Σύμφωνα με άρθρο της Ντάνι Βέργου στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο ΕΟΔΥ φαίνεται ότι βάζει «λουκέτο» στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης, τη μοναδική τέτοια μονάδα στη χώρα, που ξεκίνησε τη διαδρομή της στις αρχές του 2011.

Mετά την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (EOΔΥ) να ανακαλέσει στα κεντρικά γραφεία του, τον αποσπασμένο γυναικολόγο-μαιευτήρα, στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» τα οροθετικά άτομα που κυοφορούν βρίσκονται στο κενό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για τη μοναδική τέτοια μονάδα στη χώρα, που ξεκίνησε στις αρχές του 2011 με τον γιατρό του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και μέχρι σήμερα έχει φέρει στον κόσμο περισσότερα από 100 υγιή παιδιά οροθετικών.

Όπως αναφέρεται χαρακτήρικα, στις 31 Μαρτίου, ο ΕΟΔΥ με «εντέλλεσθε» ζητά από τον γιατρό να εμφανιστεί την επόμενη κιόλας μέρα στο Τμήμα Διοικητικού Συντονισμού Ετοιμότητας και Απόκρισης της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Οργανισμού. Με απλά λόγια, στο τηλεφωνικό κέντρο. Αμέσως, με έγγραφα τους η διεύθυνση της ΣΤ’ Μαιευτικής Κλινικής, στην οποία ανήκει η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης, η διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, αλλά και η διοίκηση του νοσοκομείου ζητούσαν από τον ΕΟΔΥ να ανακαλέσει την απόφαση του.

Μάταια, ο ΕΟΔΥ παραμένει μέχρι σήμερα (28/04/21) αμετακίνητος σε μία απόφαση που βάζει «λουκέτο» στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης, δεδομένου ότι η κλινική δε διαθέτει άλλη/άλλον γιατρό και ο μοναδικός γιατρός -διευθυντής της- που αποσπάται στα γραφεία του ΕΟΔΥ δεν αντικαθισταται.

Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων Κύησης συνεργάζεται με τις Μονάδες Λοιμώξεων των γενικών νοσοκομείων και αναλαμβάνει τα οροθετικά άτομα που κυοφορούν, παρακολουθεί τους εννιά μήνες της κύησης, τους χορηγεί την αντιρετροϊκή αγωγή τρεις ώρες πριν γεννήσουν και γεννούν με καισαρική τομή, μειώνοντας τις πιθανότητες τα παιδιά τους να γεννηθούν οροθετικά, από 30%, αν γεννηθούν φυσιολογικά, σε 8%.

Η Μονάδα του «Έλενα Βενιζέλου» είναι και το πρώτο σημείο επαφής για οροθετικά άτομα που κυοφορούν και βρίσκονται σε προσφυγικό καθεστώς, των οποίων αναλαμβάνει τον τοκετό και στη συνέχεια παραπέμπει στις Μονάδες Λοιμώξεων των γενικών νοσοκομείων, ώστε να ξεκινήσουν την ειδική θεραπεία για τον ιό του HIV.