Ο Peter Thiel, γκέι Ρεπουμπλικανός και δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας, που κάποτε ήταν μεγάλος υποστηρικτής του Trump, υποχωρεί από τις πολιτικές δωρεές, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Thiel δεν θα χρηματοδοτήσει κανέναν υποψήφιο το 2024, σύμφωνα με έναν συνεργάτη του που μίλησε στα μέσα. Δήλωσε ότι δεν ήταν ευχαριστημένος με την έμφαση που δίνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε θέματα πολιτισμού-πολέμου, όπως η αντίθεσή του στα δικαιώματα των αμβλώσεων και οι προσπάθειες να περιοριστεί το ποιες δημόσιες τουαλέτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα τρανς άτομα. Ως φιλελεύθερος, θα προτιμούσε να εστιάζει σε οικονομικά θέματα, αναφέρουν οι πηγές.

Ο Thiel ίδρυσε το PayPal και την Palantir και ήταν ο πρώτος επενδυτής στο Facebook. Έχει συγκεντρώσει μια περιουσία περίπου 4,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2000, έχει προσφέρει 50 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους υποψηφίους και ήταν ο 10ος μεγαλύτερος μεμονωμένος δωρητής στις εκλογές του 2022, αναφέρει το Reuters.

Μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το 2016 για να υποστηρίξει τον Τrump και συνεισέφερε 1,25 εκατομμύρια δολάρια στην εκστρατεία του. Αλλά ο Thiel δεν έκανε δωρεά στον Trump το 2020. «Στον Thiel άρεσαν ορισμένες από τις πολιτικές του Trump, όσο ήταν στην εξουσία, αλλά αποδοκίμασε το χάος», σύμφωνα με το άρθρο του Reuters.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ο Thiel συνεισέφερε συνολικά 35 εκατομμύρια δολάρια σε 16 Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους ομοσπονδιακού επιπέδου, 12 από τους οποίους εκλέχθηκαν. Δύο από αυτούς ήταν οι πρώην υπάλληλοί του – ο J.D. Vance, ο οποίος πήρε μια έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ από το Οχάιο, και ο Blake Masters, ο οποίος έχασε μια κούρσα για τη Γερουσία στην Αριζόνα από τον σημερινό Δημοκρατικό Mark Kelly. Οι πρώην υπάλληλοι θα αποτελέσουν εξαίρεση στην απόφασή του για μη δωρεές για το 2024, ανέφεραν οι πηγές.

Το μοντέλο  Jeff Thomas, ο οποίος φέρεται να αυτοκτόνησε, στη Φλόριντα τον περασμένο μήνα, είχε ισχυριστεί ότι ήταν ένας «φυλαγμένος άνθρωπος» του Thiel. Το άρθρο του Reuters δεν ανέφερε κάτι για αυτό το γεγονός σε σχέση με την απόφαση του Thiel για δωρεές, αν και ανέφερε ότι ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Ο Thiel είναι παντρεμένος με τον Matt Danzeisen, έναν επιχειρηματία, και έχουν δύο παιδιά.