Ο κακoποιητικός λόγος, η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και το θέατρο του παραλόγου

Στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου εμφανίστηκε η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα, για να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Καπουτζίδη.

Πριν λίγες μέρες ο γνωστός δημιουργός και ηθοποιός μίλησε στην ΕΡΤ3 (με αφορμή και την παρουσίαση του EuroPride) για τον κακοποιητικό λόγο που – με αφορμή τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – φιλοξενήθηξε (σ.σ. ακόμη φιλοξενείται) στις τηλεοπτικές εκπομπές από δημοσιογράφους, τονίζοντας παράλληλα ότι «η ΕΣΗΕΑ, πρέπει να επιληφθεί».

«Όταν με πήρατε για να έρθω στην εκπομπή, απάντησα αρνητικά και θα εξηγήσω γιατί. Γιατί ακόμα και σήμερα, εδώ νομίζω πως θα έπρεπε να επιληφθεί η ΕΣΗΕΑ γιατί δεν είναι δικιά μου δουλειά να το κάνω, θα σας πω ένα παράδειγμα», ανέφερε ο Γιώργος Καπουτζίδης μιλώντας στην ΕΡΤ3. «Υπήρχε εκπομπή την περίοδο που συζητιόταν το νομοσχέδιο που καλούσε ομόφυλα ζευγάρια για να μιλήσουν για τις οικογένειες τους. Αρχικά τα ομόφυλα ζευγάρια κολακεύονταν και έλεγαν, “αχ τι ωραία, αυτή η εκπομπή θέλει να μας βοηθήσει και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα παιδιά, μας, για το τι ζούμε και όλα αυτά”. Ο απαραίτητος και απαράβατος όρος, το προαπαιτούμενο, που τους έθεταν ήταν ότι “ναι, δεν θα μιλήσετε μόνο εσείς αλλά θα βάλουμε απέναντι και έναν άλλον ο οποίος θα σας επιτεθεί για να πει την άλλη άποψη”. Κανονικότατα, τους έλεγαν ότι δεν θα είναι μόνοι τους. Δεν επέτρεπαν δηλαδή σε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν και να μιλήσουν για τα παιδιά τους, δεν τους ήθελαν ούτως ή άλλως για να βγουν και να μιλήσουν για τα παιδιά τους. Ήθελαν να γίνει καβγάς και να κάνουν νούμερα. Αυτό θα έπρεπε να το ψάξει η ΕΣΗΕΑ, είναι πολύ συγκεκριμένη η εκπομπή που το έκανε».

Αυτές, λοιπόν, τις δηλώσεις κλήθηκε να σχολιάσει η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Ας δούμε τι ανέφερε:

«Από πού θέλετε να ξεκινήσω; Από τον κ. Καπουτζίδη ή από την ΕΣΗΕΑ; Ο κ. Καπουτζίδης, τον οποίο εγώ προσωπικά εκτιμώ έχει και τη μόρφωση και τη συγκρότηση να κρατήσει έναν διάλογο στα μέσα που επιθυμεί, βεβαίως είναι και δικαίωμά του να αρνηθεί σε κάποια πρόσκληση. Όμως, από την άλλη πλευρά υπάρχει και ένας αντίλογος. Η ενημέρωση δεν μπορεί να εξυπηρετείται μονόπλευρα. Δηλαδή όταν υπάρχει ένα θέμα, το οποίο μας απασχολεί όλους και μάλιστα είναι ένα θέμα που συζητιέται πολύ έντονα το τελευταίο καιρό και ο κόσμος θέλει να μάθει, είναι καλό για τους τηλεθεατές για τους αναγνώστες, τους ακροατές να μην ακούν μονόπλευρα για αυτό το θέμα. Καλό είναι να υπάρχουν όλες οι πλευρές, οι οποίες θα ακούγονται και βεβαίως όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο».

