«Οι άνθρωποι θέλουν να δουν ότι η κυβέρνησή τους είναι συμπεριληπτική και αντιπροσωπεύει τους πάντες ανεξάρτητα από το ποιον αγαπούν, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους, ανεξάρτητα από το πού ζουν».

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου γράφτηκε ιστορία, καθώς ο Anthony Albanese έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Αυστραλίας, που παρέλασε ποτέ στο Mardi Gras. Η εκδήλωση, που φιλοξενείται στο Σίδνεϊ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ΛΟΑΤΚΙ+ εορτασμούς Pride στον κόσμο.

 Ο Albanese ήταν ένας από τους πολλούς πολιτικούς που συμμετείχαν στους εορτασμούς, μαζί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Νέα Νότια Ουαλία, Chris Minns, την ομοσπονδιακή βουλευτή του Σίδνεϊ Tanya Plibersek και την πρώτη ανοιχτά λεσβία, μέλος του κοινοβουλίου της Αυστραλίας Penny Wong. Συμμετείχαν σε περισσότερους από 12.000 άλλους διαδηλωτές, και 200 άρματα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ιστορική στιγμή, ο Αυστραλός πρωθυπουργός έγραψε: «Όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πορεία Mardi Gras το 1978, θα μπορούσατε ακόμα και να συλληφθείς επειδή είσαι γκέι. Στις δεκαετίες από τότε, οι άνθρωποι αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εκστρατεία για την ισότητα», συνέχισε.

Ο Albanese εξήγησε ότι «παρελαύνει περήφανα» στο Mardi Gras από τη δεκαετία του ’80 και ότι είναι «τιμή του που είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που συμμετείχε στην πορεία», έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2022.

«Οι άνθρωποι θέλουν να δουν ότι η κυβέρνησή τους είναι συμπεριληπτική και αντιπροσωπεύει τους πάντες, ανεξάρτητα από το ποιον αγαπούν, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους, ανεξάρτητα από το πού ζουν», είπε στους δημοσιογράφους.

Η παρέλαση του Σαββάτου, ωστόσο, διακόπηκε προσωρινά, καθώς η γερουσιαστή Lidia Thorpe, που ξάπλωσε μπροστά σε ένα άρμα, στην Oxford Street, εμποδίζοντάς την να προχωρήσει. Η γυναίκα προσεγγίστηκε αμέσως από δύο αστυνομικούς και αργότερα την απομάκρυναν από την εκδήλωση μετά από αίτημα των διοργανωτών. Η πράξη της Thorpe στο Mardi Gras, ωστόσο, έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία της αστυνομίας στην παρέλαση, καθώς αργότερα ανέβασε στο Twitter: «Οι Μαύρες τρανς γυναίκες ξεκίνησαν την πρώτη πορεία υπερηφάνειας ως διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βία, ενώ σήμερα, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε βία από την αστυνομία… #NoCopsInPride».