Ο Πέτε Χόεκστρα είναι εναντίον των αγώνων για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό.

Είναι ένας εκ των ιδρυτών του Tea Party, του άκρως συντηρητικού κινήματος, πολέμιος των gay, που έχει κατηγορηθεί και για ρατσισμό. Πρόκειται για τον 63χρονο Πέτε Χόεκστρα, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1993 μέχρι το 2011 με ολλανδική καταγωγή, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διορίσει πρέσβη των ΗΠΑ στην Ολλανδία.

Στην χώρα, που είναι η πρώτη που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις. Η εφημερίδα De Volkskrant έγραψε: «Ο Τραμπ τοποθετεί έναν Ολλανδό (πρέσβη) στην Ολλανδία, αλλά έναν Ολλανδό από την Ολλανδία της δεκαετίας του ’50».

Για να αναλάβει καθήκοντα ο Χόεκστρα, που έχει γεννηθεί στην Ολλανδία, αλλά έφυγε για τις ΗΠΑ σε ηλικία 3 ετών, θα πρέπει πρώτα ο διορισμός του να εγκριθεί από την ολλανδική κυβέρνηση και να επιβεβαιωθεί από την αμερικανική γερουσία.

Ο ίδιος, έχει μιλήσει ανοιχτά εναντίον των γάμων των ομοφυλόφιλων και ως μέλος του Κογκρέσου είχε ψηφίσει για τον περιορισμό του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση ενώ έχει δηλώσει και ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής.

Το 2012 είχε θέσει υποψηφιότητα για την Γερουσία και προκάλεσε σάλο η συμμετοχή του σε διαφημιστική καμπάνια, στην οποία μια Κινέζα με βαριά αμερικανική προφορά περιφέρεται με ποδήλατο σε ορυζώνες και ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τον μεγάλο δανεισμό στη χώρα της.

Η διαφήμιση είχε τότε κατηγορηθεί ως «ανησυχητική» επειδή προωθεί το «αντιασιατικό» συναίσθημα. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld δήλωσε για τον διορισμό του Χόεκστρα:

«Ανυπομονούμε με ενδιαφέρον να συνεργαστούμε με τον κύριο Χόεκστρα. Βεβαίως, θα του υπενθυμίσουμε ότι οι ρίζες του προέρχονται από μια χώρα που εκτιμά την ανοχή, την ισότητα και την ενσωμάτωση» .

Πηγή: Πρώτο Θέμα