Ο Ian McKellen ανησυχεί για την τρανσφοβία στο Ηνωμένο Βασίλειο

0
3
Ο Ian McKellen εξέφρασε τους φόβους του για την επιστροφή του άρθρου 28 της Thatcher, καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει νέα μέτρα που θα μπορούσαν να απαγορεύσουν στα τρανς παιδιά να είναι out στο σχολείο.

Το άρθρο 28, το οποίο εισήχθη από την πρωθυπουργό Margaret Thatcher το 1988, απαγόρευε την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» στα σχολεία και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι να καταργηθεί στη Σκωτία το 2000 και στην Αγγλία και την Ουαλία το 2003.

Ήταν τότε, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τον δρακόντειο νόμο το 1988 που ο McKellen αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Καθώς η κυβέρνηση του Rishi Sunak εξετάζει νέες οδηγίες για τα σχολεία, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιβάλουν περιορισμούς στα τρανς και non-binary παιδιά που επιθυμούν να προχωρήσουν σε κοινωνική φυλομετάβαση (να είναι ελεύθερα δηλαδή ο εαυτός τους στο σχολείο), ο McKellen ανησυχεί ότι οι οδηγίες αυτές μοιάζουν με το άρθρο 28.

Όταν ρωτήθηκε από το Attitude αν φοβάται την επιστροφή του28 ή κάτι παρόμοιο, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός απάντησε: «Αν με ρωτούσατε αυτό πριν από έξι ώρες, θα έλεγα όχι, δεν το πιστεύω.

«Αλλά μίλησα με τον Michael Cashman. Λέει ότι τα πράγματα δεν φαίνονται καλά και ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στις συζητήσεις περί φύλου, που μπορείς ή δεν μπορείς να κάνεις. Πράγμα που θα θέσει σε μειονεκτική θέση τα τρανς άτομα.

«Αν νομίζουν ότι θα πάρουν ψήφους κάνοντας κάτι τέτοιο, νομίζω ότι κάνουν μεγάλο λάθος».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, έγινε γνωστό ότι ο Sunak εξέταζε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τα σχέδια για την εισαγωγή περιοριστικών μέτρων στα σχολεία, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση μέχρι στιγμής – προς μεγάλη απογοήτευση των σχολείων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Όταν πήγαινα σε πολλά σχολεία, κάτι που έκανα πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, έμεινα έκπληκτος από την ανατροπή. Οι διευθυντές στο σύνολό τους, οι διοικητές πάντα, οι άλλοι εκπαιδευτικοί πάντα, ήθελαν να το κάνουν σωστά. Και με το να το κάνουν σωστά, εννοούσαν να φροντίζουν τα παιδιά τους».

Πριν από τη δημοσίευση της επίσημης καθοδήγησης για τα τρανς και non-binary παιδιά, πολλοί επικριτές των μέτρων και υποστηρικτές των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να έρθει σε άμεση αντίθεση με τον νόμο περί ισότητας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ορίζει ότι τα βρετανικά σχολεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές δεν αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ.

«Ελπίζω να είναι ήδη πολύ αργά τώρα και τα σχολεία να συνεχίζουν να ακολουθούν τον νόμο. Και να μην κάνουν διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας ή οτιδήποτε», δήλωσε ο McKellen.

«Αυτός είναι ο νόμος της χώρας. Αλλά υποθέτω ότι αυτός ο νόμος θα μπορούσε να τροποποιηθεί. Και αυτό θα ήταν τρομακτικό».

Ο ηθοποιός δήλωσε ότι, από την εμπειρία του από τις επισκέψεις του σε σχολεία τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι οι μαθητές και το προσωπικό είναι ιδιαίτερα δεκτικοί απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις που θα προσπαθήσουν τώρα να αλλάξουν τα πράγματα, να γυρίσουν τα πράγματα ανάποδα, θα δυσκολευτούν πολύ. Νομίζω ότι θα γίνει επανάσταση στους δρόμους, ειλικρινά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.