Ο Στέφανος Κασσελάκης και η προβληματική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου

845
Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω» βρέθηκε καλεσμένος ο Στέφανος Κασσελάκης. Μεταξύ άλλων, απάντησε σε προβληματικές ερωτήσεις και σχολίασε τη δήλωση που είχε κάνει σχετικά με την επέκταση της οικογένειάς του.

«Μήπως το θέμα των ερωτικών και σεξουαλικών επιλογών σας, έχει γίνει πολιτική σημαία; Μήπως είναι μια επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη αυτό το θέμα να το ανεβάσει επειδή στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο φιλελέυθερα όσο στις ΗΠΑ;», τον ρώτησε ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Η συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία ακούγεται από πολλούς δημοσιογράφους και παρουσιαστές, είναι ομοφοβική για πολλούς λόγους. Αρχικά, για μια ακόμη φορά οφείλουμε να τονίσουμε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες δεν αποτελούν επιλογές. Η συνύπαρξη και η σχέση ενός ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου με ένα άλλο, δεν μπορεί να αναδεικνύεται ως μια ερωτική επιλογή. Επίσης, και η ίδια η σημασία της ερώτησης είναι προβληματική. Άραγε κάνουν αντίστοιχες ερωτήσεις σε στρέιτ πολιτικούς οι οποίοι απλά υπάρχουν με τις οικογένειες τους;

Είναι τουλάχιστον ειρωνικό το ότι έκανε τη συγκεκριμένη ερώτηση, ενώ η ίδια η εκπομπή παρουσίασε και μια μίνι συνέντευξη του συντρόφου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Τάιλερ Μακμπεθ, στην οποία τον ρωτούσαν ποιος από τους δύο μαγειρεύει καλύτερα. Από τη μία δηλαδή του απευθύνει ερώτηση σχετικά με το αν έχει μετατρέχει τη σεξουαλική του ταυτότητα σε πολιτική σημαία, κι από την άλλη παίρνει ολόκληρη συνέντευξη από τον σύντροφο ενός προέδρου κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ότι οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που συνεχώς «παίζουν» τη σχέση των δύο ατόμων ως θέμα στην εκπομπή τους, μελετώντας τους ως κάτι παράξενο.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε: «Όχι δεν το έχω κάνει σημαία. Ουδέποτε δεν το ανέδειξα ως σημαία. Τη μία φορά που προέκυψε σε συνέντευξη ήταν νομίζω 23 Ιουνίου. Ήμουν σε εκείνη την εκπομπή του One με τον κύριο Σαράκη της Ελληνικής Λύσης. Εγώ δεν ήξερα ποιος ήταν δίπλα μου, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν βουλευτής.

«Απλά απάντησα αυθόρμητα σε ένα σχόλιο που έκανε για την ισότητα και την παραδοσιακή οικογένεια, κι αυτό μετά έγινε viral. Αλλά ουδέποτε το έκρυψα. Παραδέχτηκα την αλήθεια μου, πόσο μάλλον επειδή είμαι και περήφανος για τον σύζυγό μου».

Στη συνέχεια σχολίασε τη δήλωση που είχε κάνει στους «Πρωταγωνιστές» σχετικά με την παρένθετη κύηση.

«Πρώτα από όλα, ήταν μια αυθόρμητη απάντηση σε μια χαλαρή εκπομπή, ούτε καν πολιτική εκπομπή. Γνωρίζω ότι μπορεί να πλήγωσα κόσμο με την απάντηση μου, και σε αυτόν τον κόσμο ζητώ συγγνώμη. Προφανώς δεν ήταν η πρόθεσή μου. Μπορώ να πω και εγώ έκτοτε, επειδή είναι τελείως διαφορετικό το πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κουλτούρα από ότι στις ΗΠΑ, προφανώς έχω αναθεωρήσει και πολλά πράγματα.

«Θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να μπορούσαμε να αποκτήσουμε παιδιά κάποια μέρα στη ζωή μας. Το βασικό είναι να υπάρχει ισότητα», είπε.