Ο κωμικός Romesh Ranganathan καταδικάζει τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της Ουγκάντας σε νέα σειρά του BBC

29/05/2024
από
Για τον «αηδιαστικό» αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο της Ουγκάντας μίλησε ο κωμικός Romesh Ranganathan, κατά τη διάρκεια της νέας ταξιδιωτικής εκπομπής του στο BBC.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου επεισοδίου της βραβευμένης με BAFTA σειράς «The Misadventures of Romesh Ranganathan», ο κωμικός επισκέπτεται την Ουγκάντα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να δει αφρικανικές χώρες που δεν είναι τυπικοί τουριστικοί προορισμοί.

Ενώ ένας ξεναγός του δείχνει την ειδυλλιακή πλευρά του ανατολικοαφρικανικού έθνους, η επίσκεψή του έρχεται λίγο καιρό, αφότου ο πρόεδρος Yoweri Museveni, υπέγραψε τον σκληρό αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμο.

Ο νόμος βασίζεται στην υφιστάμενη αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσία της χώρας, η οποία ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλική «δραστηριότητα» και καθιστά την Ουγκάντα μια από τις αυστηρότερες χώρες στον κόσμο, σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Η συναινετική ομοφυλοφιλική «δραστηριότητα» στην Ουγκάντα μπορεί να τιμωρηθεί με ισόβια κάθειρξη, ενώ η θανατική ποινή μπορεί να επιβληθεί σε όσα άτομα καταδικάζονται για «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία», η οποία αναφέρεται σε επαναλαμβανόμενες ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές πράξεις με άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, άνω των 75 ετών ή ανάπηρα άτομα.

Τον περασμένο μήνα, ο νόμος επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας, παρά το γεγονός ότι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών.

Στην εκπομπή του BBC, o Ranganathan μιλάει με έναν ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή από την Ουγκάντα και μαθαίνει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική κουήρ κοινότητα. Από τότε που εισήχθη το νομοσχέδιο, τα εγκλήματα μίσους έχουν αυξηθεί δραματικά.

«Η ειλικρινής αλήθεια είναι ότι το βρίσκω απίστευτα ενοχλητικό. Η καρδιά μου συμπάσχει με τους ανθρώπους, δεν μπορώ καν να το φανταστώ», λέει ο Ranganathan.

«Αν είστε μέλος της γκέι κοινότητας ή υποστηρικτής της, η ζωή σας εδώ είναι απίστευτα δύσκολη. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να είναι ομοφοβικοί επειδή υποστηρίζονται από το νόμο. Είναι φρικτό, είναι αηδιαστικό».

Ο παρουσιαστής του Weakest Link συνεχίζει αποκαλύπτοντας ότι, πριν από την επίσκεψή του, ήλπιζε ότι οι πολίτες θα επαναστατούσαν κατά του νόμου, αλλά διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Όταν ήρθα στη χώρα, ήλπιζα ότι θα μπορούσα με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσω αυτό που συνέβη με αυτούς τους νέους νόμους, και ότι δεν είχαν υποστηριχθεί και ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο οι άνθρωποι ξεσηκώνονται», είπε και πρόσθεσε ότι μιλώντας με τον οδηγό του συνειδητοποίησε ότι ο νόμος χαίρει άκρας υποδοχής.

Νωρίτερα φέτος, ο ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστής, Steven Kabuye, από την Ουγκάντα μαχαιρώθηκε και παραλίγο να χάσει τη ζωή λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι του. Αργότερα κατηγόρησε για την επίθεση τους πολιτικούς της χώρας «οι οποίοι χρησιμοποιούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ως αποδιοπομπαίο τράγο, για να απομακρύνουν τον κόσμο από το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα».
Δες και αυτό!