Ο Ron DeSantis υπέστη μια ντροπιαστική ήττα στον πόλεμό του κατά των «woke» επιχειρήσεων

06/03/2024
από
Ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε ομόφωνα ότι η Φλόριντα δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο «Stop WOKE Act». Ένας από τους πιο διαφημισμένους νόμους του κυβερνήτη Ron DeSantis, απαγορεύει στις επιχειρήσεις να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να παρακολουθούν υποχρεωτική εκπαίδευση γύρω από τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προεδρικής του υποψηφιότητας, ο DeSantis διαφήμισε σε μεγάλο βαθμό το «Stop WOKE Act» στην προεκλογική του εκστρατεία. Όπως και η χαμένη προσπάθειά του να γίνει υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, έχει επανειλημμένα εμποδιστεί να εφαρμόσει τον συγκεκριμένο αντί-ΛΟΑΤΚΙ+.

Το δικαστήριο συμφώνησε με την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροπολογίας των ιδιοκτητών επιχειρήσεων και επιβεβαίωσε την προσωρινή διαταγή που είχε ήδη εκδοθεί.

«Δεν είναι η πρώτη εποχή κατά την οποία οι Αμερικανοί έχουν ευρέως αποκλίνουσες απόψεις σε σημαντικούς τομείς της ηθικής, της δεοντολογίας, του δικαίου και της δημόσιας πολιτικής», έγραψε η τριμελής επιτροπή δικαστών στην απόφαση της Δευτέρας. «Και δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι διαφωνίες φάνηκαν τόσο σημαντικές και η εκτόξευσή τους τόσο επικίνδυνη, ώστε να πρέπει κάτι να γίνει. Αλλά τώρα, όπως και πριν, η Πρώτη Τροπολογία εμποδίζει την κυβέρνηση να βάλει τον αντίχειρά της στη ζυγαριά».

Η αρχική απόφαση του δικαστή του κατώτερου δικαστηρίου ήταν καυστική ως προς την αξιολόγηση του νόμου.

«Πρόσφατα, η Φλόριντα φάνηκε να έχει την Πρώτη Τροποποίηση ανάποδα», έγραψε στην απόφαση. «Κανονικά, η Πρώτη Τροπολογία απαγορεύει στο κράτος να περιορίζει τον λόγο, ενώ οι ιδιώτες μπορούν να το κάνουν ελεύθερα. Αλλά στη Φλόριντα, η Πρώτη Τροπολογία προφανώς απαγορεύει στους ιδιώτες να εμποδίζουν τον λόγο, ενώ το κράτος μπορεί να το κάνει ελεύθερα».

Οι δικηγόροι της πολιτείας υποστήριξαν ενώπιον του εφετείου ότι η Πρώτη Τροπολογία δεν εφαρμόζεται επειδή η πολιτεία προσπαθούσε να απαγορεύσει τη συμπεριφορά και όχι την ομιλία. Το δικαστήριο δεν πίστεψε το σκεπτικό και το απέρριψε κατηγορηματικά.

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και απορρίπτουμε αυτή την τελευταία προσπάθεια ελέγχου του λόγου με τον επαναχαρακτηρισμό του ως συμπεριφορά», δήλωσε η επιτροπή. «Η Φλόριντα μπορεί να έχει δίκιο σχετικά με τη φύση των ιδεών που στοχεύει. Ή μπορεί και όχι. Ούτως ή άλλως, η αξία αυτών των απόψεων θα κριθεί στην έντονη αγορά των ιδεών και όχι σε ένα εγχειρίδιο κανόνων ή σε μια δικαστική αίθουσα».
Δες και αυτό!