Ο γκέι Αφγανός Ahmadullah, σε συνέντευξή του στο Attitude τον περασμένο Αύγουστο, είχε δηλώσει ότι ο φίλος του είχε δολοφονηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα από Ταλιμπάν.

Ευτυχώς, ο ίδιος προσπαθούσε να διαφύγει από την πατρίδα του, μετά την ανάληψη της κυριαρχίας από τους Ταλιμπάν, και κατάφερε τελικά να φτάσει με ασφάλεια στον Καναδά.

Η είδηση ​​επιβεβαιώθηκε από τον δημοσιογράφο Billy Stockwell την Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου), ο οποίος μίλησε στον Ahmadullah (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), γράφοντας στο Twitter ότι ο Ahmadullah “έφθασε επιτέλους στον Καναδά, παρά τις δυσοίωνες πιθανότητες. Διέφυγε από τους Ταλιμπάν τέσσερις φορές.»

Ο Ahmadullah είπε στο Attitude ότι:

“Όλοι οι Αφγανοί και οι συγγενείς μου με μισούν. Αν κάποιος δει το πρόσωπο ή το όνομά μου, θα ενημερώσει τους Ταλιμπάν.”

Την εβδομάδα πριν μιλήσει στο περιοδικό, ο κολλητός του δολοφονήθηκε από τους Ταλιμπάν. “Πρώτα, τον έβγαλαν από το σπίτι του, τον χτύπησαν και τον αποκεφάλισαν. Οι Ταλιμπάν είπαν ότι αυτό κάνουμε για να δώσουμε ένα μάθημα στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.”

Ο απολογισμός του Ahmadullah είναι αποκαρδιωτικός:

“Ήταν ο κόσμος μου όλος. Γνωριστήκαμε στο πρώτο εξάμηνο του Πανεπιστημίου. Ήμασταν απλώς συμφοιτητές και μετά κολλητοί, γιατί όλα ήταν τόσο κοινά μεταξύ μας – η μουσική, το αγαπημένο φαγητό, η αγαπημένη ταινία, τα πάντα. Όποτε είχαμε χρόνο, πηγαίναμε πάντα σε ένα καφέ και γελούσαμε μαζί, ακούγοντας τραγούδια. Ήμασταν τόσο χαρούμενοι. Τώρα, είμαι χαμένος και πληγωμένος. Είμαι ολομόναχος εδώ. Ήταν τα πάντα για μένα και τον έχασα.” 

Πριν από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ένας δικαστής των Ταλιμπάν, ο  Gul Rahim, είχε πει στη γερμανική εφημερίδα Bild:

“Για τους ομοφυλόφιλους, μπορεί να υπάρχουν μόνο δύο τιμωρίες: είτε λιθοβολισμός είτε πρέπει να σταθούν πίσω από έναν τοίχο, που θα πέσει πάνω τους. Ο τοίχος πρέπει να έχει ύψος 2,5 έως 3 μέτρα.” 

Οι Ταλιμπάν είναι μια φονταμενταλιστική ισλαμιστική πολιτοφυλακή που ιδρύθηκε το 1994. Από το 1996 έως το 2001, κατείχε την εξουσία στο 66% περίπου του Αφγανιστάν, όπου εφάρμοσε μια αυστηρή εκδοχή του νόμου της Σαρία. Απομακρύνθηκε από την εξουσία από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001 και επέστρεψε στην εξουσία καθώς οι ΗΠΑ αποχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο.

Ο Ahmadullah, του οποίου ο πατέρας και ο αδελφός του πέθαναν, επίσης, κατά τη διάρκεια της εχθρικής κατάληψης, μοιράστηκε ότι είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει δύο φορές, αλλά η ανάμνηση του φίλου του τον είχε κρατήσει. Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών του να δραπετεύσει, υπέστη ένα τραύμα από μαχαίρι και χρειάστηκε να περιμένει για 10 ώρες σε νερό μέχρι τα γόνατα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είπε επίσης ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και πρεσβείες χωρίς αποτέλεσμα.

 “Θα είμαι ποτέ ελεύθερος και ευτυχισμένος, όπως άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα;” αναρωτιέται ο Ahmadullah. Ελπίζουμε τώρα να μπορεί.

Απαντώντας στην είδηση ​​ότι ο Ahmadullah ήταν ασφαλής, ο Αφγανός ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής, Nemat Sadat, ο οποίος βοηθούσε τον Ahmadullah να δραπετεύσει έγραψε στο διαδίκτυο:

«Ο Ahmadullah ήταν το άτομο με την πιο δύσκολη περίπτωση διαφυγής από το Αφγανιστάν. Ήταν ο «πιο καταζητούμενος» στη λίστα δολοφονιών ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων των Ταλιμπάν και περάσαμε μήνες προσπαθώντας να τον βοηθήσουμε να περάσει από υπόγεια, χαντάκια, στέγες, έρημα σπίτια, και δάση μέχρι να τον φυγαδέψουμε έξω!» 

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ο 20.000ος Αφγανός πρόσφυγας είχε επανεγκατασταθεί στον Καναδά από τον Αύγουστο του 2021.