Ο Κώστας Φαλελάκης για το δικαίωμα στην τεκνοθεσία

225
Κώστας Φαλελάκης / The 2Night Show
Στην εκπομπή The 2Night Show βρέθηκε ο ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Μεταξύ άλλων, μίλησαν για την τεκνοθεσία, τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες, και την ομοφοβία που σκεπάζει αυτά τα θέματα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την τεκνοθεσία ο ηθοποιός απάντησε ότι τον λόγο πάντα τον έχουν στρέιτ άτομα, χωρίς να δίνεται η ευκαιρία στα άτομα που όντως ζουν σε ομογονεϊκές οικογένειες να μιλήσουν.

«Παρατηρώ ότι κάθε φορά που γίνεται μία συζήτηση πάνω στην τεκνοθεσία από τα ομόφυλα ζευγάρια στην τηλεόραση, καλούν κάτι “οικογενειάρχες” να μιλήσουν για αυτό. Γιατί δεν καλείτε μονογονεϊκές οικογένειες ή παιδιά που μεγάλωσαν μέσα σε αυτές να σας πουν πώς μεγάλωσαν; Εγώ ξέρω τέτοια παιδιά και είναι μια χαρά», είπε.

Και πρόσθεσε: «Όλη την παθογένεια που αυτή τη στιγμή έχει η κοινωνία την έχει “κυοφορήσει” η παραδοσιακή οικογένεια. Να δούμε και η άλλη οικογένεια τι θα βγάλει;»

Στη συνέχεια, εξήγησε πώς τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν κι άλλες μορφές συντροφικότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανιψιά του εκλιπόντος συντρόφου του.

«Μία από τις ανιψιές του Μηνά έχει ένα κοριτσάκι – το λατρεύω, είναι η αγάπη μου και μ’ αγαπάει κι αυτό – και κάποια στιγμή άκουσε από συμμαθητές-τριες του για το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Είναι 8 χρονών. Και ρώτησε τη μητέρα του και εκείνη του είπε πολύ ήρεμα ότι όπως είμαστε ζευγάρι εγώ κι ο μπαμπάς σου, έτσι υπάρχουν και άλλα ζευγάρια: ένα κορίτσι με ένα άλλο κορίτσι ή ένα αγόρι με ένα άλλο αγόρι.

«Τον Μηνά δεν τον γνώρισε, γιατί γεννήθηκε όταν πέθανε. Το άκουσε προσεκτικά και της λέει: δηλαδή ο θείος Κώστας με τον θείο Μηνά ήταν έτσι; Της λέει: ναι. Αυτό το κορίτσι έχει γνωρίσει τον τωρινό μου σύντροφο και κάθε φορά που είναι να βρεθούμε με ρωτάει: θα έρθει και ο… γιατί τον αγαπώ; Πού είναι το θέμα;», μοιράστηκε.

Για τον ηθοποιό, η επιβολή της ομοφοβίας είναι ένας τρόπος να κρύψεις διάφορες αμφιβολίες. Όπως είπε, «είναι ένας εγωισμός που θέλει το αξιακό σου σύστημα να εφαρμόζεται σε όλη την κοινωνία. Και ενδεχομένως το να υπάρχει κάτι άλλο επιβεβαιώνει και μια αμφιβολία του. Και έτσι μπορεί να τη θάβει βαθιά».

Με αυτό συμφώνησε και ο Γρηγόρης Αρναούτογλου, λέγοντας ότι «οι υπερβολές κάτι έκρυβαν πάντα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, αναφέρθηκαν και στο γνωστό ομοφοβικό κλισέ «δεν με νοιάζει τι κάνουν στο κρεβάτι τους». Για αυτό ο γνωστός ηθοποιός είπε: «Δεν θέλω να ξανακούσω αυτό το περιβόητο: δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο γκέι στο κρεβάτι του. Κι εμένα δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο στρέιτ στο κρεβάτι του αλλά το λούζομαι καθημερινά. Είναι και θέμα ποσόστωσης. Έχεις δει τα κουτσομπολίστικα περιοδικά; Με πόσους στρέιτ έρωτες ασχολούνται; Γιατί δεν ασχολείστε και με αυτό; Δεν μου είναι απαραίτητο αλλά όταν αυτή η ποσόστωση γίνει ίση, τότε θα σκάσουν και οι δύο πλευρές».

Τέλος, ο Κώστας Φαλελάκης μίλησε για τον Μηνά Χατζησάββα, αλλά και για τον τωρινό σύντροφό του. Όπως είπε, οι συγκρίσεις είναι ανόητες, «είναι ένας άλλος άνθρωπος με άλλα χαρακτηριστικά κι εμένα αυτά με έλκυσαν. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος σύγκρισης».