Η νέα πολιτική έρχεται, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν, ότι οι τρανς γυναίκες δεν έχουν αθλητικό πλεονέκτημα, έναντι των ομολόγων τους cisgender.

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου, η Union Cycliste Internationale (UCI), ο κυβερνητικός φορέας για την παγκόσμια ποδηλασία, απαγόρευσε στις τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών. Η νέα πολιτική τίθεται σε ισχύ σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουλίου, που σημαίνει ότι οι τρανς γυναίκες δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα UCI Αυγούστου στη Γλασκώβη.

Στη δήλωση, η UCI ανέφερε: «Από εδώ και στο εξής, οι τρανς αθλήτριες που έχουν περάσει μετά την εφηβεία (ανδρών) θα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε γυναικείες εκδηλώσεις στο Διεθνές Ημερολόγιο της UCI –σε όλες τις κατηγορίες– στους διάφορους κλάδους».

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της UCI στις 5 Ιουλίου. Η ένωση ισχυρίζεται ότι οι ορμονικές θεραπείες που επιβεβαιώνουν το φύλο δεν εξαλείφουν επαρκώς τα οφέλη της τεστοστερόνης κατά την ανδρική εφηβεία και είπε: “Ήταν απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο για την προστασία της γυναικείας τάξης και τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών.”

Ο Πρόεδρος της UCI David Lappartient επέμεινε ότι η ποδηλασία είναι ένα φιλόξενο άθλημα, μοιράζοντας: «Θα ήθελα, επίσης, να επαναβεβαιώσω ότι η UCI σέβεται και υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμα των ατόμων να επιλέγουν το φύλο που αντιστοιχεί στην ταυτότητα φύλου τους».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη molly cameron (@themollycameron)

Η διοργάνωση είπε ότι αθλήτριες που δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις της UCI για συμμετοχή σε γυναικείες διοργανώσεις μπορούν να αγωνιστούν στην κατηγορία των ανδρών, η οποία θα μετονομαστεί σε «Men/Open».

Τον Μάιο, η British Cycling εισήγαγε μια παρόμοια πολιτική, που αποκλείει τις τρανς γυναίκες από τους αγώνες. Πρόσθετες απαγορεύσεις έχουν συμβεί στο γυναικείο κολύμπι, στίβο και ράγκμπι. Τα αθλητικά πρωταθλήματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι αθλήτριες που έχουν περάσει την εφηβεία τους πριν τη φυλομετάβαση έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως αυξημένο μέγεθος πνευμόνων και οστική πυκνότητα, αλλά η επιστημονική βιβλιογραφία δεν βρίσκει στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν πλεονέκτημα.

Οι τρανς σύμμαχοι στην ποδηλατική κοινότητα έχουν εκφράσει τον πόνο και την απογοήτευσή τους για την απόφαση.

Η Αμερικανίδα αθλήτρια και δικηγόρος Μόλι Κάμερον είπε: «Θα ακούσουμε πολλά: «συγγνώμη, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη δικαιοσύνη»…Αυτό είναι απαράδεκτο κι αυτή είναι βαθιά προβληματική πολιτική. Έχουμε περάσει δεκαετίες δουλεύοντας μαζί για να δημιουργήσουμε αγώνες και εκδηλώσεις χωρίς αποκλεισμούς και να καλωσορίσουμε…»

Η Haley Smith, Καναδή Ολυμπιονίκης και διαγωνιζόμενη στο Life Time Grand Prix είπε: «Δεν συμφωνώ με την απόφαση της UCI να απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών. Ξέρω ότι αυτό είναι ένα περίπλοκο θέμα για πολλούς…αλλά συνεχίζω να επιστρέφω σε αυτό που πιστεύω ότι είναι ο σκοπός του αθλητισμού: να προσφέρει ευκαιρίες για απόλαυση, αυτοβελτίωση, προσωπική πρόκληση, συντροφικότητα κτλ για όλους».