Ο ποδοσφαιριστής Jakub Jankto για τη σημασία του coming out του

74
Ο Τσέχος ποδοσφαιριστής Jakub Jankto δήλωσε ότι αν μπορούσε να κάνει ξανά coming out, θα το έκανε, γιατί πλέον μπορεί να κάνει αυτό που αγαπά «χωρίς να κρύβεται ή να φοβάται».

Ο 27χρονος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής έγινε πρωτοσέλιδο παγκοσμίως όταν έκανε coming out τον Φεβρουάριο. Τώρα σε μια συνέντευξή του ο Janto δήλωσε ότι αν και πιστεύει ότι το ποδόσφαιρο είναι «ακόμα λίγο ομοφοβικό», δεν μετανιώνει τη στιγμή που έκανε το coming out του.

Όπως είπε σε μια νέα συνέντευξη στο BBC Sport, συνειδητοποίησε ότι ήταν είχε κάτι «διαφορετικό» γύρω στα 14 του. Η πρώτη του σχέση ήταν με κορίτσι, αλλά κατάλαβε ότι δεν ένιωθε όπως ένιωθε όταν ήταν με ένα αγόρι.

«Και στη συνέχεια, όταν μπήκα σε επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου, το να είσαι γκέι εξακολουθούσε να θεωρείται “μη φυσιολογικό”, και το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να είναι λίγο ομοφοβικό, νομίζω.

«Έτσι, ακόμα και στην ηλικία των 18-19, φοβόμουν να κοιτάξω τα μηνύματά μου όταν βρισκόμουν δίπλα σε άλλα παιδιά, γιατί πάντα είχα τον φόβο ότι κάποιος ίσως έβλεπε ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία κάποιου άνδρα», δήλωσε.

Jakub Jankto during a football match.

Ο Jankto ξανά είπε ότι η επιθυμία του να γίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής ήταν αυτή που τον παρακίνησε να κάνει τελικά coming out.

«Το coming out είναι αυτό που έπρεπε να κάνω για να γίνω καλύτερος.

«Επίσης, σκέφτηκα: “Κοίταξε, Jakub, είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά έχεις τη ζωή σου, και πρέπει να ζήσεις όπως εσύ το θέλεις”. Και για μένα, αυτό ήταν θεμελιώδες», είπε.

Τώρα, οκτώ μήνες μετά, επιβεβαιώνει ότι αυτή του η κίνηση ήταν ό,τι καλύτερο έχει κάνει για τον εαυτό του.

«Αν μπορούσα να το ξανακάνω, θα το έκανα σίγουρα, γιατί βοήθησε και εμένα αλλά και πολλούς ανθρώπους. Ήταν μια σημαντική στιγμή για όλους τους ποδοσφαιριστές, και πολλοί μου έστειλαν μηνύματα, ευχαριστώντας με για αυτό. Νομίζω ότι ήταν ένα καλό και θετικό παράδειγμα.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μπορώ να παίζω χωρίς να κρύβομαι ή να φοβάμαι», πρόσθεσε.

Ο Jankto είναι επιτέλους ελεύθερος να είναι ο αυθεντικός εαυτός του, αλλά όπως τόνισε, για εκείνον είναι πολύ σημαντικό να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.