Ο ηθοποιός Ryan Reynolds επέτρεψε στις κάμερες να τον ακολουθήσουν, ενώ έκανε κολονοσκόπηση. Μαζί με τον συν-οικοδεσπότη του στο YouTube, Rob McElhenney, ο Reynolds θέλει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και να δείξει πώς να ελέγχεται για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.

Αυτό που πιθανώς δεν περίμενε ο Reynolds ήταν να τον ενημερώσει ο γιατρός ότι βρήκαν έναν «εξαιρετικά λεπτό πολύποδα». Αυτή είναι μια μικρή ανάπτυξη κυττάρων στο κόλον. Αυτά μπορεί συνήθως να αποδειχθούν αβλαβή, αλλά μερικές φορές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικούς όγκους.

Ο Reynolds και ο McElhenney είναι συμπρόεδροι της ουαλικής ποδοσφαιρικής ομάδας, Wrexham FC. Είναι και οι δύο 45 ετών και αποφάσισαν ότι ήταν μια καλή στιγμή να ξεκινήσουν τον έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η κολονοσκόπηση περιλαμβάνει έναν γιατρό που εισάγει μια κάμερα στον πρωκτό για να δει το εσωτερικό του ορθού και το παχύ έντερο.

«Είναι ένα απλό βήμα που θα μπορούσε κυριολεκτικά, και εννοώ κυριολεκτικά, να σώσει τη ζωή σου», εξηγεί ο Reynolds.

Το βίντεο έγινε σε συνεργασία με την Colectal Cancer Alliance.

Μετά από τη διαδικασία των 25 λεπτών, ο γιατρός του Reynolds τον ενημερώνει για τον πολύποδα. Στο βίντεο λέει στο αστέρι που ενσαρκώνει τον Deadpool, «Αυτό ήταν δυνητικά σωτήριο για σένα – δεν αστειεύομαι, δεν είμαι υπερβολικά δραματικός. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το κάνετε αυτό. Δεν είχες συμπτώματα».

Ο πολύποδας αφαιρέθηκε πριν γίνει επικίνδυνος

Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι οι πολύποδες, όταν ανακαλυφθούν, αφαιρούνται. Ο γιατρός του Reynolds αφαιρεί αυτό που βρίσκει και εξηγεί τους λόγους στον ηθοποιό. Του δείχνει μια εικόνα του πολύποδα σε μια οθόνη.

«Διακόπτουμε τη φυσική ροή μιας ασθένειας, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καρκίνο και να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα».

Ο McElhenney κινηματογραφείται επίσης να πηγαίνει για κολονοσκόπηση. Αποκαλύπτονται τρεις μικροί πολύποδες, τους οποίους οι γιατροί αφαίρεσαν επίσης κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σε οποιονδήποτε άνω των 45 ετών συνιστάται να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει τακτική κολονοσκόπηση για να ανιχνεύσει τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου. Μπορούν επίσης να γίνουν ορισμένες εξετάσεις με βάση τα κόπρανα, αλλά εάν εντοπιστούν μη φυσιολογικά αποτελέσματα, συνιστάται κολονοσκόπηση ως παρακολούθηση.

Το τεστ ΠΑΠ πρωκτού, μπορεί επίσης να γίνει από την ίδια ηλικία περίπου, για την ανίχνευση των πρώιμων σταδίων καρκίνου του πρωκτού.