθρώπους.

Ο Daley, ο οποίος έχει κερδίσει χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στους αγώνες του Τόκιο, είπε ότι «δεν είχε ιδέα» για την αηδιαστική επίθεση, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Evening Standard. Εξήγησε, ότι ήταν σε μια “φούσκα” ενώ αγωνιζόταν και ότι οι αθλήτιες/τές “δε βλέπουμε πραγματικά τίποτα” όταν “είμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες.”

«Η ιστορία δείχνει πως όλα στην κοινωνία υπαγορεύτηκαν από τη στρέιτ, λευκή, ανδρική εμπειρία», πρόσθεσε ο Daley. «Αν μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε και να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές απόψεις, ο κόσμος θα ήταν ένα καλύτερο μέρος.»

Ο Daley είπε στους δημοσιογράφους ότι αισθάνεται «εξαιρετικά τυχερός» που εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία και όχι μια χώρα, όπου οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι αντιμετωπίζουν ποινικοποίηση και ακόμη και θανατικές ποινές:

«Υπάρχουν δέκα χώρες, που συμμετέχουν σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ τιμωρείται με θάνατο», εξήγησε ο δύτης.

Και συνέχισε:

«Αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερός που εκπροσωπώ την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας, που μπορώ να σταθώ ως ο εαυτός μου με έναν σύζυγο και έναν γιο και να μην ανησυχώ για τυχόν επιπτώσεις. Αλλά ξέρω ότι είμαι πολύ τυχερός που το έχω αυτό και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μεγαλώνουν σε όλον τον κόσμο σε λιγότερο τυχερές καταστάσεις. Ελπίζω απλώς ότι η εμφάνιση [ΛΟΑΤΚΙ+] αθλητών σε όλα αυτά τα διαφορετικά αθλήματα θα βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο μόνοι, να αισθάνονται ότι εκτιμούνται και μπορούν να πετύχουν κάτι.» 

Εκπρόσωπος της ΔΟΕ είπε στο BBC ότι επικοινωνούν με τον επίσημο Ρώσο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητριών/τών.

«Οι διακρίσεις δεν έχουν καμία απολύτως θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες», ανέφερε η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Ο Tom Daley συγκαταλέγεται ανάμεσα σε έναν αριθμό ρεκόρ ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Σύμφωνα με το OutSports, υπήρχαν τουλάχιστον 182 ΛΟΑΤΚΙ+ αθλήτριες/τές, που αγωνίστηκαν στους φετινούς αγώνες. Αυτός ο αριθμός είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητριών/των, που συμμετείχαν στους αγώνες του Ρίο το 2016.

Το OutSports παρακολούθησε, επίσης, τον αριθμό των μεταλλίων που έχουν συγκεντρωθεί από κουήρ Ολυμπιονίκες. Το OutSports εξήγησε ότι θα παρακολουθήσει αυτά τα άτομα σαν να είναι «μια ομάδα που εκπροσωπεί μια χώρα» και ονόμασε το σύνολό τους “Team LGBTQ”.

Μετά την τελετή λήξης την Κυριακή (8 Αυγούστου), το OutSports ανέφερε ότι η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ+ κατέλαβε την έβδομη θέση συνολικά στον τελικό αριθμό μεταλλίων. Αυτό θα τοποθετούσε την αθλητική ομάδα των κουήρ, ακριβώς μπροστά από την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Δες και αυτό!