Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) καθιστά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χουμπέρτους Χάιλ.

Υιοθετώντας τη θέση αυτή, το SPD τηρεί την ίδια στάση με τους Πράσινους, που μπορεί να γίνουν οι ρυθμιστές σε τρεις εν δυνάμει συνασπισμούς μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου -ο ένας από τους συνασπισμούς αυτούς περιλαμβάνει το SPD.

«Όποιος κι αν είναι ο συνασπισμός, αν το SPD συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, θα εφαρμόσουμε τον γάμο για όλους μέσα στις 100 πρώτες ημέρες», δήλωσε ο Χάιλ στην εφημερίδα Rheinische Post, σε σχόλιά του που δημοσιεύονται σήμερα.

Ο γάμος των γκέι είναι ένα βήμα παραπέρα από την πολιτική ένωση που επιτρέπει η Γερμανία από το 2001. Αντιστέκονται σ’ αυτό η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και οι βαυαροί σύμμαχοί της, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Ωστόσο τον Ιανουάριο μελέτη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά των Διακρίσεων έδειξε πως 83% των Γερμανών υποστηρίζουν τη νομική ισοτιμία των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Στην απερχόμενη κυβέρνηση το SPD είναι ο ήσσων εταίρος στον «μεγάλο συνασπισμό» με τους συντηρητικούς της Μέρκελ.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ανεβάζει την υποστήριξη για τους συντηρητικούς της Μέρκελ στο 39%, με απόσταση από το SPD που έχει 25%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