Ο Χρήστος Λούλης και η Εύη Σαουλίδου στο Τέφρα και Σκιά

26 Οκτωβρίου 2015 – 23 Φεβρουάριου 2016

Δημήτρης Καραντζάς — Τέφρα και σκιά

Χάρολντ Πίντερ

 

«Θα τον ακολουθούσαν και στον γκρεμό, θά ‘πεφταν και στη θάλασσα αν τους το ζητούσε – είπε. Και θα τραγουδούσαν εν χορώ, φτάνει νά ‘χαν εκείνον για να τους διευθύνει. Ήταν και πολύ φιλόμουσοι όλοι τους – είπε».

 

Χάρολντ Πίντερ, Τέφρα και σκιά.

 

 

Το RēsRatioNetwork υποδέχεται τον Δημήτρη Καραντζά, παρουσιάζοντας φέτος στο Θέατρο Ροές το έργο Τεφρα και σκιά.

 

Το έργο Τέφρα και σκιά αποτελεί μια κρυπτογραφημένη παραβολή για την αποδοχή της βίας, την υπακοή στη δύναμη εκείνου που την ασκεί και την ατομική ευθύνη εκείνου που συναινεί. Δυο ηθοποιοί-αφηγητές, που κατοικούν σε έναν τόπο φαινομενικά ασφαλή, σταδιακά αυτό-εγκλωβίζονται, ανασύροντας μνήμες οδυνηρών γεγονότων. Αυτή η επώδυνη διαδικασία καθίσταται συνθήκη αναπόδραστη, που εξωθεί τις δυο φωνές να φτάσουν μέχρι το τέλος.

 

 

Η παράσταση επιχειρεί να αναδείξει τη δραματουργία του Χάρολντ Πίντερ, διερευνώντας τη διαστολή και τη συστολή του χρόνου, εκδιπλώνοντας μια κινησιολογία που εκτείνεται από την ελεγχόμενη πράξη έως την απόλυτη ακινησία, δίνοντας έμφαση στο ρυθμό και στην μουσικότητα του κειμένου, παρεμβάλλοντας σε αυτή τη θεατρική «διφωνία» επιπλέον φωνές, που ορθώνονται ως φορείς και εκφραστές του πόνου της ανθρωπότητας.

 

Ο Δημήτρης Καραντζάς στις σκηνοθετικές του προτάσεις αναπλάθει το χρόνο, επιτείνοντας εξίσου την ένταση και την νηνεμία, τους πολυποίκιλους χρωματισμούς του θεατρικού λόγου. Ενορχηστρώνει τη δραματουργική δράση ως πολυφωνικό έργο, αναδεικνύοντας τον υφολογικό πλούτο των κειμένων και ξεδιπλώνοντας τα εν πρώτης όψεως αφανή, δομικά στοιχεία στου εκάστοτε έργου.

 

Το Rēs Ratio Network, επιλέγει να εντάξει στη συνολική πρότασή του για φέτος, τον Δημήτρη Καραντζά, με το έργο του Χάρολντ Πίντερ Τέφρα και σκιά, εκτιμώντας την ερευνητική διάσταση της εργασίας του και την ευθύβολη σκηνοθετική του αντίληψη.

 

res-ratio-network_Tefra_kai_skia_02

 

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Σκηνογραφία, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου

Ηχητική δραματουργία: Ανρί Κεργκομάρ

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Επιμέλεια σκηνογραφίας: Αδριανός Ζαχαριάς

Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Κλίνης, Ελίνα Ρίζου

Ερμηνευτές: Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

Θέατρο Ροές

Ιάκχου 16, Γκάζι

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις Θέατρο Ροές

210 3474312  /  [email protected]

 

Παραστάσεις

26 Οκτωβρίου 2015 – 23 Φεβρουάριου 2016

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα, Τρίτη 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό 14 ευρώ

Φοιτητικό, Ανέργων 10 ευρώ

 

∆ιάρκεια παράστασης

60 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων

http://www.viva.gr/tickets/venues/theatro-roes/

Viva.gr, τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload

 

Facebook:

https://www.facebook.com/pages/R%C4%93s-Ratio-Network-%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%A1%CE%BF%CE%AD%CF%82/1454894904772971?ref=aymt_homepage_panel

 

Φωτογραφίες παράστασης

Δέσποινα Σπύρου

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.
Δες και αυτό!