«Δεν είναι δυνατό σε αυτές τις περιπτώσεις να στοχοποιούμε συνέχεια τους δημοσιογράφους. Αυτό είναι κάτι θα ήθελα να το πω, όχι συντεχνιακά, αλλά και αυτή δίνουν τη μάχη τους να ενημερώσουν με ιδιαίτερες δυσκολίες. Όσον αφορά στην ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΑ ασχολείται πάρα πολύ με τα θέματα δεοντολογίας, διοργανώνει σεμινάρια. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο οι 250 νεοεισαχθέντες παρακολούθησαν σεμινάριο για τη δεοντολογία, πώς δηλαδή θα πρέπει να πραγματεύονται όλα αυτά τα θέματα και το συγκεκριμένο. Αν υπάρχει καταγγελία συγκεκριμένη, υπάρχουν και τα πειθαρχικά».

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι συμμετείχα και εγώ στο σεμινάριο αυτό της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο αναφέρεται η κα. Αγάτσα, ως ειδικός εισηγητής. Η (ολιγόλεπτη) εισήγησή μου αναφέρθηκε κυρίως (λόγω χρονικού περιορισμού) στις κακοποιητικές πρακτικές που εφαρμόζονται από τους/τις δημοσιογράφους και ειδικά αυτή που «αναγνωρίζει τον κακοποιητικό λόγο ως άλλη άποψη», τονίζοντας παράλληλα ότι πουθενά στη δημοσιογραφική δεοντολογία δεν διατυπώνεται με σαφήνεια ο σεβασμός στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, τα χαρακτηριστικά και την έκφραση φύλου των ατόμων. Μάλιστα, στο σεμινάριο διατυπώθηκε και το ερώτημα «πώς μπορεί η ΕΣΗΕΑ να προστατεύσει τους/τις δημοσιογράφους που παίρνουν εντολές από υψηλόβαθμα στελέχη και προϊσταμένους να ακολουθούν τις κακοποιητικές πρακτικές», χωρίς ωστόσο να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση.

Και εδώ, λοιπόν, είναι που ξεκινά το παράλογο. Γιατί ενώ στο σεμινάριο τα νεοεισαχθέντα άτομα άκουσαν (από μένα ως εισηγητή) ότι ο κακοποιητικός λόγος και η φιλοξενία του δεν είναι απλώς μια άλλη άποψη αλλά μια κακοποιητική συμπεριφορά που επιδρά αρνητικά στην ψυχική και σωματική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ακούμε σήμερα από την αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ ότι «καλό είναι να υπάρχουν όλες οι πλευρές, οι οποίες θα ακούγονται και βεβαίως όλες οι απόψεις είναι σεβαστές».

Φυσικά μια εισήγηση ή για να είμαι ακριβής δύο (εξαιρετικά εύστοχη ήταν κι αυτή της N. Γιάμαλη) δεν φέρνουν την άνοιξη.

Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ βρήκε τόσες λέξεις να πει, μόνο και μόνο επειδή ο Καπουτζίδης είπε το αυτονόητο. Παρόλ΄αυτά δεν βγήκε ούτε μία να ξοδέψει για όλη αυτή τη ρητορική μίσους που τρώμε στα μούτρα από τις δημοσιογραφικές εκπομπές τους τελευταίους μήνες.

Και για να το πούμε (πάλι) απλά.Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση και για αυτό δεν χωρούν “άλλες απόψεις”. Επίσης, ο λόγος που προσβάλλει, βρίζει και επιτίθεται σε μια κοινότητα (οποιαδήποτε κοινότητα) συνιστά κακοποίηση και όχι άποψη. Και γι΄αυτό ως δημοσιογράφοι οφείλουμε να την περιορίσουμεκαι όχι να την προωθούμε!

Κάτι τελευταίο…

Στη Θεσσαλονίκη, δύο non binary άτομα κυνηγήθηκαν πριν λίγους μήνες από έναν όχλο 200 ατόμων, που είχε “άλλη άποψη” για το πώς πρέπει θα έπρεπε να κυκλοφορούν στον δρόμο.

Στην Πάτρα, ένας 15χρονος μπήκε στο νοσοκομείο επειδή ο πατέρας και ο θείος του είχαν “άλλη άποψη” για το ποια θα έπρεπε να είναι η σεξουαλικότητα του.

Πόσες τέτοιες “άλλες απόψεις” πρέπει να μετρήσουμε μέχρι να το καταλάβουμε;

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!