Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ φέρεται να υπέγραψε συμφωνία ύψους 150 εκατομμυρίων λιρών για να γίνει το «πρόσωπο του Κατάρ» ενόψει του Μουντιάλ του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με τη The Sun, ο Μπέκαμ θα «προωθήσει τον τουρισμό και τον πολιτισμό» για την επόμενη δεκαετία στη χώρα, η οποία είναι έντονα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και έχει ένα φρικτό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συμφωνία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την The Mail on Sunday τον Φεβρουάριο, αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποια καθήκοντα θα περιλαμβάνει ο ρόλος του Μπέκαμ. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή του θα είναι 15 εκατομμύρια λίρες ετησίως για την επόμενη δεκαετία.
Ο Μπέκαμ, ο οποίος το 2007 είπε ότι είναι τιμή του που έχει χαρακτηριστεί ως γκέι icon, και που είναι επίσης πρεσβευτής της UNICEF, πέρασε μια εβδομάδα στο Κατάρ αυτόν τον μήνα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε μια αόριστη δήλωση, ένας εκπρόσωπος του Μπέκαμ είπε στην The Telegraph: «Ο Ντέιβιντ επισκέπτεται τακτικά το Κατάρ για πάνω από μια δεκαετία και συνέχισε να παίζει για την Παρί Σεν Ζερμέν [που ανήκει στο Κατάρ], επομένως έχει δει το πάθος για το ποδόσφαιρο στη χώρα, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δέσμευση που έχει αναληφθεί για τη διοργάνωση αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την παράδοση μιας διαρκούς κληρονομιάς για την περιοχή. Πάντα μιλούσε για τη δύναμη του ποδοσφαίρου ως δύναμη για το καλό.
«Καθώς φτάνουμε στο σημείο του ενός έτους, εντάσσεται στην ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα που συγκεντρώνεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και ανυπομονεί για αυτό που πιστεύει ότι θα είναι ένα σπουδαίο τουρνουά.»
Η ομοφυλοφιλία μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση, μαστίγωμα, ή θάνατο στο Κατάρ
Η ομοφυλοφιλία είναι εντελώς απαγορευμένη στο Κατάρ και τιμωρείται με φυλάκιση έως και επτά ετών, ή με μαστίγωμα. Οι μουσουλμάνοι άντρες που συνάπτουν ομόφυλες σχέσεις μπορεί να τιμωρηθούν με θανατική ποινή σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, αν και η IGLA έχει αναφέρει ότι «δε φαίνεται ότι κάποιο άτομο έχει εκτελεστεί γι’ αυτόν τον λόγο.» Οι ΛΟΑΤΚΙ+ σχέσεις δεν έχουν νομική αναγνώριση και τα κουήρ άτομα δεν έχουν καμία προστασία από τις διακρίσεις.
Σχετικά με τον ρόλο του πρεσβευτή του Ντέιβιντ Μπέκαμ για το Κατάρ, ο αγωνιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, Peter Tatchell, είπε στην The Telegraph ότι αν και ο ποδοσφαιριστής «υποστήριξε τη μάχη μας για ισότητα, ενώ πολλοί άλλοι δεν το έκαναν», η απόφασή του «να ενεργήσει ως πρεσβευτής για ένα ομοφοβικό καθεστώς, όπως το Κατάρ, είναι μεγάλο πλήγμα.»
Εκτός από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, οι γυναίκες στο Κατάρ υφίστανται αμέτρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γυναίκες που καταδικάζονται για σεξουαλική επαφή εκτός γάμου μπορούν να καταδικαστούν σε έως και επτά χρόνια φυλάκιση και οι φτωχές, μετανάστριες εργαζόμενες συχνά στοχοποιούνται για καταδίκη, ακόμα κι αν είναι θύματα βιασμού. Η εγκυμοσύνη εκτός γάμου και η συναίνεση σε άμβλωση τιμωρούνται επίσης με φυλάκιση.
Ο Tatchell για το τραγικό ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας, είπε ακόμη: «Εκτός από την τιμωρία της ομοφυλοφιλίας με φυλάκιση, το Κατάρ εκτελεί επίσης μυστικά προγράμματα μεταστροφής ομοφυλόφιλων και ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Επιπλέον, το καθεστώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Απαιτεί να πάρουν την άδεια από έναν άνδρα-κηδεμόνα για να σπουδάσουν, να παντρευτούν και να ταξιδέψουν.
«Οι μετανάστριες εργαζόμενες στεγάζονται σε κακές συνθήκες, υπόκεινται σε επαχθείς σχέσεις εργασίας και περισσότερες από 6.500 έχουν πεθάνει από τότε που το Κατάρ έλαβε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
«Ο Ντέιβιντ φαίνεται να βάζει μια συμφωνία για τη δημιουργία χρημάτων πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό βλάπτει το brand του. Ελπίζω να το ξανασκεφτεί.»