Ο σκηνοθέτης της ταινίας “Αγόρια στο Ντους” απαντάει στις ομοφοβικές αντιδράσεις

26/05/2023
από
Imdb
Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Αγόρια στο Ντους», η οποία προκάλεσε μια πληθώρα ομοφοβικών αντιδράσεων, τοποθετείται και υπερασπίζεται τη δουλειά του.

Η ταινία «Αγόρια στο Ντους» έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις μετά τη νομική δίωξη της δασκάλας που την πρόβαλε εν ώρα μαθήματος, από γονείς παιδιού που βρισκόταν στην τάξη. Διάφορα ελληνικά ΜΜΕ έχουν διαχειριστεί το θέμα με άπλετη ομοφοβία και βαθύ συντηρητισμό, με την κατηγορία ότι η δασκάλα έδειξε σε ανήλικα παιδιά «ταινία ερωτικού περιεχομένου». Την ίδια γραμμή ακολουθεί και η υπεράσπιση της οικογένειας, με τον δικηγόρο να εκφράζει ομοφοβικές δηλώσεις σε βάρος της ταινίας.

Το FreeCinema.gr επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, με σκοπό να απαντήσει και ο ίδιος για το σάλο που έχει προκαλέσει το «Αγόρια στο Ντους». Ο ίδιος τονίζει ότι η ταινία δεν περιλαμβάνει σεξουαλικές πράξεις μεταξύ παιδιών, μιλώντας για παραπληροφόρηση στα ελληνικά ΜΜΕ. Να θυμίσουμε ότι η ταινία έχει βραβευτεί διεθνώς σε κατηγορίες παιδικών / νεανικών ταινιών μικρού μήκους, και ότι προορίζεται για μικρές ηλικίες.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του σκηνοθέτη:

«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»

Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης

25/05/2023

Shower Boys: Η απάντηση του σκηνοθέτη στις αντιδράσεις για την ταινία
Δες και αυτό!