Ο Ncuti Gatwa για τη φετιχοποίηση που βίωσε ως Μαύρος άνδρας

207
Ο πρωταγωνιστής του Sex Education, Ncuti Gatwa, μίλησε ανοιχτά για το πώς ήταν να ζει σε ένα «λευκό γκέι περιβάλλον», αυτό της γκέι σκηνής της Γλασκώβης.

Ο ηθοποιός, του οποίου η οικογένεια έφυγε από τη Ρουάντα και μετανάστευσε στη Σκωτία το 1994, έχει μιλήσει στο παρελθόν για μια από τις στιγμές που τον άλλαξαν, όταν συνάντησε μια κουήρ γυναίκα από τη Ρουάντα στο Pride του Μάντσεστερ λίγα χρόνια πριν.

«Δεν είχα ξαναγνωρίσει άλλο κουήρ άτομο από τη Ρουάντα. Νόμιζα ότι ήμουν ο μοναδικός στον κόσμο», είχε πει τότε.

Τώρα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ, ο Gatwa μίλησε για το πώς κατάφερε να βρει τη θέση του ως κουήρ Μαύρος άντρας, ενώ σπούδαζε στο Βασιλικό Ωδείο της Σκωτίας, στη Γλασκώβη. Για ένα διάστημα, μοίραζε φυλλάδια έξω από το ΛΟΑΤΚΙ+ κλαμπ της πόλης, το The Polo Lounge, πριν πιάσει δουλειά ως χορευτής σε αντίστοιχο μαγαζί.

«Ήταν πολύ περίεργο να φεύγεις από το λύκειο, όπου ως κουήρ Μαύρο παιδί δεν ήσουν το αγαπημένο κανενός, και ξαφνικά να μεταβαίνεις στη γκέι σκηνή της Γλασκώβης», είπε.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη μου νύχτα έξω», συνέχισε. «Βρισκόμουν σε ένα λευκό γκέι περιβάλλον [και] ως Μαύρος άνδρας, ήμουν βαθιά, βαθιά σεξουαλικοποιημένος. Δεν μπορούσα να καταλάβω την τοξικότητα αυτού του γεγονότος. Δεν μπορούσα να καταλάβω ότι ήμουν ένα φετίχ.

«Δεν ήμουν σε θέση να περπατήσω μέσα σε αυτό το κλαμπ χωρίς να με χουφτώσουν».

Ncuti Gatwa as Eric Effiong in Sex Education season four.

Προσπάθησε όμως να παραμείνει αισιόδοξος, προσθέτοντας: «Ήταν περίεργο, αλλά διασκεδαστικό. Πολύ διασκεδαστικό!».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Gatwa μίλησε για την κουήρ ταυτότητά του, και για τη συνέντευξη που είχε δώσει στο Elle και θεωρήθηκε ως ένα coming out. Για εκείνη τη στιγμή ένιωθε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να κάνει.

Ωστόσο, όπως είπε, ακόμα επιμένει ότι δεν επιθυμεί να βάλει κάποια συγκεκριμένη λέξη δίπλα από την ταυτότητά του.

«Ποιο είναι το νόημα του να βάζουμε μια ετικέτα δίπλα σε οτιδήποτε; Δεν πρόκειται να το κάνω αυτό για ανθρώπους που δεν γνωρίζω», πρόσθεσε. «Θυμάμαι να βλέπω σχόλια όπως: “Έχεις πάρει χώρο από ένα ανοιχτά κουήρ άτομο”.

«Αν νομίζεις ότι είναι τόσο εύκολο, χαίρομαι για σένα. Αυτή είναι μια πολύ προνομιούχα θέση. Να πιστεύεις ότι η σεξουαλικότητα είναι εύκολη, και ότι το να μιλάς για αυτή είναι εύκολο και το να υπάρχεις με τη σεξουαλικότητά σου είναι εύκολο. Χαίρομαι πολύ που πιστεύεις ότι είναι τόσο εύκολο, γιατί ο κόσμος δεν είναι έτσι», είπε.

Έκλεισε με μια συμβουλή: «Πρέπει απλώς να ζούμε τη ζωή μας και να παίρνουμε τις αποφάσεις που νιώθουμε ότι είναι οι καλύτερες για εμάς».